Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" в Деня на Варна с Доротея Николова

Снимка: БГНЕС

Варна посреща своя празник - 15-ти август, Св. Успение Богородично, с богата програма. Точно в 9 ч. започва тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“, последвана от тържествено издигане на флага на града и литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Краят на празника по традиция ще бъде сложен с празничната заря, чийто начален час е 23.20.

Ние пък, ще ви разкажем историята на една от варненските традиции.

Помните ли някогашните дървени и метални кончета на входа на Морска градина, на които по времето на соца, а и малко след него, малки и пораснали деца обожаваха да се снимат? Едно такова конче с номер 7 е мечтата на детския лекар Симеон Тодоров, който е част от FB групата „Стара Варна”, а от 15 години живее в саксонският Цвикау. От замисъла до днес цялата идея отнема пет години, половината от времето отиват, за да убеди германец, получил едно такова конче като подарък от някогашния Съветския съюз, да му го продаде.

Ще ви срещнем и с една млада дама с името Мария. Тя е полиглот, завършила е „Международни отношения", родена е във Варна и с удоволствие се връща в родния си град. Има ли семейна история името ѝ и как ще празнува днес? За всичко това с нея разговаря Мариела Димитрова.

За трета поредна година над 100 варненци ще се включат в нощно бягане в Морската градина. Идеята е на сдружението I Run. Даниела Стойнова разговаря с двама от участниците.

Ще ви срещнем и с писателя Иво Иванов и неговата любима история - за варненския склуптор Георги Георгиев, който от 2000 г. насам държи със своя велоболид смазващото надмощие в "Предизвикателството" - съревнованието, определящо най-бързия човек на планетата, придвижван от собствените си сили. Георги Георгиев изработва съвсем сам велоболида си - странно, куршумовидно превозно средство с името „Варна” – име, което е станало еталон за доминация в тези среди. Георги не е физик, няма математически познания за геометрията на формите, не се интересува от формули и цифри и не е запознат с коефициентите на триене или съпротивление на въздуха. Чуйте как започва тази история след 9.30 ч.

Във времето след 10 ч. ще ви пренесем на площада пред Катедралата, която отбелязва храмовия си празник, за да ви разкажем за атмосферата там. Ще ви разкажем и за "най-дългата рисунка" в града. Как изглежда Варна с умален мащаб ще ни разкаже Ваня Славова.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Мариела Димитрова

Три закона се променят по неблагоприятен за гражданите начин, алармираха граждански и екологични организации. Според екоактивистите, с предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС промени между първо и второ четене в три закона - за опазване на околната среда, за  насърчаване на инвестициите и за устройство на територията, се осигурява "бърза..

публикувано на 15.04.24 в 06:15

В селото без кметство - Просечен

Село Просечен е най-малкото населено място в Община Суворово. На 5 километра е от Чернево. Има само 11 души с постоянен адрес, а по настоящ са около 30. Това е закътано местенце, което е подходящо за тези, които търсят усамотение. Селото вече няма кметски наместник и за него ни разказва кметът на Суворово Данаил Йорданов.

публикувано на 13.04.24 в 09:30