Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

| обновено на 11.10.18 в 13:46
Мария Чакърова и майка й
Снимка: Личен архив

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя ателието си, с нея гледахме луната, която неизменно участва в картините ми... Спомените с нея продължават да ме вдъхновяват и да ми вливат творческа енергия."

Мария Чакърова е родена във Варна. През 1973 завършва "Графика" в университета “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Това е 26-ата й самостоятелна изложба. Показвала е свои картини в Холяндия, Германия, Австрия, Будапеща, САЩ, Полша, Великобритания, Япония, Сърбия, Гърция, Франция

Изложбата в Галерия "Теди" се открива на 11.10.2018-а в 18 часа и ще продължи до 11.11.2018 г.- Има ли някакво специално мото тази изложба защото знам че тя е специална за вас
- Мото - силно казано, но тя е посветена на майка ми, която со отиде преди 4 години и половина.  Ние имахме една много силна връзка... За известно време не можех и да работя като хората... Това е нормално - като загубиш някого. След това седнах и се хванах за косата да се издърпам, както обикновено. И реших да направя тази изложба като съм посвещение на майка ми и на възрастта ми също - юбилейна.

- Тук има много цветове, има много сезони и различни части от денонощието - като че ли целия свят се опитвате да съберете...
- Обичам есента, обичам и зимата, едно от любимите ми неща е райската ябълка - нещо невероятно красиво, тя продължава да е красива до сняг, и без листа. И друго от състоянията на природата това е луната.

- Кои са вашите цветове?

- Мои цветове нямам. Обичам и черното, даже така получих една критика от мой колега-живописец, че с черно и със сиво не се прави живопис. Не е вярно,  в черното има всички цветове, въпросът е как ще го уцелиш и как ще го направиш. Та любим цвят нямам. Да, винаги в работите си имам малко жълтичко, капчица може да е, но в тази изложба не преобладава жълтото.  Има и червено... Не, не, няма определен цвят тази изложба. Аз отначало започнах да правя само черно-бяла графика, така че и завърших "Графика" благодарение на братя Райкови, на Данаил Райков, който беше художник. Имахме кръжок в Дома на транспортните работници и аз от осми клас си бях там - дежурна. Синьо и жълто е любимата ми комбинация. Обичам тази несъвместимост на цветовете...

- Човекът, обаче, отсъства от вашите картини...
- Няма го.  Няма го човекът. Отдавна го няма. Може би 20-ина и повече години съм само с нещата, които бележат неговото присъствие - влязъл, излязъл, вещите, които го съпътстват, неговите неща. Прозорецът, вратата. Така - някой ще влезе, някой ще излезе, винаги ще има прозорче, през което да се спасиш.

- Ако трябва да опишете себе си с три думи, кои ще изберете?
- Въпреки че нещата се променят с възрастта, бих казала: "упорит инат". Мисля, че две думи са достатъчни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22

Морският фар на Красимир Чернев

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната..

публикувано на 02.12.18 в 17:25

„Филмови дни ЛУКС“ показват многообразието на европейското кино

Непосредствено преди края на 2018 година, от 30 ноември до 12 декември, ще се проведат традиционните „Филмови дни ЛУКС“. В програмата са включени и трите филма - финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Жителите и гостите на Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора ще могат да се насладят на..

публикувано на 30.11.18 в 14:36