Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

| обновено на 12.09.18 в 22:46
Анри Кулев
Снимка: БГНЕС

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм.

Очакват Ви специализирани лекции, мастър класове, прожекции на студентски филми от университети с профил ,,Анимация”, програми с най-доброто от гостуващите ни фестивали, документални филми, изложби и още много интересни събития.

Какво включва програмата допълва проф. Анри Кулев, който е организатор на фестивала:

-  Включва официалната програма, като начало, която е от 80 филма от 30 държави. Има шест конкурсни пълнометражни програми, което означава, че има шест дългометражни филма, които обикновено са най-интересни за публиката. Има пет конкурсни късометражни, има два конкурсни детски. Знаете, че от години се занимаваме с децата на Варна, с работилниците, тази година отново ще има такива, анимационни работилници и накрая децата ще покажат готовия филм в неделя. Имаме и отношение към всички големи анимационни европейски и световни училища, в които се преподава анимация. Тази година освен Нов Български университет и НАТФИЗ, ще бъде и Единбургският колеж по изкуствата, ЕНСАД в Париж, Филмовото училище в Лодз, Полша.

-  Да разбирам, че все повече млади хора, студенти, предпочитат подобна специалност за своето образование и кариера?

-  Да, не мога да кажа ,,все повече”, но много хора предпочитат, много хора обвързват бъдещето си с анимацията, тъй като тя е в основата на всяко едно движение. Колкото и сложен да е софтуерът, в края на краищата зад него стой човекът, който трябва да се учи, това е една сложна професия, едно изкуство, което се усвоява трудно през годините.

-  Казвате, че е сложна професия. Вие от колко години се занимавате с анимация?

-  Ами май не си спомням вече. Аз съм един стар човек, завърших 1974 г. и ако броя, че и преди това от училище съм започнал, значи някъде от 1969 г., срам ме е да ги смятам.

-  Кои са, според Вас, лидерите в анимацията днес?

-  Много е пъстър светът за този отговор, безспорно в голямата дългометражна анимация, комерсиална бих я нарекъл, с комплимент, разбира се, към това определение, това са американците. ,,Дисни”, ,,Пиксар”, те там се купуват един друг всеки ден и никой не знае кой какъв е. Имайте предвид, че говорим за бюджети от порядъка на 600-800 милиона за филм, представете си какво нещо е. Само за сравнение, подобен анимационен филм, ,,Пук”, го направихме за 400 хил. евро, което прави 800 хил. лева, толкова получихме от Филмовия център.

-  Как се развива европейската част от анимацията?

-  Много добре, защото тук я има тази режисьорската, креативната анимация, тук силите са във Франция, в Германия, в Русия, това са традиционно много работещи по анимацията страни. Обикновено много силни са Китай, Япония. Анимацията е един невероятен начин да разкажеш на децата и на бъдещите поколения фолклора си, да речем, приказките си, съвремието. Традиционно силните страни правят много добра анимация, да не говоря за Англия, за Испания, те имат огромни бюджети, работят и разбира се в основата на всичко е Европейската нотификация  за кино и финансирането на малките национални култури, които за Европейския съюз са от изключителна важност. Ние работим по същата схема само че отново има големи, средния и малки както навсякъде, ние сме към малките, както можете да се досетите.

-  Тоест и финансирането е много по-малко при нас?

-  Много по-малко и затова трябва държавата, телевизиите, те помагат, разбира се, но това не е достатъчно, там трябва да се организират собствени студия, както беше едно време, трябва да има собствено производство. Анимационният фестивал във Варна ще се превърне във фестивал от голяма класа, в момента, в който създадем кино пазар. Тук трябва да се купуват, да се продават, да се правят други неща, но това всичко са пари, дума, без която всички други остават празни.

Почти всички прожекции са безплатни, така че, ако имате свободно време може да посетите Фестивалния и конгресен център във Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00
Бела Бенова, откриване на изложбата

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор,..

публикувано на 13.03.24 в 08:05

Проф. Димитър Райков: Има нужда да се увеличи практическата подготовка на студентите по медицина

Новият ректор на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков беше избран от членовете на Общото събрание на учебното заведение на 7 март 2024 г. "За мен лекарската професия е най-ефективна, когато се залага на колегиалност, емпатия и новаторство. Това ще бъдат и нашите водещи принципи. Медицинският университет във Варна не е просто..

публикувано на 12.03.24 в 14:55