Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регистрираха първично огнище на туберкулоза по говедата

Снимка: Шевкие Чакър

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването.

Забранява се извеждането на селскостопански животни и на домашни любимци на територията на общината, които не са регистрирани и на които не са извършени мерките по програмата за профилактика и контрол за ликвидиране на болести по животните. Собствениците трябва да декларират пред районния ветеринарен лекар животните си и да ги предоставят за изследване. Здравите животни ще трябва да се имунизират.
Забранява се провеждането на пазари и изложби на животни и животински продукти. Препоръчва се пастирите и собствениците на животни също да преминат през лабораторни изслeдвания.
Туберкулозата при животните протича с изменения в регионалните лимфни възли, които са уголемени, твърди и грапави. Във вътрешните органи се установяват различни по обем и големина туберкулозни възли, както и гнойни огнища в белите дробове, каверни и др. Болните животни обикновено отслабват, изтощават се и намаляват продуктивността си.

Заразяване от туберкулоза може да стане и при консумиране на прясно мляко и продукти: прясно сирене, извара, масло, добити от болни крави, предупреждават лекари. Препоръката е гражданите да внимават с купуването на прясно мляко директно от стопани при липса на гаранции, че животните и продуктите са изследвани. Всеки стопанин, който предлага прясно мляко за консумация, трябва да може да предостави документ за здравословно състояние на кравите, удостоверяващ, че на животните са извършван преглед за туберкулоза.
Мляко може да се консумира само след термична обработка. Варенето вкъщи не е достатъчно да направи продукта безопасен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:22

Предимно слънчево в сряда

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, следобед с незначителни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Вятърът от изток-югоизток постепенно ще се обърне от западна четвърт и ще е до умерен. По крайбрежието ще е предимно от югозапад. Привечер постепенйно..

публикувано на 24.04.24 в 05:56

Адреси без ток днес

·   На  24.04.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма,..

публикувано на 24.04.24 в 05:55

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20