Бабините черги влизат в дома ни?

Снимка: Радио Варна

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които минават в Морската градина и питат как се преплитат нишките.

Интервю на Габриела Гаврилова:

И двата стана имат своята сложност и прецизност, но на мен ми е по-лесно да тъка на хоризонтален.

Вашата баба на какъв е тъкала?

Не зная дали изобщо е тъкала, аз не съм я виждала. Това е вътрешна потребност, любов, която при мен се появи с времето.

На Вас остава ли ви време за почивка, защото около нас има десетки чанти, още повече черги, които са в различни нюанси, а това отнема време?

 Отнема много време, но самото желание и любов те карат да се занимаваш все повече и се увличаш. Да, няма време за почивка, освен времето за сън.

Още повече че, след като тъканта се свали от стана, има още много обработки.

Така е. Примерно една торбичка докато се завърши, докато се направят шнурчетата и се зашие, това отнема повече време, отколкото да се изтъче.

Колко хора са сядали вече на този стан?

Когато съм на изложение, много хора имат желание да го направят. Те са много внимателни и почти не се е случвало да скъсат нишки. Но когато човек се учи, това е от първите неща - да скъсаш нишката.

А Вие как се научихте да насновавате стана?

Техниката вече е много напреднала и давам в цех, където насновават кросното. След това сама го монтирам на стана. Правя вдяването в нищелките, което е по различен начин за отделните техники.  Но едно време нашите баби всичко са правели сами. Много труд, много бавно. Предимството днес е да се използва механика, защото забравяш за кросното за много дълго време.

Всичко това е памук?

Да! Всичко е естествен материал. Всичко е изтъкано от вълна. Всичко е направено ръчно.  И е българско. Вълната е от дарака във Вълчи дол.

А кой купува?

Българи, които живеят в чужбина. Хора, които са ценители и си го отнасят за спомен. За средния българин това е малко скъп продукт, защото всичко е ръчно, всичко е естествен материал и за нашия стандрат е скъпо. Но човек, който знае, че това е почти вечно, го цени.

Аз се опитвам да направя всичко по-съвременно, за да може да влезе  във всеки един дом.


Още за навиването на конците върху кросното и как се "влиза" в стана може да чуете от интервюто с Росица Станева : ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15