Бабините черги влизат в дома ни?

Снимка: Радио Варна

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които минават в Морската градина и питат как се преплитат нишките.

Интервю на Габриела Гаврилова:

И двата стана имат своята сложност и прецизност, но на мен ми е по-лесно да тъка на хоризонтален.

Вашата баба на какъв е тъкала?

Не зная дали изобщо е тъкала, аз не съм я виждала. Това е вътрешна потребност, любов, която при мен се появи с времето.

На Вас остава ли ви време за почивка, защото около нас има десетки чанти, още повече черги, които са в различни нюанси, а това отнема време?

 Отнема много време, но самото желание и любов те карат да се занимаваш все повече и се увличаш. Да, няма време за почивка, освен времето за сън.

Още повече че, след като тъканта се свали от стана, има още много обработки.

Така е. Примерно една торбичка докато се завърши, докато се направят шнурчетата и се зашие, това отнема повече време, отколкото да се изтъче.

Колко хора са сядали вече на този стан?

Когато съм на изложение, много хора имат желание да го направят. Те са много внимателни и почти не се е случвало да скъсат нишки. Но когато човек се учи, това е от първите неща - да скъсаш нишката.

А Вие как се научихте да насновавате стана?

Техниката вече е много напреднала и давам в цех, където насновават кросното. След това сама го монтирам на стана. Правя вдяването в нищелките, което е по различен начин за отделните техники.  Но едно време нашите баби всичко са правели сами. Много труд, много бавно. Предимството днес е да се използва механика, защото забравяш за кросното за много дълго време.

Всичко това е памук?

Да! Всичко е естествен материал. Всичко е изтъкано от вълна. Всичко е направено ръчно.  И е българско. Вълната е от дарака във Вълчи дол.

А кой купува?

Българи, които живеят в чужбина. Хора, които са ценители и си го отнасят за спомен. За средния българин това е малко скъп продукт, защото всичко е ръчно, всичко е естествен материал и за нашия стандрат е скъпо. Но човек, който знае, че това е почти вечно, го цени.

Аз се опитвам да направя всичко по-съвременно, за да може да влезе  във всеки един дом.


Още за навиването на конците върху кросното и как се "влиза" в стана може да чуете от интервюто с Росица Станева : ВИЖТЕ ОЩЕ
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00