Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ в спор как се разпределят парите за общините

Снимка: bTV новините

Нов политически трус – този път заради разпределянето на 111 милиона лева. Парите са за 99 общини. Опозицията обвинява управляващите в неравномерно разпределение на средствата, властта отрича. Това разкрива в свой репортаж bTV, която представя и копие от постановлението на Министерския съвет, станало повод за политически спор. 
Според документа става дума за малко над 110 959 000 лева, дадени на 99 общини. Входиран е в МС на 31 юли в 20:08 ч.
Парите са разпределени по следния начин: За 43 общини от ГЕРБ – 73 млн. лева, за 34 общини от ДПС – 27,6 млн. лева, a за 5 общини от БСП – 2,5 млн. лева.
Според БСП парите се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС, като по този начин управляващите се стремят да си осигурят лесна победа на местния вот догодина. 
„Ако говорим за гущера в прав текст, ами че то гущерът на ГЕРБ си е варан, бе”, коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. 
ГЕРБ обявиха, че от тези 73 милиона трябва да се извадят 15 за метрото в София и 9 за Пловдив като столица на културата. Оставали 49.
„Половината общини в България са на партия ГЕРБ, най-големите. Какво да направим, като близо 130 кметове са наши”, попита кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов. „Независимо чие е правителството, винаги има недоволни – сигурен съм, че и от ГЕРБ сега има недоволни кметове”, отбеляза кметът на Кърджали от ДПС Хасан Азис. 
От ГЕРБ се възмутиха, че в атаката например се включва кметът на Троян от БСП Донка Михайлова, получила 22 милиона лева от началото на мандата предимно за саниране на блокове и пътна инфраструктура. 
„Най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите”, написа във „Фейсбук” регионалният министър Николай Нанков. 
Тя пък контраатакува и призова за справедливо разпределяне на парите. 
„Да са ясни критериите, по които се оценяват предложенията на общините, и редът, по който те биват класирани и договаряни”, настоява тя. 
Кметът на Сопот Деян Дойнов пък специално дойде в Министерския съвет днес и благодари за грижите на правителството към общините и конкретно към неговата, която е получила към 13 милиона лева, за да покрие дупки и загуби. 
„Тук съм като личност, като мъж, който си държи на думата, за да благодаря, нито някой ме е подкупвал, нито е търсил форми да ме привлича към дадена политическа сила”, посочи Дойнов. 
За безстопанственото изразходване на тези 13 милиона през март от ГЕРБ дадоха същия кмет на прокурор, а месец по-късно БСП го изключи от редиците си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  "Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации ", каза д-р Галя..

публикувано на 19.04.24 в 14:32

ЦИК назначи РИК във Варна

Днес преди обед с Решение на Централната избирателна комисия беше назначена Районна избирателна комисия в Трети изборен район – Варненски, за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители.  Решението ще бъде публикувано на сайта на ЦИК https://www.cik.bg/ в по-късните часове...

публикувано на 19.04.24 в 14:27
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49

Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било транспортирано до..

публикувано на 19.04.24 в 12:30

РИМ-Варна ще посреща посетители с куп новости и модерни експозиционни пространства

Регионалният исторически музей във Варна показа обновени експозиционни зали, зала „Одесос“, нов сайт, нова експозиция „Нумизматика“, ново фондохранилище. Сред подобренията са още нова климатична инсталация, място за отдих в експозиционните зали за туристи, шкафчета за съхранение на багаж. Новостите бяха представени по време на заключителната..

публикувано на 19.04.24 в 12:07