Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо КалояновВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски музикален фестивал до края на април във Варна

От 19 март до 30 април 2019 г. Варненската опера организира XX Великденски музикален фестивал, в който са включени оперни, оперетни и балетни постановки, една операта, концерти и няколко мюзикъла. По традиция фестивалът предлага премиерни и предпремиерни заглавия.  XX Великденски музикален фестивал – Варна 2019 започва с премиерата на най-новия..

публикувано на 19.03.19 в 07:15

"Царицата на чардаша" във варненската опера

„Царицата на чардаша” - оперета в три действия от Имре Калман по либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер ще бъде поставена тази вечер във Варна от 19.00 часа. Действието се развива през 1912 година в Будапеща и Виена. Творбата на Имре Калман е сред предпочитаните заглавия във Варна. Още през 1923 година, едва няколко години след нейната..

публикувано на 18.03.19 в 08:56

Създават мюзикъл с песни на Бритни Спиърс

Мюзикъл с песните на Бритни Спиърс ще бъде поставен в Чикаго през есента, съобщи АП. Музикалната комедия се нарича "Имало още едно време". Тя ще е за класически героини от приказките, като Пепеляшка, Спящата красавица и Снежанка, които научават, че щастието изисква усилия. В шоуто ще бъдат включени хитове на Бритни като "Oops! I Did It..

публикувано на 13.03.19 в 06:23
viola виола

Танцови мотиви от цял свят на безплатен детски концерт във Варна

Танцови мотиви от цял свят ще прозвучат в „Музикалните приказки на госпожа Виола” тази неделя във Фестивалния комплекс. Балет, ръченица, гавот ще видим в изпълнение на млади танцьори от НУИ „Добри Христов”. Любимата концертна поредица на варненските деца „Музикалните приказки на Госпожа Виола”, част от програмата „Варненско лято за деца” на..

обновено на 10.03.19 в 06:48

Deep Zone посветиха песен на красотата на българката

В центъра на новия си проект Deep Zone поставят българката и нейната естествена красота. "Неслучайно в текста се казва: Ако видиш някъде по света красива жена, проговори ѝ на български" - споделя Дидо, фронтменът на Deep Zone. Музиката на "Българка" е изцяло в разпознаваемия мелодичен денс на Deep Zone. Енергията на проекта дотолкова..

публикувано на 08.03.19 в 07:10

Надя представи новата си песен и видео

Парчето на бившата вокалистка на Deep Zone е озаглавено "Дявол". Видеоклипът на песента дебютира в YouTube канала на Facing The Sun на 4 март, а клипът е дело на режисьора Виктор Антонов-Рик. Напоследък Надя и половинката й Иван Тишев, познат от сериала "Революция Z", бяха заети с пътувания по света и участия в различни проекти. Очевидно, след..

публикувано на 06.03.19 в 07:22

Лейди Гага – от униженията и отхвърлянето до най-големите награди в света

Някога тя е била човек, когото никой не подкрепял и всеки обиждал, а днес е личността, вписала се в историята като първата жена, спечелила четирите най-големи награди в една и съща година. Певицата Лейди Гага вече официално е първата жена, спечелила „Оскар“, „Грами“, БАФТА и „Златен глобус“ в една..

публикувано на 06.03.19 в 06:26