Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

manicure_mikrophone

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет.Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради вредите, които нанася по ноктите честото му прилагане. В забързаното ежедневие обаче е по-лесно да си сложим точно такъв вид лак. Добре е обаче по време на ваканция да употребяваме само заздравител, за да си починат ноктите ни от третиращите процедури, съветват и маникюристи.

Ваня Славова посети случайно избран салон за красота в центъра на Варна. Подобни салони са място за релакс, за мода, за глътка женственост и дори за бягство от действителността. Разговаря с маникюристката Теодора, която по образование е икономист, но от седем години хобито й на маникюрист се превръща в нейна основна професия.

- Здравейте! Имате ли време за едно 5-минутно интервю?

- Не. Обаче мога да говоря, докато правя педикюр на тази клентка, а няма как да си сваля дори маската.

- Означава ли това, че графикът ви е пълен?

- Да. За седмици напред нямам свободни часове?

- Какво най-често правите напоследък? Какви са желанията на дамите?

- Маникюр и по-често дори педикюр, тъй като сезонът е такъв, че ноктите са на показ, всички искаме да сме красиви, излизаме често. Но лично аз препоръчвам и периодична почивка за ноктите. Време, в което е добре да ползваме заздравители или подхранващи масла.

Лакът не би трябвало да покрива здравословен проблем, изявен по ноктите. Добре е да не изрязваме кожичките около тях, да не ги дърпаме. Да не прекаляваме с третирането с лакове. Дерматологът Теодора Йорданова с подробностите:


И дерматоложката ни се казва Теодора, и маникюристката ни. Освен че са адашки, имат сходна концепция за опазването на ноктите. И внимателното ни отношение към тях. Връщаме се отново при маникюристката Теодора, която казва, че обожава своята работа, особено когато прави красиви булки и абитуриенти:


-Какви са цените за маникюр и педикюр, имат ли завишение през летния сезон?

- Не. Работим на цени като миналогодишните, стандартни са. Нито работим скъпо, нито евтино. Като на останалите места в града. Отварят постоянно нови салони обаче, в които работят неквалифицирани кадри. Навреждат понякога на клиенти.

- Как могат да ни навредят?

- Най-елементарно препиляване; плесенясват ноктите; когато няма хигиена и липсва стерилизация също са възможни проблеми.

- Гъбичките как се получават?

- При нестелиризирани вани, в които киснем клиенти. Недопустимо е да е занижена хигиената в салоните за красота. Ние маникюристите обаче нямаме медицинско образование, затова понякога, когато видя нещо съмнително, изпращам на лабораторна проба клиента. Изследването се прави на чист, а не на лакиран нокът. В някои случаи клиентите се сърдят дори, защото са дошли за маникюр, а аз ги връщам.

- Как влияят плажът и морето на нашите нокти?

-Идеално. Растат по-бързо. А новите гел лакове са толкова силни, че не се развалят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46

Рок, чалга и бира за Дейвид Бекъм от Падина

Дейвид Бътла е англичанин. Странна птица, която повече от 10 години живее в село Падина. Приятелката му от Англия е пребивавала само месец с него в селцето. Не могла да свикне и се завърнала в родината си. Майка му и сестра му още се примиряват с  решението на Дейвид да остане в екзотиката на село в Източна Европа. Надяват се тайно, че един ден ще се..

публикувано на 11.10.18 в 09:39