Българите масово не одобряват системата на образование в страната

Автор:
Снимка: БГНЕС

63% от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години. Подкрепата за дълго отлаганото разширяване на употребата на колани в превозните средства е внушителна. Това са част от данните по актуални през септември въпроси - на базата на редовните изследвания Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Това е ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода „лице в лице“.

На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това, негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят.

През 2012 г., в аналогичен сондаж на „Галъп интернешънъл“, 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили „към по-лошо“ е нараснал с 15 пункта, а „към по-добро“ е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието.

По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.

На въпрос „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41% отговарят „да следват в чужбина“. 38% отговарят „да следват в България“. Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците. Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи.

На актуалния въпрос, който се обсъжда тези дни – за коланите в превозните средства – данните са красноречиви: мнозинство от 75% от българите приемат, че коланите действително помагат за безопасността. Мнозинство от 66% подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси. Очевидно е, че общественото мнение е узряло за идеята, която на няколко пъти беше на практика отложена заради липса на политически действия.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново протести в цялата страна

Протестите във Варна и Добрич продължават и днес. Предвидено е протестът в морската столица да започне в 14 часа пред сградата на общината. Протестна акция се организира и в Добрич, като се очаква в нея да се включат и жители на Генерал Тошево.На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката..

публикувано на 18.11.18 в 09:20

От днес тръгвайте на път само с подготвени автомобили

Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за ДНЕС И УТРЕ е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг . Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение,..

публикувано на 18.11.18 в 08:12

Антоний Гълъбов: Протестът е безличен и употребен за политически цели

"Протестът е безличен и в същото време е употребен за политически цели", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него, оставката на Валери Симеонов ще доведе до нормализиране на обстановката в страната и постепенно стихване на протестите "Оставката на вицепремиера показва..

публикувано на 17.11.18 в 14:47
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Държавата е на хората и те трябва да си я върнат!

"Ако хората искат да променят системата, те трябва да продължат с протестите си", това заяви в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът Арман Бабикян. "Държавата не е на един кръг от 10-15 души, а на хората и време те да си я върнат", подчерта Бабикян и допълни, че оставката на Валери Симеонов е "необходимо решение, което се..

публикувано на 17.11.18 в 14:06

И французите ще протестират срещу високите цени на горивата

Във Франция днес се очаква транспортен хаос заради деня на национален протест срещу по-високите цени на горивата. Пътни блокади са планирани в цялата страна. Протестът е организиран от така нареченото движение на жълтите жилетки заради техния символ - сигналните жилетки за участници в движението. Те се готвят да блокират пътища, мостове, кабини..

публикувано на 17.11.18 в 08:45

Въпреки оставката на Валери Симеонов, майките ще продължат с протеста

Майките на деца с увреждания ще продължават да протестират "до дупка" - до гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание. А палатковият лагер пред парламента ще стои до приемането на исканите реформи в законодателството за хората с увреждания. "Това е спечелена битка, но войната продължава", обяви пред Нова..

публикувано на 17.11.18 в 07:55

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Сименов е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов. В момента  започва извънредна пресконференция в Министерския съвет.  19.54 Валери Симеонов подчерта, че решението му да подаде оставка е лично. Той категорично отрече премиерът Борисов да е оказал натиск върху него за това.  Причини за оставката са в продължаващата..

публикувано на 16.11.18 в 19:40