Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Денят на мързела - празнува по-интелигентната част по човечеството

Днес на редица места по света се отбелязва Денят на мързела. Независимо дали се нарича Национален, Международен или Световен, денят предлага възможност на хората да отделят ценно време за себе и да се отдадат на бездействие, без да изпитват вина.


По този повод сайтът Хеви предлага няколко интересни факта:


- Чия е идеята за необичайното честване остава загадка. Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети да лентяйстват, за да документират "заниманията" си. Мнозина обаче прегръщат идеята, виждайки в нея възможност да се отърсят от всекидневния стрес.


- Макар да остава неясно на кого дължим честването, през 2001 г. писателят Дейвид Плоц го споменава в есе, озаглавено "Август, да се отървем от него". Авторът отбелязва, че осмият месец от годината е единственият без "същински празник" и изобилства от "куци" чествания като Седмица на признателността към климатиците, Национална седмица на религиозния софтуер, Седмица на информираността за мравките-дървоточници, Национален ден на мързела, Ден на отмората, Ден на провала, които другите месеци не желаят. "Случайност ли е, че подобни чествания се организират през август?", пита Плоц.


- Американско проучване от 2015 г. установи, че мързеливите хора са с по-висок коефициент на интелигентност. Авторите му твърдят, че по-интелигентните хора се отегчават по-трудно и са по-склонни да се отдават на мисловна дейност, отколкото на физическа активност.


- Други проучвания също потвърждават факта, че хората са програмирани да бъдат мързеливи. Канадско изследване от 2015 г. насочва към човешката склонност да се търси лесният начин. За целите на проучването девет доброволци са носили скоби на краката, за да се затрудни обичайното им придвижване. Оказало се, че на участниците в експеримента са необходими само няколко минути, за да разберат как да ходят по-лесно със скобите.


- Не само хората се отдават с удоволствие на мързела. Първенец сред ленивците сред кучетата е Английският булдог, който проспива по-голямата част от деня. В Топ 5 на косматите мързеливци попадат още представителите на породите Френски булдог, Булмастиф, Кламбър шпаньол и Мопс. Колкото и изненадващо да звучи, известните с невероятната си бързина кучета от породата Грейхаунд също са склонни да лентяйстват, когато не се състезават.


- През 2017 г. специалисти от Станфордския университет установиха, че САЩ се нареждат сред най-мързеливите страни в света. Проучването, обхванало 11 държави, показа, че средностатистическият индивид прави 4961 крачки дневно. Най-голяма активност по този показател - 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба (3513 крачки дневно) - в Индонезия. Жителите на САЩ правят средно 4774 крачки на ден.


- През същата година изследователи от Франция откриха, че мързелът е заразен. Според проучване на специалисти от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания от колкото повече мързеливци е заобиколен човек, толкова по-бездеен става самият той.


- Британско проучване пък класира мързеливите неделни дни сред важните и значими неща в човешкия живот.


Ето и няколко препоръки за отбелязване на Деня на мързела:


- Откажете се от всякакви занимания - винаги има утре.


- Поглезете се - с масаж или спа процедури.


- Поръчайте храна или идете на заведение, вместо да готвите. Ако искате да разпускате у дома, си пригответе сандвичи, докато още не ви е домързяло, за да не се налага да миете прибори и чинии.


- Изтегнете се удобно на дивана и се отдайте на сън, гледане на телевизия, слушане на музика или четене на книга. Денят на мързела извинява целодневното излежаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос Калиакра, 13 на нос Емине. Във Варна атмосферното налягане е 1008 хПа – по-ниско от средното..

публикувано на 28.03.24 в 05:52

Адресите без ток

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 28.03.2024 от 09:00 ч...

публикувано на 28.03.24 в 05:00

Над 550 ученици във Варна изучават професии с помощ на бизнеса

Над 550 ученици от 8 до 12 клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене, металообработване, производствени технологии, строителство, администрация и управление. Това стана ясно по време на регионална среща за..

публикувано на 27.03.24 в 17:38

Сезираха РДНСК за строежа до Първа Езикова гимназия

Община Варна сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) заради строежа до Първа Езикова гимназия. Причината е местоположението на строителния обект, както и неукрепеният строителен изкоп, попадащ в двора на действаща гимназия. Това бе констатирано при проверка на отдел „Строителен контрол“ към Община Варна, съобщават от..

публикувано на 27.03.24 в 17:00