Орехите - храна за мозъка

Снимка: wikipedia.org

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека.

Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите сортове това е бизнес депозит не само за внуци милионери. С новите сортове орехи вече инвестицията в насажденията започва да се връща след 5-6 години. Затова повечето стопани, които отглеждат орехови градини, имат друг бизнес, печалбата от която инвестират в ядковите насаждения. Българските сортове издържат на студ и заболявания, затова фермерите предпочитат "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Поддържаните дървета живеят между 100-150 години. При спазване на технологията на отглеждане добивът от едно дърво достига до  120-150 килограма.

Счита се, че най-благоприятни условия за отглеждане на ореха има в лозарските райони. Дървото развива дълбока и мощна коренова система, вследствие на което използва водата от по-дълбоките почвени слоеве и не се нуждае от напояване. Най-важното условие е почвата да бъде достатъчно рохкава, пропусклива за корените, влагоемна и добре дренирана. Когато се засаждат неприсадени дървета, т.е. получени от семена, началното плододаване започва към 8-10-та година от засаждането и не се запазват качествата на майчиното дърво. Присадените дървета встъпват в плододаване на 3-4-та година, а в пълно – към 12-ата година след засаждането .

В горещото лято сянката на ореха е най-търсена, защото е "дебела", както казват нашите баби. Това лято не ни е необходима, всички знаем защо. Поне до момента, може и да я потърсим, ако напече повече...

Тази година се очертава добра за орехите, каза за Радио Варна Детелина Стоянова. Нейният съпруг има орехова горичка край варненското село Баново. Интервю на Габриела Гаврилова :

СнимкаОреховата горичка е край Баново. Условията за отглеждане тук са много добри. Първите ги посадихме преди 14 години на наследствена земя. Съпругът ми много хареса идеята и постепенно насочи всички възможности в тази посока - да увеличим парцела.

Колко декара са насажденията с орехи в момента?

Вече са 150 декара.  Всяка година добавяхме по малко....

Получавате ли  държавна субсидия?

Голяма част от ореховата градина е сертифицирана като биопродукт, но ако разчитаме на държавата, тази орехова градинка няма да съществува.

СнимкаКъде изнасяте продукцията?

Засега никъде. Все още сме на вътрешния пазар. Те са млади още. Колкото и да казват, че облагородените дръвчета раждат на третата или четвъртата година, не е точно така...

Орехите са засадени на каменист терен. Той е много подходящ за черупкови насаждения...

Колко пъти се обработва земята?

Постоянно. Всичко е механична обработка, не пръскаме срещу тревата. Това е трудоемко, но си заслужава...

Те са няколко сорта, предимно български. Това се препоръчва от специалисти, за да има добро опрашване и да се развиват добре. Има и по-едри, и по-дребни. Но всички са български сортове. Има колеги, които са опитвали да отглеждат американски, турски или френски сортове, и не се получава, защото не виреят добре на наша почва.

Орехите са много полезни за добрата дейност на мозъка, на сърцето...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да намерим баланса между коли и пешеходци?

По-добро разпределение на пространството между участниците в движението във Варна предлагат урбанисти. За тях поставянето на велосипедните алеи върху тротоари е неприемливо. Преместването на кофите за боклук от тротоарите   и намаляване на местата за паркиране са част от стъпките в посока търсене на баланс между всички участници в движението...

публикувано на 21.10.18 в 13:45

Димитър Гърдев: "Времената на изключенията и всепозволеността на Саудитска Арабия приключиха"

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни Саудитска Арабия най-после призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи случилото се като "неприемливо", но и като "добра първа стъпка от страхотен съюзник". Националната..

публикувано на 20.10.18 в 17:46

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10