Крепостта в Балчик е още по-стара от досегашните хипотези за V-VI век

Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното.

До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.

Досега е известно, че преди крепостта на това място е имало некропол, принадлежал на античния Дионисополис, припомни един от участниците в проучващия екип Радостина Енчева от Исторически музей - Балчик.

„Постепенно разкриващият се пред нас характер на обекта започва да дава отговор на значимия въпрос – това ли е късноантичният град Дионисополис, или е съпътстваща града структура. Известното към момента подсказва, че по-вероятен е вторият вариант, но окончателното изясняване на този проблем предстои.

Съхранените останки от масивни каменни сгради, обитавани в различни епохи, улица с каменна настилка и канал, отлично запазените средновековни производствени съоръжения са с висока експозиционна стойност и при реализацията на предстоящите консервационни дейности ще се превърнат в отлична атракция за жителите и гостите на курортния град“, споделя Радостина Енчева.

Разкопките тази година преминаха под ръководството на гл. ас. д-р Румяна Колева, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов и Радостина Енчева от 17 юли до 10август. В тях взеха участие студенти от III курс на специалност "Археология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Редовните проучвания се правят от 2009 година насам. Те разкриват облика на най-мащабната, известна към момента, късноантична военна крепост в черноморския регион и в частност в провинция Скития (днешна Добруджа).

Изглежда е осигурявала дом и защита на мащабно военно формирование, представляващо основната ударна и отбранителна сила на Византийската империя в подстъпите на границите с варварския свят, логистично подсигурявано благодарение на най-удобното черноморско пристанище на север от Стара планина, разположено в подножието на крепостта.ВИЖТЕ ОЩЕ

Художествената галерия на Балчик пропада

Сгра­да­та на Ху­до­же­с­т­ве­на­та га­ле­рия в Бал­чик се ну­ж­дае от­но­во от сре­д­с­т­ва за ре­монт. Ед­на от за­ли­те след за­си­ле­но про­па­да­не на по­да през по­с­ле­д­ния ме­сец ня­ма да бъ­де от­во­ре­на за по­се­ти­те­ли. При­чи­на­та спо­ред ди­ре­к­то­ра на кул­тур­но­то ве­дом­с­т­во Ра­до­с­ти­на Ен­че­ва е..

публикувано на 19.09.18 в 20:20
детска ясла

217 свободни места в яслите във Варна за класирането през октомври

217 свободни места са обявени за целодневен прием в детските ясли във Варна за поредното класиране на 03.10.2018 г., съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ в Община Варна. В тази връзка, електронната система за прием ще бъде затворена за редакции и регистрации на нови заявления от 1-ви октомври до 3-ти октомври включително. На 4.10.2018 г...

публикувано на 19.09.18 в 19:35

Едностайните жилища се търсят в Добрич

Повишен интерес към едностайните жилища се наблюдава в Добрич. По данни на регионалната статистика, близо 78 % от новопостроените жилища са едностайни, следват тристайните – 17 %, а най-нисък е делът на домовете с четири и пет стаи – по 1,5 %. През второто тримесечие на 2018 г. в Добричка област в експлоатация са въведени 18 новопостроени..

публикувано на 19.09.18 в 17:33

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще обикаля Варна следващата седмица

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 26-ти до 29-ти септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. Видовете отпадъци, които гражданите ще могат да..

публикувано на 19.09.18 в 17:30

Днес е Европейският ден без загинали на пътя

България се включва за поредна година в инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL за Ден без загинали на пътя (EDWARD) . Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките пътно-транспортни произшествия на територията не само на  Варна и областта,  а и в цяла Европа, чрез засилена..

обновено на 19.09.18 в 16:23

Икономическият университет прие 200 студенти над държавната поръчка

1700  са първокурсниците в Икономическия  университет във Варна. Те ще се обучават в четири професионални направления. 12 първокурсници са приети с максимален бал. " Успяваме, защото инвестираме. Успяваме и сега, когато посрещаме новата учебна година с модернизирана база, пълни аудитории и преизпълнение на държавната поръчка за прием на студенти с..

публикувано на 19.09.18 в 15:24
Протестиращите варненски метеоролози

Иван Иванов: НИМХ-Варна ще запази дейността си след отделянето от БАН

Варненският филиал на Националния институт по метеорология и хидрология ще запази функциите и дейността си след отделянето на НИМХ от структурата на БАН. Това съобщи в следобедния блок на Радио Варна Иван Иванов, който е директор в оставка на филиала в морската столица. Очаква се до 1 ноември Министерски съвет да приеме решение за създаване на..

публикувано на 19.09.18 в 14:49