Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

7
manicure_mikrophone

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет.Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради вредите, които нанася по ноктите честото му прилагане. В забързаното ежедневие обаче е по-лесно да си сложим точно такъв вид лак. Добре е обаче по време на ваканция да употребяваме само заздравител, за да си починат ноктите ни от третиращите процедури, съветват и маникюристи.

Ваня Славова посети случайно избран салон за красота в центъра на Варна. Подобни салони са място за релакс, за мода, за глътка женственост и дори за бягство от действителността. Разговаря с маникюристката Теодора, която по образование е икономист, но от седем години хобито й на маникюрист се превръща в нейна основна професия.

- Здравейте! Имате ли време за едно 5-минутно интервю?

- Не. Обаче мога да говоря, докато правя педикюр на тази клентка, а няма как да си сваля дори маската.

- Означава ли това, че графикът ви е пълен?

- Да. За седмици напред нямам свободни часове?

- Какво най-често правите напоследък? Какви са желанията на дамите?

- Маникюр и по-често дори педикюр, тъй като сезонът е такъв, че ноктите са на показ, всички искаме да сме красиви, излизаме често. Но лично аз препоръчвам и периодична почивка за ноктите. Време, в което е добре да ползваме заздравители или подхранващи масла.

Лакът не би трябвало да покрива здравословен проблем, изявен по ноктите. Добре е да не изрязваме кожичките около тях, да не ги дърпаме. Да не прекаляваме с третирането с лакове. Дерматологът Теодора Йорданова с подробностите:


И дерматоложката ни се казва Теодора, и маникюристката ни. Освен че са адашки, имат сходна концепция за опазването на ноктите. И внимателното ни отношение към тях. Връщаме се отново при маникюристката Теодора, която казва, че обожава своята работа, особено когато прави красиви булки и абитуриенти:


-Какви са цените за маникюр и педикюр, имат ли завишение през летния сезон?

- Не. Работим на цени като миналогодишните, стандартни са. Нито работим скъпо, нито евтино. Като на останалите места в града. Отварят постоянно нови салони обаче, в които работят неквалифицирани кадри. Навреждат понякога на клиенти.

- Как могат да ни навредят?

- Най-елементарно препиляване; плесенясват ноктите; когато няма хигиена и липсва стерилизация също са възможни проблеми.

- Гъбичките как се получават?

- При нестелиризирани вани, в които киснем клиенти. Недопустимо е да е занижена хигиената в салоните за красота. Ние маникюристите обаче нямаме медицинско образование, затова понякога, когато видя нещо съмнително, изпращам на лабораторна проба клиента. Изследването се прави на чист, а не на лакиран нокът. В някои случаи клиентите се сърдят дори, защото са дошли за маникюр, а аз ги връщам.

- Как влияят плажът и морето на нашите нокти?

-Идеално. Растат по-бързо. А новите гел лакове са толкова силни, че не се развалят.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22