Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване вгражда пожарозащитни зидове, които излизат пред стените и над покрива. Едно от неговите деца - Димитър Рилец, е основател на първото килийно училище в село Рила, което е обявено за архитектурно- исторически паметник. Даскал Димитър е и личен приятел на Неофит Рилски.  В рода на актрисата Яна Маринова има десетки учители и затова тя много държи да научи сина си на истинската история и важните уроци на живота. Като това да отстояваш мнението си, но да знаеш и цената на компромиса, сълзите и любовта.

Тази вечер Яна Маринова има среща с публиката на "Лятно кино в квартала". От 21 часа в квартал "Чайка" във Варна  ще бъде прожектиран филма "Привличане", на който тя е сценарист, продуцент и изпълнител на една от главните роли.

Интервю на Габриела Гаврилова

Искахме да стане филм, който да е адекватен както за нас, които приближаваме 40-те, така и за тийнейджърите. Искахме да създадем история, която да се хареса на повечето хора.

Премиерата на "Привличане" беше през февруари. Вие имахте много срещи с публиката, предстои и тази вечер такава. Срещата с публиката за Вас?

Срещите с публиката са най-хубавото нещо. Понякога са набързо, защото има много участия. Но всяка критика или похвала за филма за нас е огромно щастие.

СнимкаНие искахме да направим филм за зрителя с единствената претенция, че разказваме истинска история, която идва от самите нас и която ни кара да се вълнуваме. Филмът е направен с едни от най-добрите професионалисти в бранша и с много изисквания към картинката, към музиката. Музиката е на едно от най-добрите нива в България...Благодаря на всички, които участваха във филма.

Вие сте сценарист на филма. Защо избрахте именно учител по история?

Може би съм се повлияла от това, което майка ми правеше, а тя беше и учител по литература. Родът ни е от Рила, аз съм потомка на архитект Алекси Рилец, архитекта на Рилсикя манастир. В рода ни има много учители, които са създавали килийни училища, възпитавали са поколения българи.

Какво е историята за Вас?

Историята е всичко това, което реално се случва и е далеч от  това, което едно време ни учеха в училище. Добре,че майка ми ме спираше да ходя на училище, иначе главата ми щеше да е пълна с разни ненужни неща. Радвам се, че успях да науча много от световните източници, от книгите, от хората, които познават и желаят да се запази истината в историята, а не разни пропаганди...

На какво учите своя син?

Уча го да мисли. Да не се доверява на пропаганда. Да не се доверява на модни течения във всяка една област. Да се радва на лековатите неща, тези, които те забавляват, но да има път в живота, който да следва. Защото в живота наред с хубавите моменти има и трудни, и тогава трябва да знаеш кое да избереш.

Когато трябва да избираш, знаеш, че има много трудности, но да можеш да прецениш добре ситуацията. Научила съм го да не се страхува от трудностите, да не се страхува  да пада и да става. Защото колкото пъти си достигнал дъното и си се отблъснал, толкова пъти може да постигнеш нови върхове. В повечето случаи всичко се случва, когато си много упорит и не се страхуваш да отидеш на дъното и да се отблъснеш от него.

СнимкаЦената на успеха и компромиса в живота ?

Уча го да е готов да плати цената на успеха, но да не прави компромиси, за да постигне успех! Това са двата основни пътя. Единият - пътят на компромисите, за да стигнеш до успеха и след време разбираш, че всичко, което си направил, е кухо. А други решават да не правят компромиси, много им е трудно, работят много и другите ги мразят затова. Нашата реалност доказва, че ние сме научени да навеждаме глави и да се подчиняваме, без да правим това, в което сме най-добри. Да не се страхуваш да заявиш позиция, защото ако не го направиш, ти цял живот си приведен. Какъв е смисълът тогава!

Често ли плачете? Във филма "Привличане" има такава сцена, когато сълзите потичат по лицето Ви.

Не мисля, че плача по-често от другите хора, които решават да сведат глава. За мен е въпрос на избор  и цена, която си готов да платиш. Дали ще сведа глава пред хора, които са по-некадърни от мен, и ще плача. Или ще се опитам да направя това, което мечтая, ще си счупя 15 пъти главата и пак ще съм обругана и ще плача? Май е по-добре да плачеш за второто, нали така?

Споменахте, че избирате. В понеделник беше премиерата на "Изборът на Марта". Билетите бяха свършили доста по-рано.

Много се радвам! За мен това е най-голямото щастие! Тогава се отпускам, взимам си водата и отивам на плажа. Тогава мисля за следващото нещо, което искам да направя. Много харесвам това представление, защото разказва за изборите ни да бъдеш добър. Има и темата за промяната, както се казва:  "Вълкът козината си мени, нрава - не". Много съм благодарна на варненския театър, защото се почувствах като  у дома.

Сега Вие се връщате от плажа. Остава ли време за почивка?

Успявам. Научих се да почивам и да работя едновременно. Преди плажа беше само удоволствие. Сега си казвам, че като трябва да пиша съобщения или да говоря по телефона, по-добре да е на чист въздух. Така написах и сценария на филма "Привличане", но беше сред планината. Научих се да почивам като работя и да работя като почивам.

Точно след седмица Вие имате рожден ден. Подаръкът, който искате да получите?

Страхотен екип!  Искам хората около себе си да мога да ги наричам свои приятели, да ги обичам, да ме обичат и заедно да обичаме това, което правим. Да сме на една честота. Когато намериш тези хора, няма невъзможни неща. За мен това е най-важното нещо - да си намериш средата.

На слушателите на Радио Варна пожелавам нещо, което е цитат от филма "Привличане": "Само 20 секунди смелост, каквото и да Ви струва това! 20 секунди на истината и Ви обещавам, че един ден ще се гордеете с това, което сте, защото провалът е опция, но страхът - не!


Още за мечтите и борбата на Яна Маринова може да чуете в интервюто:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31