Българският език изчезва в Украйна

Автор:

Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна споделиха представители на българските дружества и на неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Масово родният език се изучава в училище само по един час седмично. Липсата на достатъчно учебни помагала и необходимостта от подобряване квалификацията на учителите бяха сред проблемите, поставени на срещата, която продължи над два часа. Отново бе изразено желанието за създаване на училище изцяло на български език.

„Езикът ни се „топи“. Постепенно изчезва“, отбеляза по-късно същия ден вицепрезидентът на среща с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

„Наша задача е да съхраним българския език. Очакваме от вас подкрепа“, заяви Антон Киссе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, която тази година отбелязва своята 25-а годишнина.

На срещата бяха поставени два основни проблема пред българите в Украйна. Единият е новият Закон за образованието, който заплашва да ограничи изучаването на малцинствени езици. Другият е свързан с готвената административно-териториална реформа, която според сънародниците ни в Украйна може да доведе до размиване на историческите граници на етническата българска общност в страната. „Болград е столица на българите-преселници“, посочи Антон Киссе.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хемус" готова до 4 години?

С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г. Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за..

публикувано на 24.04.19 в 15:58

Главният прокурор нареди проверка на всички къщи за гости, построени с европари

746 къщи за гости, финансирани с европейски средства, ще бъдат проверени от Националната полиция по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Първите резултати се очакват още другата седмица, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: "Седмица, защото само направеният през последните няколко часа преглед от страна на тримата..

публикувано на 24.04.19 в 15:56

Нови такси за Икономическия и Техническия университети във Варна одобри правителството

Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В сравнение с учебната 2018/2019 година и предложенията на държавните висши училища за учебната 2019/2020 година намаление на таксите за студенти има при Висшето строително училище „Л. Каравелов“ – София, от 17%...

публикувано на 24.04.19 в 15:53

Нова двупосочна улица ще отпуши трафика от Цветния квартал към Окръжна болница

Общинската администрация предлага ул. "Кюстенджа" (в района на ХЕИ) да стане двупосочна. Така по нея ще се осъществява връзката от ул. „Братя Бъкстон“ до ул. „Брегалница“ и обратно. Съгласно Общия устройствен план на Варна, улиците „Подвис“ и „Брегалница“, които са перпендикулярни на бул. „Левски“, нямат директна връзка по между си. Връзката..

публикувано на 24.04.19 в 15:41

Блокове с красиви градинки ще получават по 5 хил. лева от общината

До 5 хил. лв. ще могат да получат регистрираните сдружения на собствениците на жилищните блокове за озеленяване, облагородяване на градинки или други подобни във Варна, решиха общинските съветници днес. Това ще става съобразно одобрената от общинските съветници Наредба за финансово подпомагане на "Проекти за озеленяване и благоустрояване"...

публикувано на 24.04.19 в 15:28

Полицейско подкрепление от Румъния за празниците

Двама румънски полицаи   ще бъдат командировани  в курортните комплекси край Варна за великденските празници от 25 април до 1 май. Те ще работят с колегите си от морската столица за охраната на обществения ред. Това съобщи комисар Илиян Илиев, началник отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР. Мярката се налага заради..

публикувано на 24.04.19 в 15:23
училище

Налага се укрепване на училищата, които се ремонтират с пари от ЕС

С пари от общинската хазна ще бъдат дофинансирани още реконструкцията и оборудването на стадион "Спартак", както и ремонтите на няколко училища.Това реши местният парламент днес. В списъка влизат училищата "Константин Арабаджиев" и "Димчо Дебелянов", както и професионалната гимназия "Николай Хайтов". По думите на директора на образователната..

публикувано на 24.04.19 в 14:12