Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогом на халогенните крушки в Европа

Халогенните лампи са следващото нещо, което ще изчезне от пазара, тъй като ЕС насърчава енергийно ефективните продукти, които щадят околната среда.

Първо традиционните крушки, а сега и халогенните - мерките на ЕС срещу енергийно неефективните продукти взимат поредната жертва.
Халогенните лампи трябваше да бъдат забранени преди две години, но получиха отсрочка, за да бъдат разработени подходящи алтернативи.

От 1 септември повечето халогенни крушки няма да могат да бъдат на пазара в ЕС според разпоредби от 2009 година, определящи ефективните норми за производителите.

Крушките с нажежена жичка, които бяха забранени през 2012 година, преобразуваха само 5% от консумираната енергия в светлина. Същевременно халогенните лампи използват пет пъти повече енергия, отколкото ползващите се с доверие в момента LED крушки, според Европейската комисия.

Европейските правила за екоцелесъобразност са насочени към всички продукти, които се отразяват на енергийното потребление, включително душове и прозорци, например. Освен крушките продукти като прахосмукачки, фурни, котлони и вентилатори за отдушници - всички те се сблъскват с тези разпоредби.

От септември халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление. То ще пести годишно толкова енергия, колкото потребява страната членка на ЕС Португалия, твърди Комисията.

Ще има изключения обаче: прожектори за тавани, както и халогенни крушки, използвани при прожектори, или настолни лампи не са засегнати от забраната, която е насочена предимно към лампите във форма на свещ или крушка, които попадат в категория за енергийна консумация D, а тя е с ниска ефективност.
Останалите запаси все още могат да се продават след 1 септември, но нови халогенни крушки няма да се пускат на пазара.

LED осветлението може все още да е по-скъпо, но цените му се понижиха значително през последните години, спадайки със 75% между 2010 и 2017 година, според Комисията.
Във всеки случай по-високата цена може да се компенсира за една година благодарение на по-ниските експлоатационни разходи.
Халогенна крушка, която свети три часа на ден за десет години ще струва 160 евро (185 долара), включително първоначалния разход за покупката, според "Приятели на Земята Германия". За сравнение LED ще струва само 28 евро.

Потребителите могат да спестят много пари, ако не купуват продукти с високо протребление на електроенергия, казва експертът от "Приятели на Земята Германия" Ирмела Колако.

През последните две до три години техническите възможности на енергийно ефективните LED крушки напреднаха много, каза Юрген Валдорф от Асоциацията на германската електрическа индустрия (ZVEI).

Сега се предлагат различни оттенъци на светлината и те, както и яркостта, могат да бъдат контролирани от приложения на мобилни телефони, каза Валдорф, признавайки, че потребителите могат да се сблъскат с дълъг период на адаптиране към новите технологии.

Пазарният дял на LED осветлението расте бързо - от 38 % през 2014 година до 61 % миналата година, според германския институт за проучвания Ге Еф Ка (GfK). Същевременно делът на халогенните крушки е спаднал от 16,7 % до 12 %.

Когато крушките с нажежена жичка изчезнаха от рафтовете преди шест години алтернативите не бяха все още напълно разработени. Краят на класическата крушка обаче даде тласък на прогреса, отбеляза Колако.

В Брюксел междувременно Комисията вече гледа към други области за повишаване на енергийната ефективност. Започнаха проучвания, който да установят потенциала за намаляване на енергийното потребление на електрически чайници, сешоари за ръце, миещи устройства и асансьори наред с още много други неща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47