До 10 години в София и в най-големите общини трябва да се учи на една смяна

Автор:
Снимка: Полина Начева

До 10 години училищата в София и най-големите общини трябва да преминат на едносменен режим. Това стана известно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който отговори на въпрос в рамките на парламентарния контрол. Министърът припомни, че целта за преминаване на всички училища на едносменен режим е поставена със Закона за предучилищното и училищното образование. Не сме се отказали от целта, каза министърът и допълни, че се работи по диференциране на срока за отделните общини. В 74 общини има училища на двусменен режим. Най-голям е проблемът в София, където трябва да се направят най-голям обем инвестиции, както и във Варна, Бургас, Пловдив.

Мерките са три - строеж на нови училища, дострояване на съществуващи училища, намаляване на приема в училищата. Третата мярка вече се прилага в последната година, отбеляза Вълчев. Възможна е и четвърта мярка - преструктуриране на училищната мрежа, допълни той.
По думите на Вълчев Столична община планира строежа на четири нови училища.

Как във Варна ще бъде решаван проблемът с недостига на класни стаи, можете да прочетете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Махат две пешеходни пътеки в центъра на Варна

Пешеходната пътека на бул. "Осми Приморски полк" - на кръстовището с ул. "Братя Миладинови", на която в неделя вечерта загинаха две жени, остава, но ще бъде допълнително обезопасена.  Това реши Комисията по пътна безопасност на движението към Община Варна. Извънредното заседание бе свикано днес във връзка с тежката катастрофа преди ден. Досега,..

публикувано на 25.06.19 в 13:33

"Фара бенд" открива концерта в Шабла за Джулая

За поредна година Шабла ще събере почитателите на рок музиката, за да посрещнат с богата програма първото юлско слънце. Сцената ще бъде разположена на централния плаж на къмпинг „Добруджа“, на 6 км от град Шабла. Вечерта ще започне с изпълненията на група „Фара бенд“, в състава на която участват музиканти, израснали в Шабла и които по..

публикувано на 25.06.19 в 12:39

По бански на улицата? Глоба 500 евро!

Хърватски курорт въвежда солени глоби за туристи, съобщава БГНЕС. Спането на обществено място ще ви струва повече, отколкото ако платите за настаняване в хотел, се казва в обява на хърватския град Хвар. Поради негативните преживявания с хора, които обективно нарушават репутацията на града,..

публикувано на 25.06.19 в 12:06

Няма достатъчно удобни автобусни линии в „Цветния“ квартал

Жителите на „Цветния“ квартал във Варна се оплакват от недостига на автобуси в района. Даниела Алекссиева, наша редовна слушателка, кометира статията на Радио Варна, в която говорим за намерението на Община Варна да купи 77 електрически автобуса и 10 тройлебуса така: „Общината да помисли и как живеещите в „Цветния“ квартал да ползват автобуси!..

обновено на 25.06.19 в 11:23

Правителството предлага помощите за отглеждане на дете да се прекратяват при отсъствия от училище

Месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средното му образование ще се прекратяват при отсъствия от часовете. Санкцията ще се прилага, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от пет учебни часа от ученик. Това..

публикувано на 25.06.19 в 11:08
Румен Радев

"Бетономорие" приветства ветото на президента върху Закона за черноморското крайбрежие

“Президентът съвсем правилно открива несъразмерност между строгите санкции на държавата и липсата на строгост към грижата на държавата. Ето тук е ключът. “, каза пред БНР Мирослава Петрова от групата “Бетономорие“ в коментар към решението на президента за връщане на част от текстовете в Закона за черноморското крайбрежие за ново обсъждане в..

публикувано на 25.06.19 в 11:08
Емил Радев

"Българската" европрограма за борба с двойните стандарти вече приема проекти за финансиране

Новата европейска програма, чиято цел е да премахне различията при храните между държавите от Източна и Западна Европа, както и да засили ролята на потребителските организации в борбата с двойните стандарти в ЕС вече функционира напълно. От 24 юни до 6 ноември т.г. тече срокът, в който всички заинтересовани лица - потребители и потребителски..

публикувано на 25.06.19 в 11:07