Релефна 3D карта на Морската градина направи 23-годишен варненец

Релефна карта на Морската градина на Варна съвсем скоро ще краси входа на приморския парк, точно срещу слънчевия часовник.

На нея ще бъдат побрани 3D макетни изображения на 28 архитектурни забележителности, разположени в и около историческия център на Морската градина. Сред обектите са: Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Висшето военноморско училище, Икономическият универстит, Дворецът на културата и спорта, Пантеонът, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоологическата градина, Радио Варна, Морското казино и други. (Пълния спъсък с обектите може да видите в галерията.)

Проектът е дело на 23-годишния студент по архитектура във Варненския свободен университет Кристиян Иванов от Варна.

Релефната карта ще служи за ориентир както на туристите и гостите на града, така и ще даде възможност на хората с нарушено зрение да опознаят паметниците на културата в града ни, обясни в интервю за Радио Варна младият архитект.Кристиян Иванов - автор на проектаУмаленото копие на Морската градина ще бъде изработено от бронз, за да бъде устойчиво на метеорологичните условия и да се впише в градската среда.

Работата по проекта е отнела година и половина на Кристиян. Той е получил одобрение на идеята си и финансова подкрепа от фонд "Култура" на Община Варна.

Очаква се 3D картата да бъде поставена на входа на Морската градина във Варна през месец ноември.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Баухаус" по Черноморието - в книга и изложба

Изследователски проект за влиянието на "Баухаус" върху архитектурата на Българското Черноморие през 30-те и 40-те години на XX век бе представен от неправителствената организация „Варна Дизайн Форум“. Поводът е 100-годишнината на архитектурно-дизайнерската школа. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна...

публикувано на 21.05.19 в 15:35

Нощ на музеите и галериите във Варна

Над  50 събития в рамките  и повече от 60 локации обхваща четвъртото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите във Варна. Тази година организаторите са включили нови места и атрактивни участници. Всички варненски музеи отварят врати на 18 май – събота, с различно работно време и вход свободен за посещения. Това разказа един от..

обновено на 17.05.19 в 08:09

Започна XXVIII издание на Международния музикален фестивал "Откритие"

С акустичен рок концерт в Концертното студио на Радио Варна беше открито 28 издание на Международния музикален фестивал „Откритие“. За втори път български групи, които изпълняват авторска музика, я представиха в малко по-различен вид от познаните аранжименти. Идеята е на създателя на фестивала Доно Цветков. Международния музикален фестивал за нова..

публикувано на 10.05.19 в 09:26

Още седмица до финала на литературния конкурс "Атанас Липчев"

Седмица остава до крайния срок, в който може да участвате в 5-я Национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев", който се организира от Сдружението на писателите – Варна. Творбите трябва да се изпращат до 15 май . Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 31 май 2019 г . Официалното награждаване на победителите ще стане на..

публикувано на 08.05.19 в 15:08

Варненски младежи се учат как да се предпазят от трафика на хора

Ученици от осми до дванайсти клас ще присъстват на лекции, водени от експерт по трафик на хора и рисково поведение. Те ще се провеждат в някои от варненските училища и са първата част на проекта „Да надмогнем конфликта с нас и с другите”, който е финансиран от дирекция "Превенции" към Община Варна. Целта е учениците да разберат рисковете и опасностите,..

публикувано на 02.05.19 в 15:35

Те правят каквото си искат

И зложба съвременно изкуство под това заглавие се откри в Градската художествена галерия във Варна, може да бъде разгледана до 25 май. С нея галерията ще участва в Нощта на музеите и галериите в морския град. За ТЕ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ художниците Руслан Даскалов и Лукас Шменгер канят четири кураторски екипа да оформят изложбените..

публикувано на 01.05.19 в 15:58

Спирки за разкази ще има отново във Варна

За втора година сдружение „Кашалот“ търси истории, които да бъдат публикувани върху едно от най-често посещаваните и в същото време най-незабележими места в града. Инициативата е наречена „Спирка за разкази“ и освен във Варна, през тази година ще събира и публикува творби в Пловдив и София. Вместо да си губим времето в чакане, можем да..

публикувано на 25.04.19 в 18:50