До 10 години в София и в най-големите общини трябва да се учи на една смяна

Автор:
Снимка: Полина Начева

До 10 години училищата в София и най-големите общини трябва да преминат на едносменен режим. Това стана известно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който отговори на въпрос в рамките на парламентарния контрол. Министърът припомни, че целта за преминаване на всички училища на едносменен режим е поставена със Закона за предучилищното и училищното образование. Не сме се отказали от целта, каза министърът и допълни, че се работи по диференциране на срока за отделните общини. В 74 общини има училища на двусменен режим. Най-голям е проблемът в София, където трябва да се направят най-голям обем инвестиции, както и във Варна, Бургас, Пловдив.

Мерките са три - строеж на нови училища, дострояване на съществуващи училища, намаляване на приема в училищата. Третата мярка вече се прилага в последната година, отбеляза Вълчев. Възможна е и четвърта мярка - преструктуриране на училищната мрежа, допълни той.
По думите на Вълчев Столична община планира строежа на четири нови училища.

Как във Варна ще бъде решаван проблемът с недостига на класни стаи, можете да прочетете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Неофит почете тържествата за 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва. Образът на блажения наш предшественик и трети Български Екзарх- Стефан, грее с особена..

публикувано на 23.09.18 в 14:54

Македонският президент заяви, че няма да гласува на референдума на 30 септември

Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име на Република Македония, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, спецификата на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това..

публикувано на 23.09.18 в 13:50

Ягоди с игли бяха открити и в Нова Зеландия

Новозеландска търговска верига е изтеглила ягоди, след като в някои от плодовете, доставени от Западна Австралия, са били   открити шивашки игли, предаде ДПА. След установяване на случая, от компанията посъветвали клиентите си да нарязват всякакви австралийски ягоди преди да ги изядат. Преди този случай, в Австралия имаше мащабна акция по..

публикувано на 23.09.18 в 13:18

Великобритания с предсрочни парламентарни избори през ноември

Екипът на британския премиер Тереза Мей започна подготовка за провеждане на предсрочни парламентарни избори през ноември, съобщи вестник "Съндей Тайм", цитирайки двама от нейните близки сътрудници. Целта на изборите е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Брекзит и запазването на премиерския й стол...

публикувано на 23.09.18 в 07:07

Барбекюто и шишчетата на грил са не по-малко вредни от цигарите

Барбекюто и грил шишчетата увреждат тялото не по-малко от цигарите, твърдят учени. Постоянното печене или готвене на храна на открит огън или на въглища увеличава вероятността от развитие на пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасни от цигарите. Това..

публикувано на 23.09.18 в 07:04

Учените предупреждават за глобална климатична катастрофа

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с намаляването на емисионния бюджет от въглероден диоксид почти до нула. Резултатите от проучването са публикувани в Nature Geoscience. Емисионният бюджет представлява максимално..

публикувано на 23.09.18 в 07:02

Японски роувъри кацнаха на астеорид

Японски космически роувъри кацнаха на астероида Рюгу между Земята и Марс. Площта на астероида е около 900 м. Това е исторически момент, тъй като за пръв път космически апарат каца на повърхността на астероид. Целта на мисията е да се хвърли светлина върху зараждането на Слънчевата система. Учените се надяват да открият на астероида следи..

публикувано на 22.09.18 в 17:49