Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

| обновено на 11.10.18 в 13:46
Мария Чакърова и майка й
Снимка: Личен архив

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя ателието си, с нея гледахме луната, която неизменно участва в картините ми... Спомените с нея продължават да ме вдъхновяват и да ми вливат творческа енергия."

Мария Чакърова е родена във Варна. През 1973 завършва "Графика" в университета “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Това е 26-ата й самостоятелна изложба. Показвала е свои картини в Холяндия, Германия, Австрия, Будапеща, САЩ, Полша, Великобритания, Япония, Сърбия, Гърция, Франция

Изложбата в Галерия "Теди" се открива на 11.10.2018-а в 18 часа и ще продължи до 11.11.2018 г.- Има ли някакво специално мото тази изложба защото знам че тя е специална за вас
- Мото - силно казано, но тя е посветена на майка ми, която со отиде преди 4 години и половина.  Ние имахме една много силна връзка... За известно време не можех и да работя като хората... Това е нормално - като загубиш някого. След това седнах и се хванах за косата да се издърпам, както обикновено. И реших да направя тази изложба като съм посвещение на майка ми и на възрастта ми също - юбилейна.

- Тук има много цветове, има много сезони и различни части от денонощието - като че ли целия свят се опитвате да съберете...
- Обичам есента, обичам и зимата, едно от любимите ми неща е райската ябълка - нещо невероятно красиво, тя продължава да е красива до сняг, и без листа. И друго от състоянията на природата това е луната.

- Кои са вашите цветове?

- Мои цветове нямам. Обичам и черното, даже така получих една критика от мой колега-живописец, че с черно и със сиво не се прави живопис. Не е вярно,  в черното има всички цветове, въпросът е как ще го уцелиш и как ще го направиш. Та любим цвят нямам. Да, винаги в работите си имам малко жълтичко, капчица може да е, но в тази изложба не преобладава жълтото.  Има и червено... Не, не, няма определен цвят тази изложба. Аз отначало започнах да правя само черно-бяла графика, така че и завърших "Графика" благодарение на братя Райкови, на Данаил Райков, който беше художник. Имахме кръжок в Дома на транспортните работници и аз от осми клас си бях там - дежурна. Синьо и жълто е любимата ми комбинация. Обичам тази несъвместимост на цветовете...

- Човекът, обаче, отсъства от вашите картини...
- Няма го.  Няма го човекът. Отдавна го няма. Може би 20-ина и повече години съм само с нещата, които бележат неговото присъствие - влязъл, излязъл, вещите, които го съпътстват, неговите неща. Прозорецът, вратата. Така - някой ще влезе, някой ще излезе, винаги ще има прозорче, през което да се спасиш.

- Ако трябва да опишете себе си с три думи, кои ще изберете?
- Въпреки че нещата се променят с възрастта, бих казала: "упорит инат". Мисля, че две думи са достатъчни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49

Рок, чалга и бира за Дейвид Бекъм от Падина

Дейвид Бътла е англичанин. Странна птица, която повече от 10 години живее в село Падина. Приятелката му от Англия е пребивавала само месец с него в селцето. Не могла да свикне и се завърнала в родината си. Майка му и сестра му още се примиряват с  решението на Дейвид да остане в екзотиката на село в Източна Европа. Надяват се тайно, че един ден ще се..

публикувано на 11.10.18 в 09:39
Нели Рангелова

Нели Рангелова: Моят живот е музиката, моят живот е сцената

Юбилеен концерт в Зала 1 на НДК подготвя поп певицата Нели Рангелова . "40 години на сцена споделени с приятели" е надсловът на музикалното събитие, което ще се състои на 7 октомври.  "Всичко е много динамично, нещата стават страхотни, убийствени, много съм щастлива!(...) Какво по-хубаво за един изпълнител да си чуе песните изсвирени и..

обновено на 07.10.18 в 15:46

До казана за варене на ракия продължава да е горещо

Температурите вече спаднаха, но до казаните за дестилация продължава да е горещо. Промяната във времето тук не се усеща. Напротив - ще продължи да се покачва, защото идва сезона на гроздовата... В древността алкохолните питиета са били давани като награда за добре свършена работа. От векове обаче не е така. И въпреки модерните питиета, българинът..

публикувано на 04.10.18 в 09:05

Алпинистът Атанас Скатов: На върха си по-близо до Бог

Атанас Скатов е на 40 години. От Сливен. Намира спокойствието в планината. Вярва в силата на човешките възможности. Той е първият веган в света,  изкачил най-високата точка на земята:  Еверест. Провежда научен експеримент с изкачване на 14-те най-високи върха на земята без консумация на животинска храна. Атанас Скатов е феномен не само..

обновено на 02.10.18 в 12:56