Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко летовници от Русия и от скандинавските страни очакват туроператорите

Снимка: Радио Варна

През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи са били свързани основно с качеството на олинклузив почивките в по-нискокатегорийните хотели и с шумовото замърсяване, каза за "Хоризонт" Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Дори в курорт като Слънчев бряг основната част от туристите не са младежи за алкохолен туризъм, а все още има семейства с деца, и това, което трябва да се направи, е да се спазва законът в сегашния му вид, смята той.

Според Попов туристическият сезон няма да бъде толкова лош, но се очертава и не толкова добър, каквито са били предварителните прогнози на туроператорите. Ще има спад на руския пазар, а в началото на сезона – и на българските туристи заради лошото време. По-малкото руски записвания и на тези от традиционните пазари се дължат на връщането на Турция на активния туристически пазар, а с обезценяването на турската лира цените там сега са още по-конкурентни. По-малкото туристи от Дания и въобще от скандинавския пазар се обясняват с по-доброто време там – в Дания например има температурни рекорди за сезона. След регистрирания силно изразен ръст от пазари като Полша и Прибалтика, с отварянето на Турция в най- оптимистичния вариант може да се очаква да се задържат бройките и нощувките от миналата година, отбеляза Димитър Попов.

Като положителен момент той открои заявката на основно британски нискотарифни превозвачи за летателни програми до Бургас и Варна, които ще започнат догодина. Това според Попов ще се отрази положително най-вече с удължаването на сезона и разнообразяването на типа почивка извън морската. Влиянието на големи първенства като световното по футбол върху преориентацията на туристите е пренебрежимо малко, допълни той. 

Западноевропейският пазар задържа тенденцията за търсене на олинклузив почивки. Основният проблем за българския туризъм остава сезонноста, затова трябва да се работи и за други пазари, които не са толкова сезонно зависими – например Близкият изток, обобщи Попов.

Българите ще пътуват основно към Гърция и Турция. Гърция е все по-предпочитана дестинация за българите. В началото на активния туристически сезон за българи и румънци потокът към Гърция и Турция ще се засили. Натрупване на автомобили и опашки по границите се очакват заради съвпадението с прибирането на гастарбайтерите, които пътуват основно за Турция. "Надяваме се, че Паспортната проверка и Митниците ще сложат допълнителен персонал и допълнителни гишета за обработка на преминаващите, иначе рискуваме опашки и часове да се виси по границите", коментира Димитър Попов.

Заради свръхпредлагането на леглова база и късия сезон хотелиерите не могат да наемат работници и работните места се заемат главно от студенти и хора в лятна ваканция, основно от Молдова и Украйна, каза още Попов.

Провеждането на европредседателството ни е имало положителен ефект за България. "Най-вече кратките пътувания към България, основно София като дестинация. България все повече се споменаваше. Някои хора за първи път чуха, че в България съществува туризъм извън Черноморието", посочи той.

Цялото интервю можете да чуете тук.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Експерт: С разширението на бул. "Цар Освободител" няма да има тапи в града

С разширението на бул. "Цар Освободите" останалите булеварди в града ще са много по-бързи и по-лесно ще се обслужват прилежащите територии. Така инж. Кольо Червенков, част от проектантския екип, разсея опасенията на Кирил Калъчев, който зададе въпрос по време на обществено обсъждане на проекта. Питането на Калъчев беше затова как ще се включват малките..

публикувано на 25.04.24 в 11:57