Изложба "Свидетели: Памет за концлагера "Белене" и представяне на "България под комунизъм" на Нася Кралевска

12 октомври, петък, Арт салон на Радио Варна от 18.30 часа
Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.
На 18 пана тя представя живота в концлагера (1949-1987) чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи.
Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за:
как е създаден концлагерът на остров Персин;
робския труд, извършван от лагеристите;
побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания;
бита и условия, в които са поставени въдворените;
дневната дажба и глада в лагера;
функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”;
оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”;
свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера;
оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него;
опитите за бягство от концлагера;
поетичното и художественото творчество на лагеристите;
въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.
Изложбата стартира през декември 2017 г. в София и до момента тя е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България, Казанлък, Смолян и Белене.

Снимка

Нася Кралевска е българска журналистка, живееща в САЩ. Книгата ѝ „България под комунизъм” е документален разказ за тоталитарното безвремие, наложено в България с управлението на Българската комунистическа партия. В нея се разказва за комунизацията и съветизацията на България след 9 септември 1944 г., постигнати с насилие и терор.

„Исках да разкажа истината за този период, да изясня моменти от героичната съпротива на наши сънародници срещу натрапения им сталински режим. Да спомена имената и трънния път на неколцина унижени видни български граждани”, пише в предговора си авторката. Тя е убедена, че узнали истината за комунизма и неговите престъпления, ние българите можем да загърбим пристрастия и ангажименти. И да се обединим като нация.

Книгата ѝ е второ, допълнено издание, подготвено от издателство „Рива” (първото е от 2016 г.). Нася Кралевска е автор и на книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България” (2001), многократно преиздавана оттогава и продължението ѝ „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията” (2011), посветена на първите години след краха на тоталитарната комунистическа система в България и изграждането на демократично общество и институции.

Нася Кралевска пристига от САЩ специално за премиерата на второто издание на книгата си и ще присъства на представянията в страната. Те са организирани със съдействието на фондация „Истина и памет”. Книгата ще бъде представена от журналиста Христо Христов, сайт desebg.com и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

2 700 000 лева инвестира община Тервел в четири инфраструктурни проекта

2 700 000 лева инвестира община Тервел за изпълнението на четири инфраструктурни проекта. Сухото и топло време през октомври е благоприятно за продължаване на строителните дейности в общинските обекти, поясни зам.-кметът на общината Диана Илиева. Най-големият от проектите е свързан с рехабилитация на улици в селата Честименско и Жегларци и в..

публикувано на 22.10.18 в 11:28

Лекари се борят за живота на дете, поразено от волтова дъга

Осемгодишно момче от силистренското село Голеш, поразено от волтова дъга, е настанено в тежко състояние в отделението по изгаряния във Военната болница във Варна, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 19 октомври около 16.20 часа в селото. Според първоначалната информация детето се покатерило на стълб от електропреносната мрежа, било..

публикувано на 22.10.18 в 10:33
СБАГАЛ-Варна

Безплатни гинекологични прегледи във Варна

От днес /22.10/ започва провеждането на безплатни АГ прегледи в "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД”. Те са част от общинската програма „Прфилактика на женското здраве - трансвагинално ултразвуково изследване”. В нея безплатно могат да се включат жени, които са жители на Община Варна без ограничения във възрастта, със или без..

обновено на 22.10.18 в 08:24

Майките на деца с увреждания искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Началният час на протестът, организиран във Фейсбук, е 12:30 часа. Повод за реакцията на майките са думи на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания. Освен в София, протести ще има във Варна, Враца, Стара..

обновено на 22.10.18 в 07:59

Няма акушерки за неонатологията

Специалистите по здравни грижи в отделението по неонатология в СБАГАЛ "Проф. д-р. Д. Стаматов - Варна" недостигат.  С 10-12 по-малко от нужното са акушерките и мед.сестри. Графикът се запълва с много себеотверженост и всеотдайност , каза за Радио Варна началникът на отделението д-р Снежина Цекова . Всички работни места за лекари са попълнени...

обновено на 22.10.18 в 07:15

Облачно и ветровито

Днес ще има променлива, по-често значителна облачност. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове на места по крайбрежието временно засилен вятър от север-североизток. Максимални температури между 15 и 20 градуса, за Варна около 18. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 18-20 градуса...

обновено на 22.10.18 в 06:05

Прогноза за периода 22 - 28 октомври

ИЗГЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО ЗА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ за периода 22 – 28 октомври 2018 година В понеделник облачността ще е променлива и само на отделни места главно по южното крайбрежие слабо ще превали. Вятърът ще е умерен до засилен от север, но следобед по Черноморието ще се ориентира от североизток. Минимални температури от 8..

публикувано на 22.10.18 в 05:55