Релефна 3D карта на Морската градина направи 23-годишен варненец

| обновено на 10.07.19 в 16:30

Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина ще бъде поставена на входа на парка край Слънчевия часовник. Дейностите по поставянето й са съгласувани с Националния институт за паметници на културата и ще се извършат в периода от 11-ти до 21-ви юли. Проектът е дело на Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет, и се финансира по фонд "Култура" към Община Варна, със средства от университета и лично от автора.


Релефната карта включва 3D макетни изображения на 28 обекта и паметници на културата, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоологическата градина и други. Те са разположени върху специален постамент, на който има информация на български, на английски език, използвана е и брайловата азбука, в помощ на хората със зрителни увреждания, обясни младият архитект. 


Релефната карта ще служи за ориентир както на туристите и гостите на града, така и ще даде възможност на хората с нарушено зрение да опознаят паметниците на културата в града ни, обясни в интервю за Радио Варна младият архитект.


Кристиян Иванов - автор на проектаУмаленото копие на Морската градина е изработено от бронз, за да бъде устойчиво на метеорологичните условия и да се впише в градската среда.


Работата по проекта е отнела година и половина на Кристиян. Той е получил одобрение на идеята си и финансова подкрепа от фонд "Култура" на Община Варна.Галерия