"Отличен 6" за бъдещите военни лекари!

Автор:
3
Проф. Мутафчийски (вдясно) връчи на проф. Иванов почетния плакет на ВМА в израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна и по повод 140 години от създаването на медицинската служба на въоръжените сили на Република България.

Висока оценка на обучаваните студенти в съвместната специалност "военен лекар" на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" и Медицинския университет във Варна даде началникът на Военномедицинската академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Преди откриването на учебната година в Медицинския университет в морската столица проф.Мутафчийски (записът на Даниела Стойнова можете да чуете в прикачения звуков файл)  посочи, че първите 20 студенти по тази специалност са постигнали добри резултати, а балът на новоприетите първокурсници сега е по-висок.


Началникът на ВМА каза, че дълговете на академията са изплатени и тя е финансово стабилна, купена е нова апаратура. Стана ясно, че 12 лекари от ВМА в момента участват в три военни мисии - в Мали, Афганистан и Босна и Херцеговина.

Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на Медицинския университет във Варна, между които 1 060 са българските студенти и 350 са чуждестранните граждани, които ще се обучават в англоезичните програми по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“. Всички места в Медицински университет – Варна са заети при изключително висок минимален бал при приема. Конкуренцията е сериозна, като 7 кандидати се конкурираха за 1 място в най-желаните специалности при българските студенти, а при чуждестранните - 3-ма кандидати се конкурират за 1 място. Само най-добре подготвените успяха да се преборят да учат при нас“. Това коментира зам. ректорът по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска.

Младежи от 53 страни от 5-те континента кандидатстваха за обучение в англоезичните програми по медицина и дентална медицина в Медицински университет – Варна тази година. Сред приетите първокурсници има младежи от страни като Южна Корея, Швейцария, Япония, Кувейт, САЩ, Канада, както и традиционно голям брой студенти от страни, членки на ЕС.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради авария спря парното в част от район "Младост"

Докато центърът и южните квартали на Варна са без вода, в западните пък ще са на студено. Авария е спряла топлоподаването в част от кварталите "Младост" и "Трошево" тази нощ около 2 часа, съобщават от  „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД.  Засегнати са абонатите на следните адреси: ж.к. "Младост" бл.№: 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151,..

публикувано на 12.12.18 в 11:55

Трима пострадаха на пешеходна пътека. Пак!

За поредната серия от пострадали на пешеходна пътека съобщава днес полицията във Варна. Само във вторник трима варненци са били ранени, докато са пресичали на "зебра". Около 17:15 часа, в района на "Горна Трака" 69-годишният водач на "Пежо" блъска жена, която пресича пътното платно на сигнализирана пешеходна пътека. Вследствие на инцидента тя е..

публикувано на 12.12.18 в 11:30

„Българската коледа“ дари робот за прохождане на Дома за медико-социални грижи за деца във Варна

Домът за медико-социални грижи за деца – Варна вече разполага с робот за прохождане - система за локомоторна терапия LokoHelpWoodway. Апаратурата е дарение от благотворителната инициатива „Българската коледа“. Тя е изключително ценна, тъй като разкрива нова възможност пред децата със сериозни дефицити в моториката да проходят. Уредът представлява..

публикувано на 12.12.18 в 10:48

Хиляди адреси във Варна ще са без вода днес

Голяма част от Варна - центърът и южните квартали ще са без вода цяло денонощие от 8 часа днес. Според официалното съобщение на ВиК, поради реконструкция на бул."Васил Левски" и изграждане на връзки на магистрален водопровод от фирма "Хидрострой" без вода от 8 ч. на 12.12. (сряда) до 8 ч. на 13.12. (четвъртък)  остават следните места:..

обновено на 12.12.18 в 09:58
Благой Попов

Майстор Благой Попов: Там, където живееш и работиш трябва да ти е приятно

Денят на майстора, Св.Спиридон е днес. Отбелязваме го със среща с Благой Попов, майстор-стругарят с най-забележителната работилница във Варна. Ателието му е забележителност сред панелките на ул. Джеймс Баучер – дървена къща, подобна на мелнишките, с декориран селски двор. Благой Попов е роден край Мелник, станал варненец, когато идва да учи тук преди..

публикувано на 12.12.18 в 09:27

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Коледните и Новогодишните празници

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от днес „БДЖ-Пътнически превози” въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава..

публикувано на 12.12.18 в 08:33

Адреси без ток

На 12.12.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Антон Неделчев 1 – 23; ул. Беласица 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 32, 34, 36, 38, 40, 42; ул. Димитър Бацаров 3, 5, 7, 9, 13; ул. Димитър..

публикувано на 12.12.18 в 06:29