Орехите - храна за мозъка

Снимка: wikipedia.org

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека.

Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите сортове това е бизнес депозит не само за внуци милионери. С новите сортове орехи вече инвестицията в насажденията започва да се връща след 5-6 години. Затова повечето стопани, които отглеждат орехови градини, имат друг бизнес, печалбата от която инвестират в ядковите насаждения. Българските сортове издържат на студ и заболявания, затова фермерите предпочитат "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Поддържаните дървета живеят между 100-150 години. При спазване на технологията на отглеждане добивът от едно дърво достига до  120-150 килограма.

Счита се, че най-благоприятни условия за отглеждане на ореха има в лозарските райони. Дървото развива дълбока и мощна коренова система, вследствие на което използва водата от по-дълбоките почвени слоеве и не се нуждае от напояване. Най-важното условие е почвата да бъде достатъчно рохкава, пропусклива за корените, влагоемна и добре дренирана. Когато се засаждат неприсадени дървета, т.е. получени от семена, началното плододаване започва към 8-10-та година от засаждането и не се запазват качествата на майчиното дърво. Присадените дървета встъпват в плододаване на 3-4-та година, а в пълно – към 12-ата година след засаждането .

В горещото лято сянката на ореха е най-търсена, защото е "дебела", както казват нашите баби. Това лято не ни е необходима, всички знаем защо. Поне до момента, може и да я потърсим, ако напече повече...

Тази година се очертава добра за орехите, каза за Радио Варна Детелина Стоянова. Нейният съпруг има орехова горичка край варненското село Баново. Интервю на Габриела Гаврилова :

СнимкаОреховата горичка е край Баново. Условията за отглеждане тук са много добри. Първите ги посадихме преди 14 години на наследствена земя. Съпругът ми много хареса идеята и постепенно насочи всички възможности в тази посока - да увеличим парцела.

Колко декара са насажденията с орехи в момента?

Вече са 150 декара.  Всяка година добавяхме по малко....

Получавате ли  държавна субсидия?

Голяма част от ореховата градина е сертифицирана като биопродукт, но ако разчитаме на държавата, тази орехова градинка няма да съществува.

СнимкаКъде изнасяте продукцията?

Засега никъде. Все още сме на вътрешния пазар. Те са млади още. Колкото и да казват, че облагородените дръвчета раждат на третата или четвъртата година, не е точно така...

Орехите са засадени на каменист терен. Той е много подходящ за черупкови насаждения...

Колко пъти се обработва земята?

Постоянно. Всичко е механична обработка, не пръскаме срещу тревата. Това е трудоемко, но си заслужава...

Те са няколко сорта, предимно български. Това се препоръчва от специалисти, за да има добро опрашване и да се развиват добре. Има и по-едри, и по-дребни. Но всички са български сортове. Има колеги, които са опитвали да отглеждат американски, турски или френски сортове, и не се получава, защото не виреят добре на наша почва.

Орехите са много полезни за добрата дейност на мозъка, на сърцето...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща на село - защо не?

Все повече млади хора избират да живеят на село. Причините са почти едни и същи – спокойствие и красива природа. За 22-годишния студент по аграрни науки има още една причина – перспективата да осигуриш спокойствие на бъдещото си семейство и деца. Най-новият жител на село Доброглед – Пеньо Стойчев, от месец има своя къща там. Как се стига до..

публикувано на 19.08.18 в 19:05

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15