Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високотехнологично и „зелено“ мислене в 11-я Startup Weekend

Техническият университет беше домакин на 11-то издание на форума за предприемачи и иноватори Startup Weekend Varna. Събитието под мотото “No talk, All Action!” беше и част от програмата за честване на 30 години от дипломирането на първия випуск „Изчислителна техника“ в ТУ – Варна.

Повече от 50 участници - програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти, икономисти или просто стартъп енсусиасти,прекараха близо 3 дни в студентската читалня на Университетската библиотека. Заедно с тях бяха изявени ментори и организаторите от NSpot, Beehiveи Студентския съвет при ТУ – Варна. С типичния италиански темперамент и енергия, водещият на събитието – Симоне Демелас, съосновател и изпълнителен директор на ARMNet, създаде непринудена атмосфера, предразположи аудиторията от самото начало и поддържаше темпото и активността високи и през трите дни.

В неделния следобед финалистите представиха резултата от своята работа пред жури в състав:Дилян Попов и Николай Петканов от Българския център за предприемачество (BEC), Соня Николова от iCard – компанията, която стана основен спонсор на събитието, и Пламен Попов – социален предприемач, познат най-вече с кампанията си „Аз събуждам България” и автор на книгата „Предприемачът“.

Шест от предложените иновативни идеи събраха достатъчно подкрепа и съответно – екипи, които в рамките на 54 часа ги трансформираха в бизнес план и ги презентираха пред журито. Един от екипите представи иновативно физическо устройство за зареждане на моблини телефони. Три от проектите бяха свързани с онлайн пространството и предоставянето на услуги от аутсорсинг и HR индустрията. Последните две разработки са свързани със „зелената“ идея и предлагат улеснения за свободното време. Ето как изглеждат накратко шестте проекта от Startup Weekend Varna:

Green Gym е фитнес, който ще бъде 100% независим. Всички фитнес-уреди ще произвеждат енергия. Компанията ще печели от месечен абонамент и от продажбата на екологични продукти. Също така, фитнесът ще предлага собствено мобилно приложение, където всички клиенти ще участват в система за класиране и ще следят своя прогрес.

Go Green Deliveryще предлага доставка на храна с велосипеди. Те твърдят, че така услугата ще бъде по-бърза и по-рентабилна. Храната ще се запазва по-топла и свежа, отколкото доставяната с автомобил. Крайният потребител ще заплаща твърда такса от 60 цента за доставка, а ресторантите – малък процент.

BE WIRELESS е устройство, което зарежда дистанционно смартфони като излъчва магнитни вълни. Към него има и ретранслатори – устройства, които удължават вълните, за да покрият по-голяма област. Това устройство също така замества старите рутери като доставя и wi-fi.Първоначалната цена е 99 долара.

SuperCV разработва уебсайт, чиято основна цел е да помага при кандидатстването за работа. Услугите, които предлага са: създаване на интересно CV, тестове за проверка на уменията (напр. на нивото на владеене на английски, немски език и др.) и генериране на проект на работна позиция в зависимост от качествата на кандидата.

JoCo е платформа, който помага на младите специалисти на терен да намерят сътрудници по съвместни проекти. Клиенти от различни компании имат свои бизнеси профили в платформата и могат да наемат потенциални служители или просто да следят развитието на различни идеи.

SKIP LINEe платформа, която набира и прави достъпни за клиентите услуги от почти всички видове бизнес. Предлагат се широк избор, подробен списък от специфични услуги и много по-бързо и по-добро обслужване на клиенти. Таргет група е малкият и среден бизнес като целта е да му помогнат да изгради у потребителите лоялност към марката и да увеличи печалбата си.

Именно платформата SKIP LINEстана фаворит на журито и проектът беше класиран на първо място. На второ място се класира проектът за устройството BE WIRELESS. Победителите получават директен достъп до програмата на Northeast pre-accelerator.

Екипите на двата отличени проекта получиха като подарък книгата „Предприемачът“ с автограф от автора, билети за най-голямата технологична конференция в Югоизточна Европа – Innowave Summit, която ще се проведе на 19 и 20 октомври т.г. в Двореца на културата и спорта във Варна, както и достъп до работилницата "Пътят на успеха" на 5-6 октомври във Варна. Двубоят между SKIP LINE и BE WIRELESS ще продължи още един месец и отборът, който успее да създаде прототип на своя продукт, ще спечели и премия от 1000 лв.

В последния ден на септември всички участници, организатори, жури и домакини се разделиха с по няколко идеи в повече и много нови приятели до следващия Startup Weekend Varna през 2019 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чобанов след консултациите: Финалното решение е на президента

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение, предаде БНР. Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е..

публикувано на 29.03.24 в 15:27
Милена Ангелова, главен експерт на АИКБ (в средата), проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област (вдясно), Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (вляво)

Милена Ангелова, АИКБ: Трябва да има по-малко изисквания и удължаване на преходните периоди за Зелената сделка

Зелената сделка от много добър инструмент се изроди в зелена инфлация, затова трябва да има удължаване на преходните периоди и намаляване на изискванията. В българското законодателство да се въведе доброволния стандарт за отчитане на малките и средни предприятия, за да бъдат те улеснени. Това заяви във Варна доц. д-р Милена Ангелова, главен..

публикувано на 29.03.24 в 14:51
Диана Ковачева

Омбудсманът отказа поста на служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател, предаде БНР. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на..

публикувано на 29.03.24 в 13:56

Поредно нападение от психично болен мъж в Добрич

Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след реакция на Районната прокуратура. Мъжът е известен на полицията и прокуратурата. В периода 2021-2023 година той е настаняван пет пъти за лечение, осъждан е няколко пъти. Случаят, за който информират от Районната прокуратура в Добрич, е от 24 март, 17..

публикувано на 29.03.24 в 13:44

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48