Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 години по-късно: Германският производител на "Лайка" възражда митичния съветски "Зенит"

Прочутият германския производител на фотоапарати "Лайка" (Leica) възражда митичния съветски "Зенит" (Zenit) над 30 години след спирането на серийното му производство с нов модел, който беше представен днес, предаде Франс прес. Типичният му дизайн е съхранен, но апаратът е адаптиран към епохата на цифровизацията.

Новият фотоапарат ще се казва "Зенит М" (Zenit M) и ще има обектив, произведен в Москва, но сглобяването ще се извършва в Германия с технологиите на "Лайка", съобщи руският държавен конгломерат Ростех, който контролира руския производител.
Дизайнът на Зенит М е вдъхновен от историческите модели на завода - "Зенит Е" и "Зоркий" (Zorki), които, по ирония на съдбата, са били вдъхновени от... "Лайка".
Заводът КМЗ е част от компанията за оптика "Швабе", контролирана от Ростех. До 1986 година там са произведени близо 8 милиона броя от емблематичния фотоапарат Зенит Е. След това той е бил произвеждан в ограничени количества, но от 2005 година производството на фотоапарати и камери спира и предприятието се специализира в производство на обективи.

Телеметричният цифров фотоапарат ще се основава на технологията на "Лайка М" Тип 240 (M Type 240) с обектив, разработен и произведен изцяло в Русия, със 100 процента руски компоненти и материали.

Новият апарат, който беше представен днес на фотографското изложение в Кьолн, ще бъде пуснат в продажба от декември в Европа, а от януари 2019 година и в Русия. Цената му е между 5000 и 6000 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Варна градска железница?

Проектът за градска железница във Варна отново влиза във фокус на общественото мнение. Припомняме, обществено обсъждане на разширяването на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Материали и визуализации по проекта вече могат да се намерят в..

обновено на 17.04.24 в 19:36
Радио Варна, Варна, Ден на отворените врати

Осигуряват постоянен екип на пожарната през лятото на "Златни пясъци"

Община Варна ще помогне за осигуряването на постоянен противопожарен екип на територията на КК „Златни пясъци“ за трите месеца на активния туристически сезон. Това заяви по време на първото заседание на новия Консултативен съвет по въпросите на туризма кметът Благомир Коцев, който е и негов председател. Командированите от вътрешността на страната..

публикувано на 17.04.24 в 17:27

Отпускат социални помощи на 43-ма варненци

Община Варна ще отпусне еднократни социални помощи на 43 варненци. Средствата варират между 250 и 1000 лева и се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности, съобщават от общинския пресцентър. Общата сума в размер на 19 150 лева беше гласувана единодушно от членовете на ресорната комисия към местния парламент. В тазгодишния бюджет..

публикувано на 17.04.24 в 15:40

Нови понтони и преместване на кораба "Академик" сред предложенията на рибарите за лодкостоянките

Предстои заседание на работната група, която търси решение на проблема с рибарските лодкостоянки във Варненско. Заседанието ще се проведе другата седмица в Областната администрация. Това съобщи за Радио Варна Александър Тръпчев, който е представител на сдружения "Черно море 2005" и "Одесос 2011". Рибарите вече са направили предложения за..

публикувано на 17.04.24 в 15:20
Варненска търговска гимназия

Ученици от Варненската търговска гимназия създадоха собствени фирми по време на изложение

Ученици от Варненската търговска гимназия "Георги Стойков Раковски" взеха участие в инициатива на училището, насърчаваща креативността и предприемаческото мислене у младите хора. Събитието е изложение на учебно тренировъчни предприятия, които са виртуално копие на реални фирми, направени от учениците.  На инициативата се явиха 11 фирми от търговската..

публикувано на 17.04.24 в 15:10

Огромен клон се стовари на улица в центъра на Варна (СНИМКИ)

Короната на дърво в центъра на Варна беше отстранена преди час, поради което временно беше затворена ул. "Александър Пушкин". Това видя репортер на Радио Варна. Работниците, извършващи резитбата, споделиха, че тя е по сигнал на откършен клон от дървото. Това дърво е болно, по ствола му се виждат големи гъби, а сърцевината на един от отрязаните дебели..

публикувано на 17.04.24 в 14:52

Общински съветници предлагат 2 май да бъде неучебен ден във Варна

Общинските съветници от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна призовават кмета на морския град да обяви Велики Четвъртък (2 май) за неучебен ден за варненските ученици. В предложението се посочва, че тази година 2 май се пада между няколко почивни дни и се открива възможност да бъде отбелязан пълноценно. "Християнските семейни традиции..

публикувано на 17.04.24 в 14:48