Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо КалояновВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови песни в репертоара на Лили Иванова за предстоящите три концерта в София

С премиерата на три нови песни Лили Иванова ще отбележи предстоящите си три концерта в зала 1 на НДК. Билетите и за трите поредни дати – 25, 26 и 27 октомври, вече са почти разпродадени. Трите концерта в София ще бъдат своеобразна кулминация на тазгодишното национално турне на Лили Иванова под надслов "За пълноценни мигове с музиката". Като..

публикувано на 17.10.18 в 07:22

Вторник вечер е време за латино в Радио Варна

Няма по-добър начин да се разтовариш от проблемите от това да се пренесеш в света на танца, макар и за малко. Чрез него можеш да изразиш всичките си емоции при това красиво. Когато човек танцува, не мисли за друго, а просто се отдава на ритъма на музиката. Всеки танц носи уникално усещане, но има танци като латиното, които докосват..

обновено на 16.10.18 в 08:24

Италия и Русия са победителите в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2018“ във Варна

Песента "Правете като мен" на композитора Джани Валино по текст на Чинция Роса в стила на съвременната италианска кантилена, представена от дуета "008" на чаровните италианки София и Виктория грабна не само адмираците на публиката, но и първата награда в шестото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“. Неслучайно призът беше..

публикувано на 15.10.18 в 17:35

Остават броени часове до концерта на Орлин Павлов във Варна

Рапърът Бобо ще бъде специален гост на концерта Четвъртата спирка от националното турне “Още малко...” на Орлин Павлов е Фестивален и конгресен център - Варна. Изпълнителят ще зарадва своите варненски фенове днес - 15 октомври (понеделник). Орлин Павлов обещава концерт, какъвто не е правил досега. Ще изпълни най-емблематичните си хитове и обичани..

публикувано на 15.10.18 в 10:49

Ансамбъл „Добротица“ и ДТ „Славейче“ с първи места от Национален фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица” и детска градина 27 „Славейче“ се завърнаха с две първи места от Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“ , на който се включиха над 500 участници, съобщи за Добрич Онлайн Юрий Митев. На 13 октомври, събота, фолклорен танцов ансамбъл „Добротица”, с главен художествен..

публикувано на 15.10.18 в 06:38
Duwende

Когато вокалният фънк e DUWENDE

В „Акапела с Крис и Кос” , седмичната рубрика в предаването "Джем сешън" , тази седмица ви срещаме с музиката на американската група DUWENDE .  Ще търсим онова вдъхновение, онова емоционално състояние при създаването на изкуството, което човек не може да назове, но го усеща. Дуендето. E дно усещане, което не може да се опише, да се..

обновено на 14.10.18 в 10:30

Гласувайте за детска песен от Европейския международен фестивал "Златни искри"

В две поредни недели - 7 и 14 октомври БНР - Радио Варна във времето от 10.00 до 11.00 часа ще излъчи българските песни от конкурсната програма на VI ЕВРОПЕЙСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕТСКА ПЕСЕН "ЗЛАТНИ ИСКРИ", ВАРНА 2018. Слушателите ще имат възможността да гласуват за най-добрата песен, избирайки 3 песни, които да  подредят съответно на 1, 2 и 3..

обновено на 11.10.18 в 16:00