"Отличен 6" за бъдещите военни лекари!

Автор:
4
Проф. Мутафчийски (вдясно) връчи на проф. Иванов почетния плакет на ВМА в израз на огромна благодарност и признателност към МУ-Варна и по повод 140 години от създаването на медицинската служба на въоръжените сили на Република България.

Висока оценка на обучаваните студенти в съвместната специалност "военен лекар" на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" и Медицинския университет във Варна даде началникът на Военномедицинската академия бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Преди откриването на учебната година в Медицинския университет в морската столица проф.Мутафчийски (записът на Даниела Стойнова можете да чуете в прикачения звуков файл)  посочи, че първите 20 студенти по тази специалност са постигнали добри резултати, а балът на новоприетите първокурсници сега е по-висок.


Началникът на ВМА каза, че дълговете на академията са изплатени и тя е финансово стабилна, купена е нова апаратура. Стана ясно, че 12 лекари от ВМА в момента участват в три военни мисии - в Мали, Афганистан и Босна и Херцеговина.

Над 1400 са първокурсниците, които прекрачиха за първи път прага на Медицинския университет във Варна, между които 1 060 са българските студенти и 350 са чуждестранните граждани, които ще се обучават в англоезичните програми по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“. Всички места в Медицински университет – Варна са заети при изключително висок минимален бал при приема. Конкуренцията е сериозна, като 7 кандидати се конкурираха за 1 място в най-желаните специалности при българските студенти, а при чуждестранните - 3-ма кандидати се конкурират за 1 място. Само най-добре подготвените успяха да се преборят да учат при нас“. Това коментира зам. ректорът по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска.

Младежи от 53 страни от 5-те континента кандидатстваха за обучение в англоезичните програми по медицина и дентална медицина в Медицински университет – Варна тази година. Сред приетите първокурсници има младежи от страни като Южна Корея, Швейцария, Япония, Кувейт, САЩ, Канада, както и традиционно голям брой студенти от страни, членки на ЕС.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци посещават кораби на НАТО днес и утре

Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Морска гара - Варна до 25 февруари. Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите..

публикувано на 23.02.19 в 07:24

Ден на отворени врати във ВВМУ "Никола Й.Вапцаров" - Варна

Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна организира Ден на Отворените врати. Пред посетителите ще бъдат представени най-новата специалност за курсанти и студенти "Киберсигурност" и катедрите "Информационни технологии", "Корабни и силови уредби" и Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Ще има още..

публикувано на 23.02.19 в 07:22

"С обич за децата, в памет на бащите герои" стартира във Варна

Eжегодната благотворителна кампания в подкрепа на деца и семейства на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Областната дирекция на МВР и РДПБЗН във Варна под надслов „С обич за децата, в памет на бащите герои” започва на 23 и 24 февруари. От Синдикалната федерация на служителите в МВР съобщиха, че на 23..

публикувано на 23.02.19 в 07:02

Адреси без ток

В периода 01.02.2019 - 28.02.2019 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Дъбравино, с. Царевци. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода 01.02.2019 - 28.02.2019 от 09:00..

публикувано на 23.02.19 в 06:42

Стартират областни кръгове на олимпиади по 4 учебни предмета във Варна

На 23 февруари във Варна ще се проведат областни кръгове на ученически олимпиади по 4 учебни предмета. В 9 часа ще започнат областните надпревари по география и икономика в ОУ “Добри Чинтулов”, немски език в ГПЧЕ “Йоан Екзарх” и “Знам и мога” в VII СУ “Найден Геров”. Олимпиадата по астрономия ще се проведе от 14 ч. в ОУ “Йордан Йовков”, а..

публикувано на 23.02.19 в 06:41

Силният вятър във Варна причини множество инциденти

Няма бедстващи хора след силната буря, която се разви през изминалата нощ във Варна. Това каза за Радио Варна дежурният оперативен в Община Варна. На обявените телефони 052 / 820-112, 052 /820-204,  052 /820-016 са постъпили сигнали за паднали електрически стълбове на бул."Република" срещу търговския център и на ул. "Лоза" №16 в кв. "Васил Левски" във..

публикувано на 23.02.19 в 06:26

Мразовито и ветровито днес

Днес облачността ще е значителна, но привечер ще започне да се разкъсва. До обяд валежите от сняг почти навсякъде ще спрат, най-късно в югоизточните райони. Ще остане ветровито с умерен, по Черноморието силен вятър от север и север-североизток, който следобед постепенно ще отслабва. Нахлуването на студен въздух ще продължи, сутринта..

публикувано на 23.02.19 в 06:09