Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо КалояновВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Ферфериев - гост в

Филип Ферфериев - от блог за електронна музика до дебютния албум "MMXVIII"

Некомерсиалната електронна музика винаги е живяла под повърхността - както в България, така и по света. Далеч от вниманието на масите, тя дава стабилна основа на една субкултура с верни и отдадени фенове, отворени за нещата отвъд самата музика - като нови технологии, иновации, наука, литература, философия, начин на живот. И тъй като медиите рядко..

публикувано на 14.08.18 в 15:48

В "МОЖЕ БИ ДА" на 12 август очаквайте

В предаването на Радио Варна за българска поп и рок музика "МОЖЕ БИ ДА" очаквайте: Алис Инджеян -вокалистка на  Electric Pie. Певицата, като повечето музиканти има влечение към сцената от дете, но е завършила Стопанския факултет в Софийския университет. Припомняме Ви, че в Electric Pie участват още Ясмин Исинов (клавир), Мартин Евстатиев (бас),..

публикувано на 12.08.18 в 09:00

Бутиков концерт "Музика, създадена във Варна"

12 и 13 август 2018 г. - Концертно студио на Радио Варна - 19:00 часа Music M.A.G. Project , един авторски музикален проект на варненеца Мирослав Гочев, е иновативен прочит на електронната музика. Той обединява в истински спектакъл музика, изключителен surround звук на живо, светлинно шоу и сценография, всичко това облечено в хубава, мелодична..

публикувано на 07.08.18 в 16:21
Симин Тандър

Симин Тандър - за финал на РАДАР

Музикалният фестивал РАДАР приключва   днес с концерт от 19.30 часа в Градската художествена галерия във Варна. За финал на основната програма, на сцената ще се качи Симин Тандър - най-новото откритие в култовия немски лейбъл ECM . Родена в Германия, с корени в Афганистан – младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции..

публикувано на 05.08.18 в 07:41

В "МОЖЕ БИ ДА" на 5 август очаквайте

В предаването за българска поп и рок музика ще гостуват: Веселин Маринов в разгара на лятното си морско турне Пепи Писарски от група "АТЛАС" представя новата песен на бандата. Бургаският певец Кристиан Грънчаров , добил популярност в един от телевизионните музикални формати, дебютира в ефира на Радио Варна с няколко свои нови песни..

публикувано на 03.08.18 в 12:57

Концерт съвременна класика днес във Варна

Концерт съвременна класика ще се проведа тази вечер от 20.30 ч. на открита сцена в Морската градина във Варна. Интерпретатори ще бъдат струнен оркестър Амарант и популярният и обичан диригент в града Страцимир Павлов. Концертът съвременна класика ще обхване творби от 20 и 21 век от все още активни в творчески план композитори като: Карл..

публикувано на 01.08.18 в 16:04
Shuffle Demons

Международният джаз фестивал "Варненско лято" тази вечер

На сцената на Международния джаз фестивал „Варненско лято“ тази вечер: David Helbock's Random Control от Австрия, водени от Дейвид Хелбок – пиано, електронни и перкусии. В триото с широк спектър инструменти и бийтбокс участва Йохан Бар, който свири на тромпет, пиколо тромпет, флигорна, туба, диджеридо, електронни и перкусии. Още..

публикувано на 29.07.18 в 11:25