Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

| обновено на 11.10.18 в 13:46
Мария Чакърова и майка й
Снимка: Личен архив

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя ателието си, с нея гледахме луната, която неизменно участва в картините ми... Спомените с нея продължават да ме вдъхновяват и да ми вливат творческа енергия."

Мария Чакърова е родена във Варна. През 1973 завършва "Графика" в университета “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Това е 26-ата й самостоятелна изложба. Показвала е свои картини в Холяндия, Германия, Австрия, Будапеща, САЩ, Полша, Великобритания, Япония, Сърбия, Гърция, Франция

Изложбата в Галерия "Теди" се открива на 11.10.2018-а в 18 часа и ще продължи до 11.11.2018 г.- Има ли някакво специално мото тази изложба защото знам че тя е специална за вас
- Мото - силно казано, но тя е посветена на майка ми, която со отиде преди 4 години и половина.  Ние имахме една много силна връзка... За известно време не можех и да работя като хората... Това е нормално - като загубиш някого. След това седнах и се хванах за косата да се издърпам, както обикновено. И реших да направя тази изложба като съм посвещение на майка ми и на възрастта ми също - юбилейна.

- Тук има много цветове, има много сезони и различни части от денонощието - като че ли целия свят се опитвате да съберете...
- Обичам есента, обичам и зимата, едно от любимите ми неща е райската ябълка - нещо невероятно красиво, тя продължава да е красива до сняг, и без листа. И друго от състоянията на природата това е луната.

- Кои са вашите цветове?

- Мои цветове нямам. Обичам и черното, даже така получих една критика от мой колега-живописец, че с черно и със сиво не се прави живопис. Не е вярно,  в черното има всички цветове, въпросът е как ще го уцелиш и как ще го направиш. Та любим цвят нямам. Да, винаги в работите си имам малко жълтичко, капчица може да е, но в тази изложба не преобладава жълтото.  Има и червено... Не, не, няма определен цвят тази изложба. Аз отначало започнах да правя само черно-бяла графика, така че и завърших "Графика" благодарение на братя Райкови, на Данаил Райков, който беше художник. Имахме кръжок в Дома на транспортните работници и аз от осми клас си бях там - дежурна. Синьо и жълто е любимата ми комбинация. Обичам тази несъвместимост на цветовете...

- Човекът, обаче, отсъства от вашите картини...
- Няма го.  Няма го човекът. Отдавна го няма. Може би 20-ина и повече години съм само с нещата, които бележат неговото присъствие - влязъл, излязъл, вещите, които го съпътстват, неговите неща. Прозорецът, вратата. Така - някой ще влезе, някой ще излезе, винаги ще има прозорче, през което да се спасиш.

- Ако трябва да опишете себе си с три думи, кои ще изберете?
- Въпреки че нещата се променят с възрастта, бих казала: "упорит инат". Мисля, че две думи са достатъчни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кого слуша НАП?

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори..

публикувано на 20.02.19 в 17:54

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54