Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орехите - храна за мозъка

Снимка: wikipedia.org

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека.

Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите сортове това е бизнес депозит не само за внуци милионери. С новите сортове орехи вече инвестицията в насажденията започва да се връща след 5-6 години. Затова повечето стопани, които отглеждат орехови градини, имат друг бизнес, печалбата от която инвестират в ядковите насаждения. Българските сортове издържат на студ и заболявания, затова фермерите предпочитат "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Поддържаните дървета живеят между 100-150 години. При спазване на технологията на отглеждане добивът от едно дърво достига до  120-150 килограма.

Счита се, че най-благоприятни условия за отглеждане на ореха има в лозарските райони. Дървото развива дълбока и мощна коренова система, вследствие на което използва водата от по-дълбоките почвени слоеве и не се нуждае от напояване. Най-важното условие е почвата да бъде достатъчно рохкава, пропусклива за корените, влагоемна и добре дренирана. Когато се засаждат неприсадени дървета, т.е. получени от семена, началното плододаване започва към 8-10-та година от засаждането и не се запазват качествата на майчиното дърво. Присадените дървета встъпват в плододаване на 3-4-та година, а в пълно – към 12-ата година след засаждането .

В горещото лято сянката на ореха е най-търсена, защото е "дебела", както казват нашите баби. Това лято не ни е необходима, всички знаем защо. Поне до момента, може и да я потърсим, ако напече повече...

Тази година се очертава добра за орехите, каза за Радио Варна Детелина Стоянова. Нейният съпруг има орехова горичка край варненското село Баново. Интервю на Габриела Гаврилова :

СнимкаОреховата горичка е край Баново. Условията за отглеждане тук са много добри. Първите ги посадихме преди 14 години на наследствена земя. Съпругът ми много хареса идеята и постепенно насочи всички възможности в тази посока - да увеличим парцела.

Колко декара са насажденията с орехи в момента?

Вече са 150 декара.  Всяка година добавяхме по малко....

Получавате ли  държавна субсидия?

Голяма част от ореховата градина е сертифицирана като биопродукт, но ако разчитаме на държавата, тази орехова градинка няма да съществува.

СнимкаКъде изнасяте продукцията?

Засега никъде. Все още сме на вътрешния пазар. Те са млади още. Колкото и да казват, че облагородените дръвчета раждат на третата или четвъртата година, не е точно така...

Орехите са засадени на каменист терен. Той е много подходящ за черупкови насаждения...

Колко пъти се обработва земята?

Постоянно. Всичко е механична обработка, не пръскаме срещу тревата. Това е трудоемко, но си заслужава...

Те са няколко сорта, предимно български. Това се препоръчва от специалисти, за да има добро опрашване и да се развиват добре. Има и по-едри, и по-дребни. Но всички са български сортове. Има колеги, които са опитвали да отглеждат американски, турски или френски сортове, и не се получава, защото не виреят добре на наша почва.

Орехите са много полезни за добрата дейност на мозъка, на сърцето...




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31