Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

| обновено на 11.10.18 в 13:46
Мария Чакърова и майка й
Снимка: Личен архив

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя ателието си, с нея гледахме луната, която неизменно участва в картините ми... Спомените с нея продължават да ме вдъхновяват и да ми вливат творческа енергия."

Мария Чакърова е родена във Варна. През 1973 завършва "Графика" в университета “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Това е 26-ата й самостоятелна изложба. Показвала е свои картини в Холяндия, Германия, Австрия, Будапеща, САЩ, Полша, Великобритания, Япония, Сърбия, Гърция, Франция

Изложбата в Галерия "Теди" се открива на 11.10.2018-а в 18 часа и ще продължи до 11.11.2018 г.- Има ли някакво специално мото тази изложба защото знам че тя е специална за вас
- Мото - силно казано, но тя е посветена на майка ми, която со отиде преди 4 години и половина.  Ние имахме една много силна връзка... За известно време не можех и да работя като хората... Това е нормално - като загубиш някого. След това седнах и се хванах за косата да се издърпам, както обикновено. И реших да направя тази изложба като съм посвещение на майка ми и на възрастта ми също - юбилейна.

- Тук има много цветове, има много сезони и различни части от денонощието - като че ли целия свят се опитвате да съберете...
- Обичам есента, обичам и зимата, едно от любимите ми неща е райската ябълка - нещо невероятно красиво, тя продължава да е красива до сняг, и без листа. И друго от състоянията на природата това е луната.

- Кои са вашите цветове?

- Мои цветове нямам. Обичам и черното, даже така получих една критика от мой колега-живописец, че с черно и със сиво не се прави живопис. Не е вярно,  в черното има всички цветове, въпросът е как ще го уцелиш и как ще го направиш. Та любим цвят нямам. Да, винаги в работите си имам малко жълтичко, капчица може да е, но в тази изложба не преобладава жълтото.  Има и червено... Не, не, няма определен цвят тази изложба. Аз отначало започнах да правя само черно-бяла графика, така че и завърших "Графика" благодарение на братя Райкови, на Данаил Райков, който беше художник. Имахме кръжок в Дома на транспортните работници и аз от осми клас си бях там - дежурна. Синьо и жълто е любимата ми комбинация. Обичам тази несъвместимост на цветовете...

- Човекът, обаче, отсъства от вашите картини...
- Няма го.  Няма го човекът. Отдавна го няма. Може би 20-ина и повече години съм само с нещата, които бележат неговото присъствие - влязъл, излязъл, вещите, които го съпътстват, неговите неща. Прозорецът, вратата. Така - някой ще влезе, някой ще излезе, винаги ще има прозорче, през което да се спасиш.

- Ако трябва да опишете себе си с три думи, кои ще изберете?
- Въпреки че нещата се променят с възрастта, бих казала: "упорит инат". Мисля, че две думи са достатъчни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Архитект Станчо Веков: Имам сграда - мечта!

До 28 юни 2019 г. в Дома на архитекта – Варна може да видите ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков „Построено/Непостроено. 50:50“ . Тя е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина. Отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в..

публикувано на 24.06.19 в 10:56

Музиката е музика и няма нужда от обяснения

Под майсторската палка на маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера три поредни вечери варненската публика се срещна с духа на приказната Флоренция от 1298 година чрез оперите на Пучини - "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Диригент на оркестъра е маестро Грегъри Бухалтер от Метрополитън опера, който за втори път работи в България. За мен..

публикувано на 21.06.19 в 13:06

Майстор на късия разказ гостува във Варна

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години. В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ. Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г...

обновено на 20.06.19 в 16:03
Ерик Уайнър в Античния театър в Пловдив.

Ерик Уайнър: Журналистиката не може да е абсолютно точна, но може да е 100% безпристрастна

Ерик Уайнър е автор на няколко книги, бивш журналист и чуждестранен кореспондент на Националното Обществено радио на САЩ, с репортажи от повече от 40 държави. Той беше един от основните говорители на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции „Бъдещето на Новините“, който се проведе в София по инициатива на БТА. На тържествена церемония..

публикувано на 20.06.19 в 15:54
Ибрахим от Рибново

Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света..

публикувано на 19.06.19 в 11:20

Атанас Киряков: Животът ми беше шарен, разнообразен и много интересен

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „ТВОЙ РЕД Е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест. 59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални..

публикувано на 18.06.19 в 11:23
Румен Драганов

Четири хиляди декара дюни - залог на 50-ина фирми

„ Ние сме създали един Закон за черноморското крайбрежие с негативен ефект върху българския туризъм, който не е изследван добре, преди да се пристъпи към поредната му 22-ра поправка ”, това каза за Радио Варна Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него с този закон е разрешено увреждането на българския туризъм и..

публикувано на 17.06.19 в 16:04