Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра

Автор:

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър, каза в националния пресклуб на БТА доц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, каза доц. Светослав Ханджиев от сдружението, цитирайки данни от проучване в 7 европейски държави.

Всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло, каза още Ханджиев, но добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата. Сред момчетата се увеличават показателите за свръхтегло, подчерта той. По думите му лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот, са рискови фактори за наднормено тегло, развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.

България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, но на второ място по консумация на плодове, посочи още Ханджиев. Продължителността на нощния сън на децата до около 10-годишна възраст трябва да бъде близо десет часа и половина, подчерта доц. Стайкова. Сън в рамките на 8-9 часа нощем е достатъчен за учениците в 9-11 клас.

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Македонски в битката при Иса, детайл от мозайката в гр. Помпей

Археолози опровергаха историята за смъртта на Помпей

Знаменитото изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега, съобщи агенция АНСА. По време на разкопките на един от кварталите на "мъртвия град" бил намерен надпис, потвърждаващ теорията, че изригването на вулкана е станало не на 24 август, а на..

публикувано на 16.10.18 в 15:17

Жегите през пролетта и лятото стопиха 2,5% от швейцарските ледници

2018 г. е екстремна за швейцарските ледници, които въпреки големите снеговалежи през зимата са загубили 2,5 процента от обема си заради горещините през пролетта и лятото, предаде Франс прес. В доклад на Швейцарската академия на природните науки се казва, че 2018 г. е сред рекордно горещите години, допринесли швейцарските ледници да..

публикувано на 16.10.18 в 15:15

Турската полиция откри огън по водач на трактор край парламента в Анкара

Турската полиция днес откри огън по водач на трактор, който пътувал в района на парламента в Анкара, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на турски медии. Според информация на в. "Джумхуриет" тракторът пътувал по главен булевард в центъра на Анкара. Полицейските сили, охраняващи в района, са отправили призив към шофьора да спре, но..

публикувано на 16.10.18 в 11:03

Опасения за забрана на публичните събирания в Румъния

Решение на Върховния касационен съд предизвика опасения за забрана на уличните протести в Румъния. Върховният касационен съд постанови вчера, че публичните събирания трябва да бъдат обявявани предварително, когато ще се провеждат на площади или обществени пътища, или на други места в близост до централи или имоти на частни и публични юридически..

публикувано на 16.10.18 в 11:00

Учени предупредиха за опасност, свързана с хранителните добавки

Учени от Харвардския университет установиха, че много диетични добавки съдържат потенциално опасни и неодобрени лекарствени препарати, съобщава сайтът MedicalXpress. По думите на учените, над 1000 марки хранителни добавки съдържат нежелателни вещества. През последното десетилетие служители в сферата на здравеопазването в САЩ публикуваха..

публикувано на 16.10.18 в 10:57

Властите в Истанбул променят имената на 90 улици, напомнящи за тероризъм

Властите в Истанбул решиха да променят наименованията на общо 90 улици, съдържащи думи, които може да са свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи в. "Хюриет дейли нюз". Истанбулският общински съвет нареди да бъдат преименувани улици в много квартали с имена като "Саманйолу" и "Ъшък". Една от промените се..

публикувано на 16.10.18 в 10:55

106 години от първия боен полет в България

Празникът на авиацията и Военновъздушните сили отбелязваме днес, когато се навършват 106 години от първия боен полет. На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет "Албатрос" от базата си край..

публикувано на 16.10.18 в 07:54