Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.
Снимка: Личен архив

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на изгряващото слънце” и какво иска да постигне в бъдеще.


- Какви отличия си постигал досега в информатиката?

-  От международни олимпиади - два пъти, а от световно имам само един златен медал. На Балканиада съм ходил два пъти, също имам медали. От национални състезания имам, сигурно, няколко десетки.

-  Какво беше най-интересно на тази олимпиада по Информатика, която се проведе в Япония?

-  Като цяло културата там е доста по-различна. Състезанието, ако там трае примерно два дни, сутрините през останалите дни от седмицата, докато си там, изучаваш страната, характера на хората, храната им, която беше доста странна.

-  Сигурно за първи път посети Япония?

-  Да, за пръв път пътувам толкова надалеч сам.

-  Колко голяма беше конкуренцията – колко бяха българите и колко останалите участници?

-  80-90 държави, като всяка държава беше с отбор от четири човека, 350 състезатели общо.

-  Какво те затрудни или нямаше такова нещо?

-  Задачите на такива състезания винаги са сериозни. Втория ден се мисля, че се справих добре, нямаше нещо, от което да бъда недоволен, но през първия не си разпределих добре времето, имаше точки, които можех да изкарам, но ги нямам.

-  Но ти дадоха златен медал?

-  По принцип на стандартни ученически олимпиади дават на около една дванадесета от участниците златни медали.

-  Това означава, че си един от най-умните? В тези около 40 златни медалисти, на планетата?

-  На олимпиадата поне, да.

-  Какви предимства дава този златен медал, освен оправдано самочувствие? Имаш ли някакви предимства сега при кандидатстването, което ти предстои след 12-и клас?

-  Да, със сигурност, за кандидатстване в университети, има някакво предимство.

-  Ти къде смяташ да учиш?

-  В чужбина, но не съм твърде сигурен къде все още, най-вероятно ще кандидатствам в Обединеното кралство и в САЩ, но ще видим къде ще ме приемат.

-  Ти ли си единственият математик във вашето семейство?

-  Аз съм информатик. И - да, моите родители са юристи. 

-  Какво е това, което, извън математиката и програмирането, те забавлява? С какво си почиваш, каква музика слушаш?

-  Мотая се с приятели, губя си времето на компютъра като повечето хора. Слушам музика, но не смятам, че спада в конкретен жанр, по-скоро отделни изпълнители, може би прогресивен рок.

-  Пишеш ли, извън програмирането, имаш ли друг талант?

-  Творческото писане никога не ме е привличало, но имам интерес, по-скоро умение, към техническото писане, когато се опитваш нещо да го обясниш сравнително ясно.

-  Има ли шанс в електронните игри човекът да победи компютъра?

-  Повечето игри, в които хората са добри, изискват някаква доза креативност, което според моите разбирания е вид недиректен начин на мислене. Компютрите, макар да  разсъждават по по-груб начин, все пак  в един момент ще надделеят.

-  Ясно ли ти е как ще програмираш живота си, освен, че ще учиш в чужбина?

-  Давам си сметка, че примерно преди пет-десет години бях много по-различен, очаквам, че също след толкова време ще бъда още по-различен.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: "Брекзит ще направи Европа по прагматична и по силна"

Във вторник парламентът във Великобритания даде наказателен вот за споразумението с Брюксел, уреждащо раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). На следващия ден правителството на Мей бе изправено пред вот на недоверие, като оцеля с разлика от само 19 гласа. Все повече анализатори говорят за хаос и безпътица които са обзели британските..

публикувано на 20.01.19 в 11:46

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

обновено на 19.01.19 в 08:11

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00