Орехите - храна за мозъка

Снимка: wikipedia.org

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека.

Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите сортове това е бизнес депозит не само за внуци милионери. С новите сортове орехи вече инвестицията в насажденията започва да се връща след 5-6 години. Затова повечето стопани, които отглеждат орехови градини, имат друг бизнес, печалбата от която инвестират в ядковите насаждения. Българските сортове издържат на студ и заболявания, затова фермерите предпочитат "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Поддържаните дървета живеят между 100-150 години. При спазване на технологията на отглеждане добивът от едно дърво достига до  120-150 килограма.

Счита се, че най-благоприятни условия за отглеждане на ореха има в лозарските райони. Дървото развива дълбока и мощна коренова система, вследствие на което използва водата от по-дълбоките почвени слоеве и не се нуждае от напояване. Най-важното условие е почвата да бъде достатъчно рохкава, пропусклива за корените, влагоемна и добре дренирана. Когато се засаждат неприсадени дървета, т.е. получени от семена, началното плододаване започва към 8-10-та година от засаждането и не се запазват качествата на майчиното дърво. Присадените дървета встъпват в плододаване на 3-4-та година, а в пълно – към 12-ата година след засаждането .

В горещото лято сянката на ореха е най-търсена, защото е "дебела", както казват нашите баби. Това лято не ни е необходима, всички знаем защо. Поне до момента, може и да я потърсим, ако напече повече...

Тази година се очертава добра за орехите, каза за Радио Варна Детелина Стоянова. Нейният съпруг има орехова горичка край варненското село Баново. Интервю на Габриела Гаврилова :

СнимкаОреховата горичка е край Баново. Условията за отглеждане тук са много добри. Първите ги посадихме преди 14 години на наследствена земя. Съпругът ми много хареса идеята и постепенно насочи всички възможности в тази посока - да увеличим парцела.

Колко декара са насажденията с орехи в момента?

Вече са 150 декара.  Всяка година добавяхме по малко....

Получавате ли  държавна субсидия?

Голяма част от ореховата градина е сертифицирана като биопродукт, но ако разчитаме на държавата, тази орехова градинка няма да съществува.

СнимкаКъде изнасяте продукцията?

Засега никъде. Все още сме на вътрешния пазар. Те са млади още. Колкото и да казват, че облагородените дръвчета раждат на третата или четвъртата година, не е точно така...

Орехите са засадени на каменист терен. Той е много подходящ за черупкови насаждения...

Колко пъти се обработва земята?

Постоянно. Всичко е механична обработка, не пръскаме срещу тревата. Това е трудоемко, но си заслужава...

Те са няколко сорта, предимно български. Това се препоръчва от специалисти, за да има добро опрашване и да се развиват добре. Има и по-едри, и по-дребни. Но всички са български сортове. Има колеги, които са опитвали да отглеждат американски, турски или френски сортове, и не се получава, защото не виреят добре на наша почва.

Орехите са много полезни за добрата дейност на мозъка, на сърцето...
ВИЖТЕ ОЩЕ

Люси Дяковска: Изключително съм щастлива да бъда сред солистите на концерта "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър"

Интернационалната мюзикъл сензация “The best of ANDREW LLOYD WEBBER“ ще се проведе за първи път в България на 15 май. Концертът представя емблематична част от творчеството на най-значимия мюзикъл композитор на всички времена - Андрю Лойд Уебър. Негови са мюзилълите „Котките“, „Фантомът на операта“, „Евита“ и "Исус Христос Суперзвезда“. Звездата на..

публикувано на 25.04.19 в 14:47

Криптовалутите - има ли ги или ги няма?

Криптовалутите все още не са включени в академичната програма, понеже нормативно въпросът все още не е уреден, това каза за Радио Варна доц. Слави Генов , ръководител на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет Варна. Криптовалутите в определени области даже са и забранени за използване. Голям проблем е и тяхното оценяване, а..

публикувано на 25.04.19 в 06:48

Вграждат една от най-старите сгради във Варна в нов жилищен блок

Някогашните пристанищни складове, от турско време, се превръщат в основа за девет етажна жилищна сграда. Това установи проверка на Радио Варна по сигнал на слушатели. Строителните дейности на ул.”Хан Омуртаг” 22 във Варна (зад Щаба на флота) трябва да завършат към края на тази година. Сградата ще бъде със „смесено предназначение“, а строежът е..

публикувано на 24.04.19 в 11:05

География на спасението: историята на три поколения арменци

Чорлу – Алепо – Деир Езор - Кайро - Асеновград – Варна – Франкфурт: география на спасението в историята на три поколения арменци от 1915-а до днес. Колко трудно е да наречеш непознат човек „братко”? Чия е ръката, която ти подава хляб? Къде е домът? Има ли нации с предимство? Това са част от въпросите, които задава фичърът на Светлана Вълкова „Като гост..

обновено на 24.04.19 в 10:15

Големите автори имат творби, които стърчат

„Книга за Никола Радев” беше представена премиерно в Арт салона на Радио Варна на 19 април 2019 година. Тя е почит към един от най-стойностните български писатели-маринисти. Съставител и редактор е литературният критик Никола Иванов, книгата излиза от издателство „Славена”. „Книга за Никола Радев” е от 400..

публикувано на 23.04.19 в 16:46

Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал..

обновено на 22.04.19 в 11:49

Янко Станев: "Ако търсим виновни за състоянието на Очна болница, ще се окаже, че всички носим вина"

"Не търся вина в никого, търся решениe на проблемите иновационно"- това каза в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" заместник- председателя на Общински съвет Варна. Според нягоако се търси вина за състоянието на АГ или Очна болница, може да се окажат виновни всички по веригата без изключение: „Примерно ще кажа, общината трябваше да..

публикувано на 20.04.19 в 13:32