Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал „Виа Понтика” започва днес в Балчик

В 18 часа на 10 септември в Белия град ще бъде сложено началото на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Фестът ще бъде официално открит от Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика 2010”. След него на сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин и ще представят бляскавия комедиен офис - трилър"Методът Грьонхолм".

В дните от 10 до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ “Двореца“ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, актьори, от университетите на пет балкански държави - Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България.

Своеобразен акцент във фестивалната програма тази година ще бъде калиграфията. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата - Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София. В ателието ще имат възможност да се включат жители и гости на Балчик. 

Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската изложба на Дамян Хаджииванов „Маски ? II” и спектакълът „Нирвана” на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев.

„Прелестите на изневярата” и „Плешивата певица” са акцентите в театралния афиш на феста. В залата на Културен център ”Мелницата” и в Каменна зала в Двореца ще се представят студенти, изучаващи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Университетски театър - Нов Български Университет. Най-малките зрители ще бъдат очаровани със „Седемте козлета и вълкът” и „Таласъмът Тропалан”, представени от студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Тази година традиционната изложба живопис ще обедини автори от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „Анимато” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и съвместната изява на Дуо „Колаж” и възпитаници на Националната музикална академия „Проф, Панчо Владигеров”.

По идея на организаторите на „Виа Понтика”, тази година  присъстващите на събитията във фестивалната програма  на международния форум на младите в изкуството могат да изразят и съпричастността си към една благородна инициатива в Белия град – закупуването на роял за концертната зала в Културен център „Мелницата”. Идеята е на фондация „Академия Класика”. В концертната зала в „Мелницата”, реновирана  по европейски проект, се провеждат много музикални събития, но няма инструмент за клавирна  музика. Осигуряването му се е превърнало в кауза за „Академия Класика”, към която се присъединяваме и ние – организаторите на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. От дарения досега са събрани 6 233 лева.

Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се организира отСдружение “Виа Понтика - 2010” с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, е  поверен на третокурсници от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” от класа на  проф. д-р Атанас Атанасов.

В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчик ще бъдат представени песни от мюзикъли - MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи с представители на Министерството на младежта и спорта и на строителната фирма по повод решаването..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“. Предвижда се модерният кампус да бъде изграден върху два имота – на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ №..

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат. Напълно ви..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15