Какаото и шоколадът са важни за здравето

| обновено на 09.11.18 в 13:18
Автор:

Германски учени откриха неизвестен досега източник на вит. D2, който е толкова важен за здравето - какаото и какаовите продукти, съобщи Юрик алърт.

Най-много витамин D2 съдържат какаовото масло и черният шоколад.

Витамин D е два вида - D2 и D3. D3 се произвежда от кожата под въздействие на слънцето. По този начин хората получават 90 процента от необходимото им количество. Останалото си набавят с храната - мазна риба или яйца. Витамин D2 има в гъбите.
Учените от института "Макс Рубнер" и университета "Мартин Лутер" са установили съдържанието на витамин D2 в какаовите продукти с масспектрометричен анализ.

Недостигът на витамин D2 предизвиква не само остеопороза, но и увеличава риска от дихателни заболявания. Поддържането на необходимото ниво, освен че укрепва имунитета, повишава ефективността на мозъка. Той увеличава издръжливостта и осигурява бодрост.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Със 7% са нарастнали приходите от туризъм

Приходите от международен туризъм възлизат на 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ. Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано. Радостно е, че..

публикувано на 19.11.18 в 17:26
Найден Зеленогорски

Найден Зеленогорски настоява 20% от данък общ доход да остава в общините

„Общините имат сериозни затруднения и нужда от повече средства за инфраструктура. Искаме 110 млн. повече, а получихме 15 млн. лв.“. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Найден Зеленогорски – председател на Асоциацията на българските градове и региони. Той обясни:       „Общинските и републиканските пътища на практика са почти..

публикувано на 19.11.18 в 16:44

Селце в Италия залови над 58 000 джигити само за две седмици

Когато малкото италианско селце Акуетико си поставя експериментално камера за следене превишена скорост не е очаквало, че ще види поставянето на рекорд. Само за две седмици от тази камера са заснети 58 568 нарушители, съобщава Би Би Си. Местният кмет Алесандро Алесандри решава да си направи..

публикувано на 19.11.18 в 15:58

Премиерът поиска проверка за пет години назад на българските паспорти, издадени на чужденци

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция "Национална сигурност" да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Премиерът е изискал резултатите от проверката да са налице..

публикувано на 19.11.18 в 15:46

Тръмп успя да взриви социалните мрежи и във Финландия

Цяла Финландия е удивена, че президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали страната, че нейните жители като че ли с гребла почистват гората от шума и храсталаци. Доналд Тръмп каза, че президентът на Финландия Саули Ниинистьо му казал, че хората във Финландия прекарват много време в почистване на горските..

публикувано на 19.11.18 в 11:23

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/. През нощта близо 700 машини са обработвали пътните настилки. Около 8.30 ч. са отпаднали ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала". Без..

публикувано на 19.11.18 в 11:11

До 12 см достига снежната покривка в Русенско

До 12 см достига снежната покривка на места в област Русе. Всички пътища са проходими при зимни условия - почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от Областното пътно управление в крайдунавския град. В региона са работили 29 машини. Обилен снеговалеж е имало между полунощ и 3.00 часа, като в определени участъци е валял и..

публикувано на 19.11.18 в 11:08