Крепостта в Балчик е още по-стара от досегашните хипотези за V-VI век

Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното.

До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.

Досега е известно, че преди крепостта на това място е имало некропол, принадлежал на античния Дионисополис, припомни един от участниците в проучващия екип Радостина Енчева от Исторически музей - Балчик.

„Постепенно разкриващият се пред нас характер на обекта започва да дава отговор на значимия въпрос – това ли е късноантичният град Дионисополис, или е съпътстваща града структура. Известното към момента подсказва, че по-вероятен е вторият вариант, но окончателното изясняване на този проблем предстои.

Съхранените останки от масивни каменни сгради, обитавани в различни епохи, улица с каменна настилка и канал, отлично запазените средновековни производствени съоръжения са с висока експозиционна стойност и при реализацията на предстоящите консервационни дейности ще се превърнат в отлична атракция за жителите и гостите на курортния град“, споделя Радостина Енчева.

Разкопките тази година преминаха под ръководството на гл. ас. д-р Румяна Колева, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов и Радостина Енчева от 17 юли до 10август. В тях взеха участие студенти от III курс на специалност "Археология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Редовните проучвания се правят от 2009 година насам. Те разкриват облика на най-мащабната, известна към момента, късноантична военна крепост в черноморския регион и в частност в провинция Скития (днешна Добруджа).

Изглежда е осигурявала дом и защита на мащабно военно формирование, представляващо основната ударна и отбранителна сила на Византийската империя в подстъпите на границите с варварския свят, логистично подсигурявано благодарение на най-удобното черноморско пристанище на север от Стара планина, разположено в подножието на крепостта.ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите блокираха Аспарухов мост

Над 300 човека има в момента на протеста пред Община Варна. След автошествията в събота и неделя тази вечер варненци отново скандират "Оставка" с искане за намаляване на цените на горивата и в подкрепа на майките на деца с увреждания. 6-7 автомобила са блокирали кръстовището на бул "Мария Луиза" със "Сливница". Полиция е спряла движението още от..

публикувано на 12.11.18 в 18:26

Зона за отдих „Изворът” вече краси Добрич

Изградена е нова зона за отдих в Добрич, носеща името „Изворът”. Тя се намира между жилищните комплекси „Дружба“ и „Югоизток“ и е част от националната кампания "Чиста околна среда" за 2018 година. В района има чешма, която се захранва с естествена изворна вода. В малкия парк на лято ще хвърлят сянка десетина канадски дъбчета, засадени на мястото..

публикувано на 12.11.18 в 16:51

Температурите падат: прибирайте цветята!

За чувствително захлаждане предупреждават синоптиците за тази нощ. Време е да приберем цветята и да извадим вече наистина зимните якета и обувки! Ще има значителна облачност, на места и намалена видимост, но почти без валежи. Със слаб, по Черноморието до умерен вятър от североизток ще прониква по-студен въздух и температурите ще се понижат:..

публикувано на 12.11.18 в 15:41
Илияна Йотова

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина учат в наши университети

Около 2000 студенти от българските общности в чужбина се обучават у нас по постановлението на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Това каза днес във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в първата подобна среща със студенти по това постановление, която се проведе в Икономическия университет в..

публикувано на 12.11.18 в 15:34

"Ало"-измамница прибрала близо 20 000 лева с банални сценарии

Извършителка на три измами е задържана във Варна, съобщават от полицията. 58-годишната Жулиета използвала банални сценарии и въпреки това успяла да завлече наивни пенсионери по телефона. При единия случай е използван сценарий с нужда от пари за операция на близък, а в другия 68-годишна жена била излъгана, че съдейства на полицията за залавяне на..

публикувано на 12.11.18 в 15:20

Готов е новият парк във „Възраждане“ (снимки)

Готов е вторият етап от изграждането на парка във „Възраждане“, който е разположен източно от охранителния канал, съобщават от общинската администрация. Преди реализирането на проекта имотът - около 30 дка, беше неизползваем, тъй като зелените площи бяха неподдържани и занемарени. Сега мястото е превърнато в привлекателна зона за спорт и отдих...

публикувано на 12.11.18 в 15:06

Екшън като на кино: полицейски коли гонят заподозрени по крайезерния път

Екшън като на кино се е разиграл миналата нощ на крайзерния път. Полицейски коли гонят БМВ със заподозрени лица, бегълците блъскат една от патрулките, после се опитват да избутат друга от пътя и накрая са заловени в село Езерово. Гонката започва след като мъж на 26 г. отказва да спре на един от контролно-пропускателните пунктове, разположени из града..

публикувано на 12.11.18 в 14:57