Крепостта в Балчик е още по-стара от досегашните хипотези за V-VI век

Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното.

До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.

Досега е известно, че преди крепостта на това място е имало некропол, принадлежал на античния Дионисополис, припомни един от участниците в проучващия екип Радостина Енчева от Исторически музей - Балчик.

„Постепенно разкриващият се пред нас характер на обекта започва да дава отговор на значимия въпрос – това ли е късноантичният град Дионисополис, или е съпътстваща града структура. Известното към момента подсказва, че по-вероятен е вторият вариант, но окончателното изясняване на този проблем предстои.

Съхранените останки от масивни каменни сгради, обитавани в различни епохи, улица с каменна настилка и канал, отлично запазените средновековни производствени съоръжения са с висока експозиционна стойност и при реализацията на предстоящите консервационни дейности ще се превърнат в отлична атракция за жителите и гостите на курортния град“, споделя Радостина Енчева.

Разкопките тази година преминаха под ръководството на гл. ас. д-р Румяна Колева, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов и Радостина Енчева от 17 юли до 10август. В тях взеха участие студенти от III курс на специалност "Археология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Редовните проучвания се правят от 2009 година насам. Те разкриват облика на най-мащабната, известна към момента, късноантична военна крепост в черноморския регион и в частност в провинция Скития (днешна Добруджа).

Изглежда е осигурявала дом и защита на мащабно военно формирование, представляващо основната ударна и отбранителна сила на Византийската империя в подстъпите на границите с варварския свят, логистично подсигурявано благодарение на най-удобното черноморско пристанище на север от Стара планина, разположено в подножието на крепостта.ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето застудява от утре

През нощта ще преобладава облачно време, но почти без валежи. Южният вятър постепенно ще се обърне от северозапад и ще се усили до умерен. Минималните температури на въздуха ще са между /-1/ и плюс 4 градуса, за Варна около 2. През деня ще има временни намаления на облачността. Вятърът постепенно ще се обърне от север-североизток. Очакваните..

публикувано на 20.01.19 в 17:51

Денят на родилната помощ отбелязват във Варна

Болниците във Варна, които имат акушеро-генекологични отделения, по традиция ще отбележат българския празник на родилната помощ Бабинден. С решение на Народното събрание от 1951 година 21 януари е определен за Ден на родилната помощ. Екипите ще се черпят с питка и мед. Празникът в СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов" ще започне в 10 часа. Час по-късно..

публикувано на 20.01.19 в 16:06

Затварят улици за ремонт от понеделник

Няколко улици в район "Одесос" ще бъдат затворени за ремонт в район "Одесос" от понеделник, 21 януари. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Затворена за движение ул. „Цар Симеон I“ - в участъка между ул. „София“ и ул. „Габрово“ и между ул. „Цариброд“ и ул. „Дебър“...

обновено на 20.01.19 в 13:58

Дебатите за блок "Добрич" стартираха предизборната битка в община Добрич

Продължилата повече от 30 години вече история на един блок в Добрич стана повод за стартиране на предизборната кампания в общината 11 месеца преди местните избори. В две поредни общински сесии, едната от които извънредна и с тема на дебати само и единствено съдбата на този общински блок, общинските съветници се разделиха на два враждуващи лагера, а..

обновено на 20.01.19 в 11:57
училище

Патриарх Евтимий - водачът на българите

Православната църква днес почита паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски, една от най-великите личности в българската история. Духовен учител и водач, той ръководи защитата на столицата Царевград Търнов при обсадата на турците през 1393 година. Неговото име днес носят улици и училища в цялата страна. Във Варна това е основно училище "Патриарх..

публикувано на 20.01.19 в 10:21

Във Варна липсва велопоток установи преброяване

Камера със специален софтуер е преброила през декември пешеходците, велосипедистите и преминаващите автомобили на кръстовището на булевард "Осми приморски полк" и ул "Чаталджа"във Варна в рамките на проекта "CityWalk" на община Варна по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-20120 година.Изпълнителят на дейносттапо..

публикувано на 20.01.19 в 10:15

Партия ГЕРБ свиква национален предизборен щаб

Партия ГЕРБ реално влиза в предизборна кампания. Днес ще се проведе. Национална предизборна среща, на която ще бъдат определени всички събития до края на годината, свързани с провеждането на двата предстоящи вота Форумът е от 12:00 ч. В срещата ще вземат участие близо 2000 души - народни представители, евродепутати, членове на..

публикувано на 20.01.19 в 10:11