Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Варна: Програмата

Варна отново ще посрещне своя празник - 15-ти август, денят, в който почитаме Свето Успение Богородично, с богата програма. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Точно в 9 ч. ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. В 10,30ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица.  

За децата на сцена „Раковина“ от 10:30ч. е предвиден спектакълът „Джобни чародейства" на Мануела Саркисян, в 11,30 ч. ще се открие специално ателие за изработване на кукли, с водещ Мария Банова, а от 19 ч. следват забавни минути с Богдан Томов. За любителите на народната музика от 17,30 ч., също на сцена „Раковина“, ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“. От 20 ч. е традиционният концерт на пл. "Независимост", със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев.

В 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на Община Варна, след което програмата ще продължи с концерт  на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли „Варна“ и „Тракия“ – Пловдив.

21 е началният част на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо „Моранди“ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Дийп зон прожект /Deep Zone Project/ и Орлин Павлов. Около 23,20ч. ще започнат празничните илюминации.

Ето и цялата празнична програма:


12 август 
 

9:00 ч. Морска гара

ТЪРЖЕСТВЕНО ВДИГАНЕ НА МОРСКИЯ ФЛАГ И ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПРИСВОЯВАНЕ НА ПЪРВО ОФИЦЕРСКО ЗВАНИЕ НА ВИПУСКНИЦИТЕ НА ВВМУ "Н. Й. ВАПЦАРОВ"


12 – 15 август

XVIII МЕЖДУНАРОДНА ВЕТРОХОДНА РЕГАТА КОР КАРОЛИ

15 август

19:00, Награждаване на победителите, Пристанище Варна – свободна зона


13 – 14 август

Пред Община Варна

„ВАРНА – ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС“ – най-дългата рисунка, посветена на града

Хепънинг с художниците Николай Русев, Димитър Щерев и Димитър Русев


13 – 15 август

16:00 ч.

НЧ Варненски будители 1926

IV МЕЖДУНАРОДЕН ШАХМАТЕН ТУРНИР ЗА КУПАТА НА ОБЩИНА ВАРНА

15 август

20:00 ч. Награждаване на победителите


15 август

9:00 ч.

Катедрален храм "Св. Успение Богородично"

ТЪРЖЕСТВЕНА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ


10:30 – 10:40 ч.

Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"

ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ ФЛАГА НА ВАРНА

ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА


10:30 ч.

Сцена Раковина

ДЕТСКИ СПЕКТАКЪЛ "ДЖОБНИ ЧАРОДЕЙСТВА" на Мануела Саркисян


11:30 ч.

Сцена Раковина

АТЕЛИЕ ЗА ИЗРАБОТКА НА МЕКИ КУКЛИ,  Водещ: Мария Банова


17:30 ч.

Сцена Раковина

КОНЦЕРТ НА ГАЙДАРСКИЯ ОРКЕСТЪР ДИНЬО МАРИНОВ ПРИ НЧ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1945"


19:00 ч.

Сцена Раковина

БОГДАН ТОМОВ С ДЕЦАТА НА ВАРНА


20:00 ч.

КОНЦЕРТ КРАЙ ФОНТАНА

Солисти и оркестър на Държавната опера – Варна,

Под диригентството на Мартин Пантелеев


20:00 ч.

Летен театър

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ВАРНА

С участието на Михаил Белчев и Кристина Белчева

Церемония по връчване на почетни звания и отличия

Празнични спектакли на фолклорните ансамбли "Варна" и "Тракия – Пловдив"


21:00 ч.

Пристанище Варна – свободна зона

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

С участието на: Славин Славчев и група Julian’s Laughter, Атанас Колев, Papi Hans, Виктория Георгиева, 100 KILA, Deep Zone Project, Орлин Павлов и дует Morandi (Румъния)


 22:00 ч.

Вход на Морската градина (Слънчевият часовник)

ПРАЗНИЧЕН КРОС ПЪТЯТ НА СВЕТЛИНАТА


23:20 ч.

ПРАЗНИЧНА ЗАРЯ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41