Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампиони по уиндсърф срещу замърсяването на морето

5
Илияна Стоилова и Йоан Колев по време на каране
Снимка: личен архив

Йоан Колев и Илияна Стоилова ще карат уиндсърф от Дуранкулак до Резово през септември, за каузата "Да освободим любимото Черно море от пластмасата". Двамата са били национални състезатели по уиндсърф клас RS:X. Йоан Колев, който започва като състезател на варненския сърф клуб „Лазур” стига и до Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Днес имат сърф училище в Приморско. Откриха сезона с почистване на плажа и дюните около училището. Близо 60 човека събраха около 500 кг. боклук. В края на сезона ще почистят отново. За Радио Варна Йоан Колев разказа:

Снимка



И  двамата от много време сме си мислили, че ще е много приятно да направим едно дълго каране с уиндсърф. Много обичаме да караме уиндсърф и винаги сме искали да направим такъв по-голям преход, да пътуваме с уиндсърф. И сме си мислили колко ще е яко да направим един такъв преход по цялото ни Черноморие. Впоследствие, наблюдавайки морето през годините, в които сме на училището, започнахме да виждаме, че не го стопанисваме толкова добре и има доста боклуци, които излизат. Има дни, в които заобикаляме големите парчета боклуци, за да можем да караме. Нека хората да разберат, че има проблем и да започнем да го решаваме този проблем.

Какви боклуци излизат най-често?

Бутилки, чували, сламчици има много, както и много неща за еднократна употреба. Други големи неща, кото се изсипват от кораби, всякаке боклуци... чашки също. Искаме да наблегнем на нещата за еднократна употреба да се намалят колкото е възможно, защото те са най-излишни в цялото ни ежедневие. Дата за карането още не можем да кажем, защото ще чакаме подходящи условия. Искаме да го изминем възможно най-бързо и ще чакаме прогноза с достатъчно слилен вятър и посока на вятъра, която да ни позволи да го направим. Втората половина на септември ще сме в пълна готовност.

СнимкаЩафетно ли ще карате или едновременно?

Заедно, като екип.

Ще имате ли някакво подсигуряване от брега?

Две лодки ще има с нас. В едната ще е моят бивш треньор Явор Колев, а в другата снимачен екип,  екологът Димитър Беров и биологът Велизара Стоилова, които ще правят измервания на морската вода. Ще правят и визуален мониторинг на трите вида делфини в Черно море. Такава картинка за толкова кратко време не е правена досега. Правени са в по-малки акватории за по-дълго време.

За колко време очаквате, че ще изминете трасето?

Предполагам, че ще го изминем от север на юг, от Дуранкулак към Резово тъй като по това време най-често излизат северните ветрове, север-североизток. Ще ни трябват два дни да го изминем, като караме от 6 до 8 часа на ден.

Илияна Стоилова и Йоан Колев (двамата отпред) и съмишленици след почистването на плажаПодготвяте ли се специално?

Подготвяме се, вчера имаше подходящи условия. Разбира се, ние всеки ден сме на вода, но сме планирали едни по-дълги преходи да усетим тръпката от по-дългото каране.

Филмчето, което ще бъде заснето къде ще го разпространите?

Идеята ни е да се разпространи първо по различните филмови фестивали, у нас и в чужбина. Дори предимно в чужбина, защото това е глобален проблем. След този фестивален „живот“, който ще има може би година, това не мога да кажа с точност, се надяваме да бъде излъчен по наши национални телевизии.

Какви видове сърф може да се пробва това лято във вашето училище?

Уиндсърф, кайтсърф, традиционния хавайски сърф и skimboard, който е една малка дъска, с която се тича по брега, скачаш върху нея и се пускаш по тънкия слой вода на брега.

И кой е най-предпочитаният от туристите?

Уиндсърфът е най-популярен. Възрастни и много деца идват да карат, цели семейства. Има хора, които са тук цяло лято. Просто, всеки който иска да има активна почивка е при нас.

Вие сте олимпийски състезател на България и балкански шампион по уиндсърф клас RS:X. Участвате ли още в състезания или приключихте със състезателната работа?

2014-та последно се състезавах, сега по-скоро съм се насочил към треньорската работа, занимаването с деца, дори и с по-напреднали.

Вие сте варненец. Имате ли поглед как се рзвива уиндсърфа сред децата и младежите във Варна и изобщо мислите ли да продължите във Варна работата си като треньор?

От Варна съм, да наистина. Детството ми започна на Рибарския плаж. В последните години живея в София и до Варна почти не стигам, за съжаление, и няма наблюдение какво се случва там с уиндсърфа. Имаше две училища, но не знам как се развива. Но сме си мислили много да се върнем във Варна някой ден и да направими там сърфучилище, за да може варненчетата да се учат на сърф, защото има много талантливи деца там също.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10