Пътешествие до Южна Корея с куклените актьори от варненския театър

"Малки вълшебници" - емблематичният спектакъл на Държавен куклен театър - Варна, който от шест години пътува по света покори публиката на Световния музикален куклен фестивал - Чилгок 2018. Това е седмото издание на фестивала в Южна Корея, а Варненският куклен театър има честта да бъде в селекцията за четвърти път. Както винаги интересът и признанието са огромни - плакатите на спектаклите, с които участва театърът, са на кориците на фестивалните каталози, а симпатичните лица на куклите анонсират събитието на рекламни билбордове. Голям е интересът от страна на публиката - предварителни резервации за представленията от 4-те дни на фестивала са направили около 14 000 души.
Преди откриването на културното събитие, което се провежда от 23-ти до 26-ти август, всички участници от 8 държави - Южна Корея, Англия, Франция, Аржентина, Унгария, Русия, Чехия и България, са били приети от кмета на града-домакин г-н Сун-ки Баек и председателя на общинския културен център г-н Юн-о Ким.

Снимка

Специалното внимание към артистите е засвидетелствано с благодарствено писмо към всеки един от тях. На откриването на фестивала актьорите, които представят Варненския куклен театър - Красимир Добрев, Гергана Господинова, Евгения Василева и Боян Стоянов, очароваха публиката с подаръка си за кмета на Чилгок - реплика на кукла от спектакъла "Малки вълшебници". Тази постановка е знакова за ДКТ - Варна и създателите ѝ не веднъж са печелили престижни награди. Създадена е по мотиви от произведения на Джани Родари - постановката е на Вера Стойкова, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Христо Намлиев.

Вижте какво разказаха актьорите в предаването "Гравитация 0" с водещ Мартин Николов:

Актьорите от Държавен куклен театър - Варна гостуват в "Гравитация 0", част 1

Актьорите от Държавен куклен театър - Варна гостуват в "Гравитация 0", част 2


ВИЖТЕ ОЩЕ

Още три заглавия в киномания

Зала "Европа" - 11:00 ч. "МУМИНИТЕ И ЧУДНАТА ЗИМНА СТРАНА" - Финландия, Полша, 2017, 82 мин., анимация, дублиран на български език Режисьори: Ира Карпелан, Якуб Вронски и Бартош Вержбета Появили се в поредица от детски книжки на финландската писателка Туве Янсон, създанията с чудати форми, наречени Мумини, обитатели на живописната Муминска..

публикувано на 18.11.18 в 08:56

"Кармен" представя варненската опера

Операта „Кармен“ на великия френски композитор Жорж Бизе е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Герои на действието са бандити, контрабандисти, войници. На премиерата през 1875 година в Опера Комик възмутени зрители негодуват срещу образа на главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна..

публикувано на 16.11.18 в 06:57

"Котки" тази вечер в операта във Варна

Мюзикълът от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т. С. Елиът ще се играе тази вечер от 19 часа на основна сцена във варненската Държавна опера. Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла. След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. и американската постановка на Бродуей в Ню Йорк на следващата година мюзикълът се играе в цял свят при..

публикувано на 14.11.18 в 07:05

Група Ямато представя музика без думи, но в сърдечен ритъм

Барабанистите от група Ямато гостуват във Варна с новата си програма „Предизвикателството”. Концертът започва тази вечер от 19 часа в Двореца на културата и спорта. Варненци ще имат възможност за първи път да чуят звуците на тайко-барабаните. Със звук и визия музикантите от Ямато завладяват световните сцени вече в продължение на 25 години и радват..

публикувано на 13.11.18 в 07:22

Още две международни признания за филма "Ирина"

Българският игрален филм "Ирина" спечели още две престижни международни награди - за най-добра актриса на Мартина Апостолова и най-добър дебют на режисьорката Надежда Косева на 28-ия кинофестивал в Котбус, Германия, съобщават продуцентите от "Арт фест". Отличията идват само ден след като "Ирина" взе наградата за най-добър филм в международния..

публикувано на 11.11.18 в 14:23

Художникът Милко Божков показа "Скици от Испания"

„Скици от Испания” – това е новата изложба на Милко Божков, с която варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден. На 6 ноември вратите на сецесионовата къща на „Братя Шкорпил” 13 се отвориха за среща с изящното изкуство от висока класа. Картините са инспирирани от едно незабравимо пътуване из земята на слънцето с..

публикувано на 09.11.18 в 17:58

Гранд хотел "Империал" или къщата с гълъбите

Гранд хотел "Империал" - някога това е бил хотелът, разположен най-близо до варненската община. Понастоящем старата общинска сграда не съществува, съборена е през 50-те години на миналия век във връзка с разширяването на площад "Независимост" и изграждането на фонтаните. С течаща топла вода, бани във всяка стая и централно парно отопление,..

публикувано на 07.11.18 в 18:07