Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.
Снимка: Личен архив

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на изгряващото слънце” и какво иска да постигне в бъдеще.


- Какви отличия си постигал досега в информатиката?

-  От международни олимпиади - два пъти, а от световно имам само един златен медал. На Балканиада съм ходил два пъти, също имам медали. От национални състезания имам, сигурно, няколко десетки.

-  Какво беше най-интересно на тази олимпиада по Информатика, която се проведе в Япония?

-  Като цяло културата там е доста по-различна. Състезанието, ако там трае примерно два дни, сутрините през останалите дни от седмицата, докато си там, изучаваш страната, характера на хората, храната им, която беше доста странна.

-  Сигурно за първи път посети Япония?

-  Да, за пръв път пътувам толкова надалеч сам.

-  Колко голяма беше конкуренцията – колко бяха българите и колко останалите участници?

-  80-90 държави, като всяка държава беше с отбор от четири човека, 350 състезатели общо.

-  Какво те затрудни или нямаше такова нещо?

-  Задачите на такива състезания винаги са сериозни. Втория ден се мисля, че се справих добре, нямаше нещо, от което да бъда недоволен, но през първия не си разпределих добре времето, имаше точки, които можех да изкарам, но ги нямам.

-  Но ти дадоха златен медал?

-  По принцип на стандартни ученически олимпиади дават на около една дванадесета от участниците златни медали.

-  Това означава, че си един от най-умните? В тези около 40 златни медалисти, на планетата?

-  На олимпиадата поне, да.

-  Какви предимства дава този златен медал, освен оправдано самочувствие? Имаш ли някакви предимства сега при кандидатстването, което ти предстои след 12-и клас?

-  Да, със сигурност, за кандидатстване в университети, има някакво предимство.

-  Ти къде смяташ да учиш?

-  В чужбина, но не съм твърде сигурен къде все още, най-вероятно ще кандидатствам в Обединеното кралство и в САЩ, но ще видим къде ще ме приемат.

-  Ти ли си единственият математик във вашето семейство?

-  Аз съм информатик. И - да, моите родители са юристи. 

-  Какво е това, което, извън математиката и програмирането, те забавлява? С какво си почиваш, каква музика слушаш?

-  Мотая се с приятели, губя си времето на компютъра като повечето хора. Слушам музика, но не смятам, че спада в конкретен жанр, по-скоро отделни изпълнители, може би прогресивен рок.

-  Пишеш ли, извън програмирането, имаш ли друг талант?

-  Творческото писане никога не ме е привличало, но имам интерес, по-скоро умение, към техническото писане, когато се опитваш нещо да го обясниш сравнително ясно.

-  Има ли шанс в електронните игри човекът да победи компютъра?

-  Повечето игри, в които хората са добри, изискват някаква доза креативност, което според моите разбирания е вид недиректен начин на мислене. Компютрите, макар да  разсъждават по по-груб начин, все пак  в един момент ще надделеят.

-  Ясно ли ти е как ще програмираш живота си, освен, че ще учиш в чужбина?

-  Давам си сметка, че примерно преди пет-десет години бях много по-различен, очаквам, че също след толкова време ще бъда още по-различен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00
Бела Бенова, откриване на изложбата

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор,..

публикувано на 13.03.24 в 08:05

Проф. Димитър Райков: Има нужда да се увеличи практическата подготовка на студентите по медицина

Новият ректор на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков беше избран от членовете на Общото събрание на учебното заведение на 7 март 2024 г. "За мен лекарската професия е най-ефективна, когато се залага на колегиалност, емпатия и новаторство. Това ще бъдат и нашите водещи принципи. Медицинският университет във Варна не е просто..

публикувано на 12.03.24 в 14:55