Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в Националната лятна АНТИСПИН кампания

В страната функционират 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до месец юли над 162 000 лица са се изследвали в тях.

През периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Ето какви са планираните дейности от Регионалните здравни инспекции във връзка с провеждането на лятна АНТИСПИН кампания в периода 15.08.2018 г. - 15.09.2018 г.

РЗИ-ВАРНА

„Месец на отворените врати“ в сградата на РЗИ, стая 501, понеделник, сряда и петък от 9:00 до 12:00 часа и 12:30 – 16:00 часа. Съвместно с община Варна и неправителствени организации ще се проведе анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на 04.09.2018 г. и на 11.09.2018 г. от 15:00 до 17:00.

РЗИ-БУРГАС

Националната лятната АНТИСПИН в Бургас се подкрепя от Местен обществен комитет по СПИН и от партньорските организации: Община Бургас, РЗИ-Бургас, Сдружение „Доза обич”, Фондация „Областен ромски съюз”, Общински младежки клуб „J.J.Cool A”. През периода на кампанията, ще се извършва Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /с бързи тестове/. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус, могат да посетят:
- Вирусологична лаборатория на РЗИ /ет.2, стая 203/ - от 13.00 до 16.00ч.
- КАБКИС /ет.1, кабинет 102/ – от 08.30 до 17.00ч.

На 14.09.2018 г. от 14:00 – 16:00 ч. - Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове в мобилен медицински кабинет (ММК), разположен на възлово място в град Бургас – ул. „Александровска“ (до „Мак Доналдс“).

Екипи от доброволци на Общински младежки клуб „J.J.Cool A”, Фондация „Областен ромски съюз“, Сдружение „Доза обич“ ще раздават здравно-информационни материали, флаери, брошури и ще промоцират употребата на предпазни средства; ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.


РЗИ-ДОБРИЧ

Провеждане на образователни мероприятия с млади хора и разпространяване на здравно-образователни материали в комплекс „Албена“, с. Кранево, общини от област Добрич и Общински младежки център „Захари Стоянов“, гр. Добрич.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към РЗИ-Добрич функционира всеки работен ден от 08:30 до 12:30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28

Отпускат близо 8 млн. лева за ремонт на дом "Гергана"

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица.  Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова..

публикувано на 24.04.24 в 15:24

По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни. Тази услуга е възможна след присъединяването на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) към Системата за обмен на справочна и удостоверителна информация (RegiX) на..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45