Крепостта в Балчик е още по-стара от досегашните хипотези за V-VI век

Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното.

До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.

Досега е известно, че преди крепостта на това място е имало некропол, принадлежал на античния Дионисополис, припомни един от участниците в проучващия екип Радостина Енчева от Исторически музей - Балчик.

„Постепенно разкриващият се пред нас характер на обекта започва да дава отговор на значимия въпрос – това ли е късноантичният град Дионисополис, или е съпътстваща града структура. Известното към момента подсказва, че по-вероятен е вторият вариант, но окончателното изясняване на този проблем предстои.

Съхранените останки от масивни каменни сгради, обитавани в различни епохи, улица с каменна настилка и канал, отлично запазените средновековни производствени съоръжения са с висока експозиционна стойност и при реализацията на предстоящите консервационни дейности ще се превърнат в отлична атракция за жителите и гостите на курортния град“, споделя Радостина Енчева.

Разкопките тази година преминаха под ръководството на гл. ас. д-р Румяна Колева, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов и Радостина Енчева от 17 юли до 10август. В тях взеха участие студенти от III курс на специалност "Археология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Редовните проучвания се правят от 2009 година насам. Те разкриват облика на най-мащабната, известна към момента, късноантична военна крепост в черноморския регион и в частност в провинция Скития (днешна Добруджа).

Изглежда е осигурявала дом и защита на мащабно военно формирование, представляващо основната ударна и отбранителна сила на Византийската империя в подстъпите на границите с варварския свят, логистично подсигурявано благодарение на най-удобното черноморско пристанище на север от Стара планина, разположено в подножието на крепостта.ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Варна

Община Варна тегли близо милион и половина лева дълг

Дългосрочният общински дълг е в размер до 1 432 000 лв., осигурени от „Регионалния фонд за градско развитие“ и съфинансираща банкова институция. Парите са за предстоящия ремонт на филиала на Театрално-музикалния продуцентски център. Реализацията на проекта е на стойност до 7 163 218 лева и ще бъде финансирана с евросредства и кредит.   „ Този проект е с..

публикувано на 22.04.19 в 16:35

Още половин милион лева за стадион "Спартак"

Допълнителни средства ще отпусне Община Варна за извършване на основен ремонт на стадион „Спартак“. Финансовата комисия към Общински съвет – Варна днес взе решение за осигуряване на необходимите 560 753,60 лв., които ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. На..

публикувано на 22.04.19 в 16:21

Без online билетите за градския транспорт във Варна от днес

В градския транспорт на Варна от днес - 22 април, вече не може да си купите билет за градския транспорт през телефона. Причината е, че общинската фирма Градски транспорт е прекъснала едностранно отношенията си с платформата TICKEY, съобщиха варненци в социалните мрежи, сблъскали се с проблема в автобусите при опит да си купят билет online...

обновено на 22.04.19 в 16:17

От Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“

Проект от Пловдив до Варна и от „Капана“ до „Таляна“ се реализира в Европейската столица на културата и Морската ни столица. Идеята представиха в „Хоризонт до обед“ Гина Кафеджиян от фондация „Пловдив 2019“ и Мартен Демирев от партньорската организация в квартал „Таляна“. Използвахме думата „побратимяване“, защото ще търсим духовната..

публикувано на 22.04.19 в 16:05

Организират Панорама на средното образование Варна 2019

Панорама на професиите и профилите в средното образование ще се проведе на 24-ти април от 10 ч. до 18 ч. в Юнашкия салон във Варна. Организатор на събитието е Община Варна, а в него ще се включат 24 средни училища, професионални и профилирани гимназии, които ще представят актуална информация за учебната 2019/20 година.  С..

публикувано на 22.04.19 в 15:29

Приеха планове за строителство на "Златни пясъци"

Проекти за Подробни устройствени планове /ПУП/ за разрастване на два хотела в курорта „Златни пясъци” бяха приети днес от общинската комисия по „Архитектура”. Собствениците на „Перла“ искат да повишат категорията на хотела, поради което е необходимо да изградят допълнителна сграда с обслужващи функции. Досега пристрояване не е било възможно..

публикувано на 22.04.19 в 14:20

Показаха оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“

Депутатът и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева показа оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“. Тя показа и мобилния телефон, с който е бил направен записът на 21 март 2016 г. от служител на Министерството на културата. На 12 април Специализираният съд обяви, че няма основания за образуване на дело по сигнала на БСП...

публикувано на 22.04.19 в 14:19