"Новият ден" на 14 септември с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

Ученици от ОУ "Петко Славейков" даряват униформите си. Благотворителната инициатива се провежда за трета поредна година. Започва по идея на родители, а училището я "прегръща" и всяка година в навечерието на учебната година организира дарителската кампания за училищни униформи. Днес желаещите да вземат униформи или части от тях могат да го направят между 8.30 и 16 ч. Разказваме с директора на училището Нели Павлова в 8.10 часа.

Репортаж от село Манастир чуйте в 9.15 часа. Много красива природа, чист въздух и близост до Провадия и Девня – това са географските дадености на село Манастир. До края на годината ще бъде ремонтирана последната отсечка от пътя до селото, защото в момента преминаването е истинско изпитание за шофьорите. Какво още се случва там ще разберем от репортажа на Габриела Гаврилова.

Репортаж от литургията за Въздвижение на Светия кръст Господен в Катедрален храм "Свето Успение Богородично"-Варна 9.45 часа.Православният църковен празник отбелязва чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на кръста от Голгота и връщането му от персийски плен.

На Кръстовден отбелязваме още началото на есенно-зимния сезон. Нарича се и Гроздоберник - началото на гроздобера. Според народните представи от Кръстовден слънцето тръгва назад, връща се към зимата, а денят и нощта се кръстосват.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Гравитация нула" на 22 февруари

-   Гости в студиото - фотографите Александър Сертев, който открива днес самостоятелна изложба в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна - „С кораба „Несебър“ до 4 страни по Средиземноморието през 1966 година“ и Тодор Димитров - 1-во място в категория COMPACT в един от най престижните Международни конкурси за подводна фотография – „Our World Underwater“; -   50..

публикувано на 22.02.19 в 11:45

"Новият ден" на 22 февруари с Мариела Димитрова

„Конференция по демокрация – 2019“ ще се проведе за пета поредна година във Варна в края на февруари. Форум, който събира участници от цялата страна, които споделят опита си в организацията на местни референдуми, на случаи на ограбване на публични средства, както е формулирана една от темите, а т.г. и за проблемите на българските малцинства в Украйна..

публикувано на 22.02.19 в 06:31

НЮАНСИ на 22 февруари

"Тъмната страна на жената", „ Тъмната страна на мъжа”, „Камък по блудницата” - едно проникновено навлизане в царството на Ерос и Танатос. Там, където разрушителните бесове не носят непременно физическа смърт, а кастрират духа и екзекутират стремежа за живот. И където единственото ефективно противодействие е светлината... Авторът рискува да се..

публикувано на 22.02.19 в 06:05

НА СВЕТЛО на 21 февруари със Светлана Вълкова

Ден на отворените врати в Радио Варна Нов случай на телефонна измама Център за грижа за лица с различни форми на деменция ще бъде изграден във Варна Работен семинар на браншовите организации и сдружения от сектора на туризма в подкрепа на устойчивото гостоприемство Конференция ‘’Предизвикателства пред екскурзоводите в популяризиране..

публикувано на 21.02.19 в 13:47

"Новият ден" на 21 февруари 2019 г. с Димитрина Дончева

Дигиталните номади са хора, чиито професии им позволяват да правят бизнес от разстояние, като паралелно с това се отдават на своите хобита, пътуват за удоволствие и често сменят локациите си. Къде е Варна в мечтаната работа  да си дигитален номад? Международният ден на екскурзоводите отбелязваме днес – Професията е..

публикувано на 21.02.19 в 06:00

НА СВЕТЛО на 20 февруари

Има ли протест сред аптекарите във Варна? Репртерска проверка на Даниела Стойнова; Нови дейности в подкрепа на хората с увреждания - репортаж; Новите промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари юристите е проблем не е само за адвокатите, той е общ на пазара на услугите коментира за Радио Варна юрисконсулт Жени Калчева,..

публикувано на 20.02.19 в 11:37

С "Хоризонти" в света на китоподобните

Световният ден на китовете се отбелязва на 17и февруари от 1980 г. на Хавайските острови, защото именно там гърбатите китове прекарват зимните месеци. Само след няколко месеца те ще изминат 2800 мили до Аляска, а за новородените това ще е първи преход. След като през 1972-а г. бе издаден Акт за защита на морските бозайници, популацията на гържатите китове..

обновено на 20.02.19 в 10:20