Орехите - храна за мозъка

Снимка: wikipedia.org

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека.

Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите сортове това е бизнес депозит не само за внуци милионери. С новите сортове орехи вече инвестицията в насажденията започва да се връща след 5-6 години. Затова повечето стопани, които отглеждат орехови градини, имат друг бизнес, печалбата от която инвестират в ядковите насаждения. Българските сортове издържат на студ и заболявания, затова фермерите предпочитат "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Поддържаните дървета живеят между 100-150 години. При спазване на технологията на отглеждане добивът от едно дърво достига до  120-150 килограма.

Счита се, че най-благоприятни условия за отглеждане на ореха има в лозарските райони. Дървото развива дълбока и мощна коренова система, вследствие на което използва водата от по-дълбоките почвени слоеве и не се нуждае от напояване. Най-важното условие е почвата да бъде достатъчно рохкава, пропусклива за корените, влагоемна и добре дренирана. Когато се засаждат неприсадени дървета, т.е. получени от семена, началното плододаване започва към 8-10-та година от засаждането и не се запазват качествата на майчиното дърво. Присадените дървета встъпват в плододаване на 3-4-та година, а в пълно – към 12-ата година след засаждането .

В горещото лято сянката на ореха е най-търсена, защото е "дебела", както казват нашите баби. Това лято не ни е необходима, всички знаем защо. Поне до момента, може и да я потърсим, ако напече повече...

Тази година се очертава добра за орехите, каза за Радио Варна Детелина Стоянова. Нейният съпруг има орехова горичка край варненското село Баново. Интервю на Габриела Гаврилова :

СнимкаОреховата горичка е край Баново. Условията за отглеждане тук са много добри. Първите ги посадихме преди 14 години на наследствена земя. Съпругът ми много хареса идеята и постепенно насочи всички възможности в тази посока - да увеличим парцела.

Колко декара са насажденията с орехи в момента?

Вече са 150 декара.  Всяка година добавяхме по малко....

Получавате ли  държавна субсидия?

Голяма част от ореховата градина е сертифицирана като биопродукт, но ако разчитаме на държавата, тази орехова градинка няма да съществува.

СнимкаКъде изнасяте продукцията?

Засега никъде. Все още сме на вътрешния пазар. Те са млади още. Колкото и да казват, че облагородените дръвчета раждат на третата или четвъртата година, не е точно така...

Орехите са засадени на каменист терен. Той е много подходящ за черупкови насаждения...

Колко пъти се обработва земята?

Постоянно. Всичко е механична обработка, не пръскаме срещу тревата. Това е трудоемко, но си заслужава...

Те са няколко сорта, предимно български. Това се препоръчва от специалисти, за да има добро опрашване и да се развиват добре. Има и по-едри, и по-дребни. Но всички са български сортове. Има колеги, които са опитвали да отглеждат американски, турски или френски сортове, и не се получава, защото не виреят добре на наша почва.

Орехите са много полезни за добрата дейност на мозъка, на сърцето...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

публикувано на 15.01.19 в 13:02

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05

Борим килограмите с ток

Само 20 минути на седмица са напълно достатъчни за интензивна тренировка на цялото тяло. Как? В следващите минути ще ви разкажем за един нов метод, с който успешно можем да имаме здрав дух в здраво тяло и без целулит! Тренировките чрез електро-мускулна стимулация, благодарение на последно поколение машини, извайват телата ни след многото..

обновено на 09.01.19 в 08:36

Нова транспортна схема ще има във Варна след края на ремонтите

Темите за градския транспорт, новите тарифи и бъдещите маршрути на автобусните линии коментира кметът Иван Портних. Целия разговор с него можете да чуете в прикачените звукови файлове. За електронната билетна система Всички линии на градския транспорт вече са във функционална готовност за въвеждане на електронната билетна система. Тоест там реално..

публикувано на 08.01.19 в 15:10