Албания спира вноса на коли, по-стари от 10 г.

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От първи януари догодина Албания забранява вноса на автомобили, които са по-стари от 10 години.

Решението вече е подписано от министъра на инфраструктурата и енергетиката Дамиан Джикнури и на туризма и защитата на околната среда Бленди Кльоси, а през следващите дни трябва да мине през министерски съвет.

Кльоси заяви в тази връзка, че вносът на по-старите от 10 г. коли ще бъде напълно забранен, а стандартите за двигателите на допуснатите до внос автомобили трябва да отговарят на ЕВРО 5. При камионите и автобусите е позволен вносът на „по-възрастни“ машини – до 15 години.

Доколкото има интерес за внос на превозни средства, към които интересът е колекционерски, ще има разрешение за внос на коли, произведени само преди 1970 г.

„Може да продължи използването на вече регистрираните коли, те също така ще могат да се продават. Тези, които са внесени, но още не е платено митото за тях, трябва да серегистрират най-късно зо 31 декември тази година. Средната възраст на превозните средства в страната е 20 г. и правителството иска с това решение да допринесе за наммаляване на замърсяването на въздуха“, каза Кльоси.

Според медиите в Страната на орлите има около 600 000 коли, 80% от които са произведени преди 2007 г.. Средно годишно в Албания се внасят между 30 и 40 000 превозни средства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна 27-я Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”

Десетки варненци и гости на града присъстваха на официалното откриване на 27-я Международен филмов фестивал „Любовта е лудост” във Фестивалния  и конгресен център във Варна. Художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев и Тошко Гяуров-директор на ФКЦ посрещаха звездните гости, които преминаха по червени я килим. Меглена..

публикувано на 24.08.19 в 10:43
делфинариум

Граждански протест ще наястоява за затваряне на Делфинариума

За 12 часа е обявен протест пред Делфинариума във Варна, с искане той да бъде затворен . Причината за гражданското недоволство е, смъртен случай на бебе делфинче, за който се твърди, че е станал пред посетители по време на представление. От ръководството на Делфинариума отричат това. Според организаторите на протеста, през последните 5 години..

публикувано на 24.08.19 в 10:27
ОБЩИНА АКСАКОВО

Аксаково отбелязва 15 години от обявяването си за град

Отбелязват празника на Аксаково, който тази година навършва 15 години от обявяването си за град. Празничният ден започва в 11 часа с началото на националния авиомоделен събор “Fun Fly 2019”, който ще се проведе на поляна „Горен Доброглед“ в село Доброглед. Неделята по традиция започва в 9.00 с празнична Света Литургия в храм “Свето Успение..

публикувано на 24.08.19 в 09:07

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната, включително Варна, Добрич и Бургас

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 15 области на страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Индексът обхваща територии от областите София, София - град, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Благоевград...

публикувано на 24.08.19 в 08:42

Бойко Борисов: "До 2021 година пътуването по АМ "Хемус" ще се съкрати с поне 25 минути заради новите отсечки"

Туризмът в страната ни да бъде подпомогнат с допълнителни 15 милиона лева обеща министър-председателят Бойко Борисов. Заявлението си той направи по време на посещението си в КК Албена по случай 50-годишнината на курорта: Държавата може да подпомогне туризма чрез субсидиране на чартърните полети, каквато практика има в Гърция, Хърватия,..

публикувано на 24.08.19 в 07:50

Слънчево и горещо на 24 август, събота

И днес ще е предимно слънчево, около и следобед горещо. Ще продължи да духа слаб, по крайбрежието до умерен северен вятър, който около и следобед ще се обърне от североизток. Максимални температури  между 30 и 35, по крайбрежието с 2-3 градуса по-ниски, за Варна около 32. Вълнение на морето 2-3, в открито море 3-4 бала. Температура на..

публикувано на 24.08.19 в 06:22

Строителни фирми искат промени в закона за шума, който им забранява работа от 14 до 16 часа

Строителните компании настояват да отпадне скорошно изменение в законодателството, което им забранява да вдигат шум при строителни работи между 14 и 16 ч . Писмо с това искане е изпратено до премиера Бойко Борисов чрез Асоциацията на организациите на българските работодатели. Забраната в Закона за защита от шума в околната среда беше прокарана..

публикувано на 23.08.19 в 17:35