Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

manicure_mikrophone

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет.Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради вредите, които нанася по ноктите честото му прилагане. В забързаното ежедневие обаче е по-лесно да си сложим точно такъв вид лак. Добре е обаче по време на ваканция да употребяваме само заздравител, за да си починат ноктите ни от третиращите процедури, съветват и маникюристи.

Ваня Славова посети случайно избран салон за красота в центъра на Варна. Подобни салони са място за релакс, за мода, за глътка женственост и дори за бягство от действителността. Разговаря с маникюристката Теодора, която по образование е икономист, но от седем години хобито й на маникюрист се превръща в нейна основна професия.

- Здравейте! Имате ли време за едно 5-минутно интервю?

- Не. Обаче мога да говоря, докато правя педикюр на тази клентка, а няма как да си сваля дори маската.

- Означава ли това, че графикът ви е пълен?

- Да. За седмици напред нямам свободни часове?

- Какво най-често правите напоследък? Какви са желанията на дамите?

- Маникюр и по-често дори педикюр, тъй като сезонът е такъв, че ноктите са на показ, всички искаме да сме красиви, излизаме често. Но лично аз препоръчвам и периодична почивка за ноктите. Време, в което е добре да ползваме заздравители или подхранващи масла.

Лакът не би трябвало да покрива здравословен проблем, изявен по ноктите. Добре е да не изрязваме кожичките около тях, да не ги дърпаме. Да не прекаляваме с третирането с лакове. Дерматологът Теодора Йорданова с подробностите:


И дерматоложката ни се казва Теодора, и маникюристката ни. Освен че са адашки, имат сходна концепция за опазването на ноктите. И внимателното ни отношение към тях. Връщаме се отново при маникюристката Теодора, която казва, че обожава своята работа, особено когато прави красиви булки и абитуриенти:


-Какви са цените за маникюр и педикюр, имат ли завишение през летния сезон?

- Не. Работим на цени като миналогодишните, стандартни са. Нито работим скъпо, нито евтино. Като на останалите места в града. Отварят постоянно нови салони обаче, в които работят неквалифицирани кадри. Навреждат понякога на клиенти.

- Как могат да ни навредят?

- Най-елементарно препиляване; плесенясват ноктите; когато няма хигиена и липсва стерилизация също са възможни проблеми.

- Гъбичките как се получават?

- При нестелиризирани вани, в които киснем клиенти. Недопустимо е да е занижена хигиената в салоните за красота. Ние маникюристите обаче нямаме медицинско образование, затова понякога, когато видя нещо съмнително, изпращам на лабораторна проба клиента. Изследването се прави на чист, а не на лакиран нокът. В някои случаи клиентите се сърдят дори, защото са дошли за маникюр, а аз ги връщам.

- Как влияят плажът и морето на нашите нокти?

-Идеално. Растат по-бързо. А новите гел лакове са толкова силни, че не се развалят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15
Робърт Куърк

Робърт Куърк: Очакваме много повече хора на второто издание на MTV Presents Varna Beach

9 часа музика, световни звезди, слънце, море и много забавление. Така накратко може да бъде описан MTV Presents Varna Beach. Музикалният фестивал се завръща на варненския плаж на 12 август. След успеха на миналогодишното събитие, това лято над 10 световни и български изпълнители родни звезди ще се качат на една сцена. Тази година,..

публикувано на 08.08.18 в 16:34

Орехите - храна за мозъка

На пазарите бабите вече продават кофички изчистени млечни орехи. Цените са различни, но си заслужават, защото специалистите определят ореховите ядки като най-полезни за човека. Не е случайна и приликата на ореха с мозъка на човека. Създаването на орехова градина е хит сред земеделските производители. Специалистите твърдят, че с новите..

публикувано на 04.08.18 в 10:00

Пиратството срещу книгоиздаването: кой ще спечели войната?

Близо 60 български издателства и книгоразпространители представят хиляди заглавия на  „Алея на книгата” във Варна. От 27 юли до 5 август морският град отново е домакин на най-голямата книжарница на открито в България.Това е поводът Светлана Вълкова да разговаря с Димитър Илиев – член на УС на Асоциация „Българска книга ”: Какви са..

публикувано на 30.07.18 в 17:40