Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо КалояновВИЖТЕ ОЩЕ

Кийт Ричардс скъса с алкохола

Китаристът на легендарната рок група „Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс разкри, че се е отказал от твърдия алкохол. В свое интервю той споделя, че не пие от близо година, тъй като алкохолът вече му е омръзнал, предаде Би ти ви. 74-годишният музикант е известен с бохемския си начин на живот и пристрастията си към..

публикувано на 15.12.18 в 13:29
Маги Алексиева - Mey и JCAT

“Love аnd Receive” - новият албум на Маги Алексиева - Мey и група JCAT

“Love and receive” е новият албум на Маги Алексиева - Mey , който се появява само година след предходния ѝ проект „Joy”. За разлика от предишните в които се преплитат фънк, соул и ар енд би, този е ориентиран към джаз и поп звученето. Албумът е записан с нейната група JCAT , съставена от френски музиканти: Тома Кордоли   - бас,..

публикувано на 14.12.18 в 20:56
Voctave

Voctave - Disney в пет октави!

Спомняте ли си фойерверките от анимираното лого на Disney? А сега си представете същия този цветен фонтан, съставен от хармонии и гласове! Това е запазената марка на акапелната група Voctave , която ви представяме тази седмица в "Акапела с Крис и Кос" .  Voctave - музикален проект, зародил се сред група изумителни студийни певци...

обновено на 12.12.18 в 12:32

Коя е най-слушаната песен на 20-ти век?

„Бохемска рапсодия“ на групата Queen е най-слушаната песен на 20 век на стрийминг устройства, съобщи Universal Music Group в Twitter. Песента е слушана над 1,5 млрд. пъти. „Бохемска рапсодия“ е написана от лидера на британската група Фреди Меркюри през 1975 г. Песента се отличава с необичайната си музикална форма и четирите различни стила: а –..

публикувано на 11.12.18 в 08:35
Икономически университет-Варна

Жоана Амендоейра с безплатен фадо концерт във Варна

Жоана Амендоейра ще зарадва варненци с безплатен фадо концерт в навечерието на студентския празник - 8 декември. Концертът ще се състои в Аулата на  Икономическия университет от 19 часа. Амендоейра е една от най-популярните и обичани съвременни изпълнителки на този характерен за Португалия стил музика. Гласът на певицата придава на фадото нов..

публикувано на 07.12.18 в 10:42

Коледни концерти на площад "Независимост" във Варна (СНИМКИ)

Коледните концерти на площад "Независимост" във Варна ще продължат и следващите дни. Началото бе поставено снощи с концерт, след който бе официално запалена Коледната елха във морската столица. Концертите от днес до края на седмицата ще започват в 17.30 ч.  "Този празник е специален за нашия морски град, затова нека поздравим имениците и..

публикувано на 07.12.18 в 10:38

P.I.F. с двоен албум на две сцени тази вечер

P.I.F. ще представят на две сцени двоен албум с най-популярните си със  "слънчеви" и "облачни" песни тази вечер, съобщават от екипа.  Горещо, с много рокендрол - такава е "прогнозата за времето" в столичния клуб за концерта на групата. В двойния диск са поетични саундтракове на тъгата като "Приказка", "Невидимо дете", "Обещавам", както и..

публикувано на 07.12.18 в 06:42