Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ара Маликян и неговата „Невероятна история на една цигулка“

Снимка: Ara Malikian

ДЕНЯТ НА МУЗИКАТА ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ С ПОДАРЪК ЗА ВСИЧКИ ПОЧИТАТЕЛИ НА ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

Поради огромен интерес към топ събитието на Варна, за меломаните днес стартира продажба на билети за необявявани до сега места в Двореца на културата и спорта във Варна. Промоцията е ограничена и важи до изчерпване на всички каси на ФКЦ-Варна, ДКС- Варна и Ивентим. Всички други ценови категории са налични все още, но „Първите по време ще бъдат първи и по място“ – това е шансът да закупите по-централни места в конкретния сектор на залата.

ЕКСЦЕНТРИЧНИЯТ АРА МАЛИКЯН ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВЪВ ВАРНА НА 2 НОЕМВРИ 2018 г.

За него казват, че омагьосва зрителите, а цигулката му ги разплаква и оставя диря за цял живот.

На 1 ноември той ще гостува в НДК в София и веднага след това пристига във Варна по покана на Община Варна и AGBU.

Миналата година през февруари Ара Маликян напълни до последното място зала 1 на НДК и зрителите останаха като омагьосани след срещата си с неговото изкуство. Тогава, прочутият испански цигулар с арменска кръв, разказа за първи път „Невероятната история на своята цигулка“. Неговата музикална приказка плени публиката. Ара и десетте музиканти на сцената с него приеха дългите и нестихващи аплаузи като ясен сигнал и обещаха да се върнат отново.

Ара Маликян пътува непрестанно и реализира огромно световно турне. Той не спира да пътува и дапечели фенове с яркия си и екстраординарен талант, със спиращите дъха емоционални изпълнения и прекрасния си контакт с публиката. Виртуозът ексцентрик продължава да разказва историята за цигулката, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадна в неговите детски ръце.

Разказът му е музикално пътешествие през времето, и през пространството. Той свири и кара цигулката ту да плаче, ту да се смее, увлекателно преминавайки през всички възможни музикални жанрове, през различни стилове и мелодии - класически и собствени произведения. Но винаги на езика на емоциите и с майсторството на виртуозния изпълнител.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец и цигулар любител, от когото малкият Ара се учи да свири главно в духа на ливанските музикални традиции. На 12 години той вече има солидна подготовка, а на 15 е най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен да учи със стипендия от германското правителство. Реалността, в която попада в Германия надминава очакванията му – неговите усилия да просперира в академичната музикална среда му носят бърз успех. По-късно продължава обучението си в музикалното училище в Лондон, като в същото време получава уроци от преподаватели като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След живота си в Лондон Ара избира за свой постоянен адрес Испания, където вече близо 20 години намира повече топлина и слънце, които истински импонират на темпераментния му характер. Популярността му носи нови успехи и гениалният изпълнител е канен не само да концертира, но и да записва за саундтраци от филми на Педро Алмодовар, работи и за култовата испанска група "Чамбао".

Колоритът на виртуоза не оставя равнодушен нито един зрител по света. Чрез своите много ярки интерпретации Ара Маликян изявява богатата си душевност. Той изпълнява класически произведения за цигулка, но уменията и артистичността му се проявяват  в по-различната тяхна трактовка и носят много голям емоционален заряд – провокиращ младежката аудитория и завладяващ дори и най-малките за света на музиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04