Защо наричаме площад „Екзарх Йосиф” Шишковата градинка?

Паметна плоча, посветена на д-р Данаил Шишков, откриха днес кметът на Варна Иван Портних и доц. д-р Риналди Шишков. Барелефът е на фасадата на сградата на ул. „Колони” № 17, където е бил някогашният „Курортен дом Здраве” – частна клиника с пансион за летовници. Въпреки че официалното име на площада е "Екзарх Йосиф" варненци знаят мястото като "Шишковата градинка" - в памет на уважавания лекар.

Доц. Шишков благодари за реализацията на проекта и припомни делото на бележития си дядо, който освен  лекар-управител на общинската болница „Параскева Николау” и на санаториума към нея е и създател на площадчето до училище „Климент Охридски".

Чуйте какво доц. Д-р Риналди Шишков разказва за живота на именития си дядо:

Паметната плоча е дело на варненския скулптор Пламен Аврамов – носител на Награда „Варна” за скулптура за 2018 г.

Снимка„В продължение на години това уникално място в сърцето на Варна бе незаслужено изоставено - така, както бяха Юнашкият салон, Домът на флота. Днес тези два символа на Варна вече са възстановени, продължаваме работа с Шишковата градинка - след конкурс, избрахме проект на арх. Жулиан Начев и след края на туристическия сезон ще започнем реализация на проекта със средства по Оперативна програма "Региони в растеж", обяви кметът Иван Портних. Проектът предвижда ремонт и възстановяване на площадното пространство, възстановяване на чешмата, обособяване на кът за отдих. Изцяло реконструирано ще бъде и пространството пред СУ "Климент Охридски", което заедно с ул. „Михаил Колони“ ще стане част от разширението на пешеходния ринг на Варна.:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж к.к.

Активният летен сезон вече включва и септември

Приходите от нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла у нас възлизат на общо над 1,3 млрд. лв. за периода януари-септември 2018 г., което е с 8,6% повече спрямо същия период на 2017-а, става ясно от данните на НСИ. Това е изключително радващ резултат и доказва устойчивото развитие на българския туризъм, коментира министърът на туризма..

публикувано на 13.11.18 в 06:25

Облачно, със слаби превалявания

Днес ще бъде облачно, възможни са отделни слаби превалявания. Вятърът от североизток ще се усили, по-късно следобед ще се ориентира от север и временно ще отслабне. Над районите ще прониква по-студен въздух, максималните температури ще се понижат с около 5 градуса спрямо вчерашните и ще са между 9 и 14 градуса, за Варна около 13. Вълнение..

публикувано на 13.11.18 в 05:54

Адресите без ток на 13 ноември

В периода 02.11.2018 - 30.11.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево, с. Гроздьово, с. Бързица, с. Царевци, с. Нова шипка. Прекъсванията ще бъдат само в делничните дни за посочения период. В..

публикувано на 13.11.18 в 05:00

Протестиращите блокираха Аспарухов мост

Над 300 човека има в момента на протеста пред Община Варна. След автошествията в събота и неделя тази вечер варненци отново скандират "Оставка" с искане за намаляване на цените на горивата и в подкрепа на майките на деца с увреждания. 6-7 автомобила са блокирали кръстовището на бул "Мария Луиза" със "Сливница". Полиция е спряла движението още от..

публикувано на 12.11.18 в 18:26

Зона за отдих „Изворът” вече краси Добрич

Изградена е нова зона за отдих в Добрич, носеща името „Изворът”. Тя се намира между жилищните комплекси „Дружба“ и „Югоизток“ и е част от националната кампания "Чиста околна среда" за 2018 година. В района има чешма, която се захранва с естествена изворна вода. В малкия парк на лято ще хвърлят сянка десетина канадски дъбчета, засадени на мястото..

публикувано на 12.11.18 в 16:51

Температурите падат: прибирайте цветята!

За чувствително захлаждане предупреждават синоптиците за тази нощ. Време е да приберем цветята и да извадим вече наистина зимните якета и обувки! Ще има значителна облачност, на места и намалена видимост, но почти без валежи. Със слаб, по Черноморието до умерен вятър от североизток ще прониква по-студен въздух и температурите ще се понижат:..

публикувано на 12.11.18 в 15:41
Илияна Йотова

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина учат в наши университети

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина се обучават у нас по постановлението на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Това каза днес във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в първата подобна среща със студенти по това постановление, която се проведе в Икономическия университет в..

публикувано на 12.11.18 в 15:34