Никити - каменното сърце на Ситония

Ситония е шедьовърът на Халкидики – полуостров, който се намира в Северна Гърция. Ситония е средният от трите ръкава на полуострова, вдадени в Егейско море. Има почти 100 плажа и повечето от тях са покрити с перфектен бял пясък и кристално море. Погледът на запад спира в контура на Касандра. На Изток може да забележите премрежения връх на Атон - Света гора.
Ситония е дестинация, която ти дава много, много възможности. 
Ако сте тръгнали на плаж - няма друго място, където така лесно ще "прескочите" от източно на западно крайбрежие. За тази цел, може би, най-подходящ за отсядане е Никити - градче на западния бряг в началото на ръкава.
Една от ценностите на Ситония е разнообразието от възможности за настаняване - може да останете на хотел, да наемете къща или квартира, да паркирате на много места караваната си и да къмпингувате... Всички туристи разчитат на своите автомобили, и за всички се намира място къде да паркират, при това безплатно.
Както навсякъде в Гърция и на Ситония лесно може да намерите къде да се гмуркате в кристално чистите морски води. А още по-лесно се наема лодка. На много места се предлагат малки триметрови барки за крайбрежни обиколки. С тях лесно може да се прехвърляте от плаж на плаж или просто от морето да се наслаждавате на вечната зеленина на Ситония.
Никити е най-голямото селище на Ситония. За туристите е най-известно с множеството къщи и хотели край плажа и пристанището, където редом до рибарските лодки застават и луксозни яхти. Ще пропуснете много обаче, ако не разгледате стария град на Никити, разположен високо над брега. Там ще се върнете 100-ина години назад, а къщите ще ви напомнят дори за възрожденските български градчета. И улиците, и къщите са изградени от местен камък.  Ще ви трябва доста късмет, за да намерите точен адрес. Стръмните виещите се улички създават неповторим лабиринт, в който повечето туристи трудно се ориентират. На най-високата част на градчето са църквата и музея, също каменни. Именно от там са и най-добрите гледки към морето и западния ръкав на Халкидики Касандра.
За Никити ще ни разкаже уредникът в местния музей Виктория Димитриус в предаването "Спортни хоризонти" вече в неделя от 18 до 19 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново протести в цялата страна

Протестите във Варна и Добрич продължават и днес. Предвидено е протестът в морската столица да започне в 14 часа пред сградата на общината. Протестна акция се организира и в Добрич, като се очаква в нея да се включат и жители на Генерал Тошево.На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката..

публикувано на 18.11.18 в 09:20

От днес тръгвайте на път само с подготвени автомобили

Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за ДНЕС И УТРЕ е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг . Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение,..

публикувано на 18.11.18 в 08:12

Антоний Гълъбов: Протестът е безличен и употребен за политически цели

"Протестът е безличен и в същото време е употребен за политически цели", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него, оставката на Валери Симеонов ще доведе до нормализиране на обстановката в страната и постепенно стихване на протестите "Оставката на вицепремиера показва..

публикувано на 17.11.18 в 14:47
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Държавата е на хората и те трябва да си я върнат!

"Ако хората искат да променят системата, те трябва да продължат с протестите си", това заяви в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът Арман Бабикян. "Държавата не е на един кръг от 10-15 души, а на хората и време те да си я върнат", подчерта Бабикян и допълни, че оставката на Валери Симеонов е "необходимо решение, което се..

публикувано на 17.11.18 в 14:06

И французите ще протестират срещу високите цени на горивата

Във Франция днес се очаква транспортен хаос заради деня на национален протест срещу по-високите цени на горивата. Пътни блокади са планирани в цялата страна. Протестът е организиран от така нареченото движение на жълтите жилетки заради техния символ - сигналните жилетки за участници в движението. Те се готвят да блокират пътища, мостове, кабини..

публикувано на 17.11.18 в 08:45

Въпреки оставката на Валери Симеонов, майките ще продължат с протеста

Майките на деца с увреждания ще продължават да протестират "до дупка" - до гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание. А палатковият лагер пред парламента ще стои до приемането на исканите реформи в законодателството за хората с увреждания. "Това е спечелена битка, но войната продължава", обяви пред Нова..

публикувано на 17.11.18 в 07:55

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Сименов е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов. В момента  започва извънредна пресконференция в Министерския съвет.  19.54 Валери Симеонов подчерта, че решението му да подаде оставка е лично. Той категорично отрече премиерът Борисов да е оказал натиск върху него за това.  Причини за оставката са в продължаващата..

публикувано на 16.11.18 в 19:40