Бабините черги влизат в дома ни?

4
Снимка: Радио Варна

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които минават в Морската градина и питат как се преплитат нишките.

Интервю на Габриела Гаврилова:

И двата стана имат своята сложност и прецизност, но на мен ми е по-лесно да тъка на хоризонтален.

Вашата баба на какъв е тъкала?

Не зная дали изобщо е тъкала, аз не съм я виждала. Това е вътрешна потребност, любов, която при мен се появи с времето.

На Вас остава ли ви време за почивка, защото около нас има десетки чанти, още повече черги, които са в различни нюанси, а това отнема време?

 Отнема много време, но самото желание и любов те карат да се занимаваш все повече и се увличаш. Да, няма време за почивка, освен времето за сън.

Още повече че, след като тъканта се свали от стана, има още много обработки.

Така е. Примерно една торбичка докато се завърши, докато се направят шнурчетата и се зашие, това отнема повече време, отколкото да се изтъче.

Колко хора са сядали вече на този стан?

Когато съм на изложение, много хора имат желание да го направят. Те са много внимателни и почти не се е случвало да скъсат нишки. Но когато човек се учи, това е от първите неща - да скъсаш нишката.

А Вие как се научихте да насновавате стана?

Техниката вече е много напреднала и давам в цех, където насновават кросното. След това сама го монтирам на стана. Правя вдяването в нищелките, което е по различен начин за отделните техники.  Но едно време нашите баби всичко са правели сами. Много труд, много бавно. Предимството днес е да се използва механика, защото забравяш за кросното за много дълго време.

Всичко това е памук?

Да! Всичко е естествен материал. Всичко е изтъкано от вълна. Всичко е направено ръчно.  И е българско. Вълната е от дарака във Вълчи дол.

А кой купува?

Българи, които живеят в чужбина. Хора, които са ценители и си го отнасят за спомен. За средния българин това е малко скъп продукт, защото всичко е ръчно, всичко е естествен материал и за нашия стандрат е скъпо. Но човек, който знае, че това е почти вечно, го цени.

Аз се опитвам да направя всичко по-съвременно, за да може да влезе  във всеки един дом.


Още за навиването на конците върху кросното и как се "влиза" в стана може да чуете от интервюто с Росица Станева : Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54

Над 20 000 пациенти са минали през ПET скенера в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за 10 години

На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина" бе изследван първият пациент в България с така наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази дейност в страната. По това време процедурата вече е стандартно диагностично изследване във водещите медицински центрове в Европа и по..

публикувано на 07.02.19 в 14:08