До 10 години в София и в най-големите общини трябва да се учи на една смяна

Автор:
Снимка: Полина Начева

До 10 години училищата в София и най-големите общини трябва да преминат на едносменен режим. Това стана известно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който отговори на въпрос в рамките на парламентарния контрол. Министърът припомни, че целта за преминаване на всички училища на едносменен режим е поставена със Закона за предучилищното и училищното образование. Не сме се отказали от целта, каза министърът и допълни, че се работи по диференциране на срока за отделните общини. В 74 общини има училища на двусменен режим. Най-голям е проблемът в София, където трябва да се направят най-голям обем инвестиции, както и във Варна, Бургас, Пловдив.

Мерките са три - строеж на нови училища, дострояване на съществуващи училища, намаляване на приема в училищата. Третата мярка вече се прилага в последната година, отбеляза Вълчев. Възможна е и четвърта мярка - преструктуриране на училищната мрежа, допълни той.
По думите на Вълчев Столична община планира строежа на четири нови училища.

Как във Варна ще бъде решаван проблемът с недостига на класни стаи, можете да прочетете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново протести в цялата страна

Протестите във Варна и Добрич продължават и днес. Предвидено е протестът в морската столица да започне в 14 часа пред сградата на общината. Протестна акция се организира и в Добрич, като се очаква в нея да се включат и жители на Генерал Тошево.На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката..

публикувано на 18.11.18 в 09:20

От днес тръгвайте на път само с подготвени автомобили

Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия. Прогнозата на метеоролозите за ДНЕС И УТРЕ е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг . Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение,..

публикувано на 18.11.18 в 08:12

Антоний Гълъбов: Протестът е безличен и употребен за политически цели

"Протестът е безличен и в същото време е употребен за политически цели", това коментира в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него, оставката на Валери Симеонов ще доведе до нормализиране на обстановката в страната и постепенно стихване на протестите "Оставката на вицепремиера показва..

публикувано на 17.11.18 в 14:47
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Държавата е на хората и те трябва да си я върнат!

"Ако хората искат да променят системата, те трябва да продължат с протестите си", това заяви в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" политологът Арман Бабикян. "Държавата не е на един кръг от 10-15 души, а на хората и време те да си я върнат", подчерта Бабикян и допълни, че оставката на Валери Симеонов е "необходимо решение, което се..

публикувано на 17.11.18 в 14:06

И французите ще протестират срещу високите цени на горивата

Във Франция днес се очаква транспортен хаос заради деня на национален протест срещу по-високите цени на горивата. Пътни блокади са планирани в цялата страна. Протестът е организиран от така нареченото движение на жълтите жилетки заради техния символ - сигналните жилетки за участници в движението. Те се готвят да блокират пътища, мостове, кабини..

публикувано на 17.11.18 в 08:45

Въпреки оставката на Валери Симеонов, майките ще продължат с протеста

Майките на деца с увреждания ще продължават да протестират "до дупка" - до гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание. А палатковият лагер пред парламента ще стои до приемането на исканите реформи в законодателството за хората с увреждания. "Това е спечелена битка, но войната продължава", обяви пред Нова..

публикувано на 17.11.18 в 07:55

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Сименов е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов. В момента  започва извънредна пресконференция в Министерския съвет.  19.54 Валери Симеонов подчерта, че решението му да подаде оставка е лично. Той категорично отрече премиерът Борисов да е оказал натиск върху него за това.  Причини за оставката са в продължаващата..

публикувано на 16.11.18 в 19:40