Няма достатъчно жестови преводачи в България

С този жест хората със слухови проблеми ни казват, че ни обичат. Всъщност, това е най-популярният жестомимичен жест по света. Въпреки това в България почти не го познават. За да се промени тази ситуация работят две неправителствени организации, създадени от хора със слухови проблеми - Дочка Велева и Ашод Дерантонян.

Фондация "Заслушай се" и Младежката организация на глухите активисти с абревиатура "МОГА"  работят за осигуряване на достъпност и качествено образование за глухите хора. Снимка

Смята се, че около 20 000 души в страната ползват услугите на жестов превод, от които 3 500 са деца и младежи до 29 години. Още близо 4 000 са така наречените "скрити" нечуващи, които имат нужда от друг тип услуги, а не толкова от жестов език. В Организацията на глухите във Варна членуват около 350- 400 души, но поради липсата на достатъчно специалисти семейства с деца, които имат подобен здравословен проблем, се преместват в столицата, обясни за Радио Варна Ашод Дерантонян. Той загубва слуха си на около 2 години и прави слухово-речева рехабилитация.  Живее 3 години в Канада , вижда реално какво се прави там и затова желае да се промени живота на хората с тези проблеми в България. Затова превръща промяната в отношението към глухите в  лична кауза, защото "вярва, че глухите хора могат, само не чуват, но за да може това да се случва трябва да има адекватни социални услуги". Той чете събеседника по устните, а по телефона общува със слуховия апарат.

СнимкаДочка Велева е от основателите на "МОГА". Тя е родена в семейство на глухи и през целия си живот се стреми да промени не толкова обществото, колкото да убеди хората като нея, че те самите трябва да се борят.

За да общува с другите, ползва услугите на жестов преводач. Славина Лозанова е от малкото преводачи на жестомимичния език и се занимава с него вече почти 8 години. Споделя, че "като всеки език е труден и изисква време да го научиш и да влезеш в контакт с разнообразието от хора, да можеш да ги разбираш и те да те разбират ".


Да се заслушаме в глухите хора какво имат да ни кажат - това е целта на срещите на неправителствените организации в цялата страна. Интервю на Габриела Гаврилова :
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 22 градуса в събота, възможно е да превали

Днес ще има променлива, по-често значителна облачност. Предимно следобед на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максимални температури между 17 и 22 градуса, за Варна около 20. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 18-20 градуса. Във Варна най-високата температура на днешния ден досега..

публикувано на 20.10.18 в 06:18

Готов е обновеният спортен комплекс в Медицинския университет

Обновеният спортен комплекс в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" бе открит от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов. Това е първият мащабен ремонт на базата от 30 години. В комплекса ежедневно се провеждат тренировки на студенти по волейбол, баскетбол и тенис,..

публикувано на 19.10.18 в 15:39

Кметът на Добрич ще говори за инвестиции пред местни лидери от Европа и Китай

Кметът на Добрич  Йордан Йорданов ще представи възможностите за инвестиции в града на среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай. Форумът ще се проведе на 20 октомври в София и е в рамките на инициативата „16+1“, съобщиха от общината.  Организатори на срещата  са Министерството на българското..

публикувано на 19.10.18 в 15:27

Третокласници четоха приказки в името на доброто и мъдростта

Шест паралелки от трети клас в Средното училище „П.Р. Славейков“ в Добрич се включиха в литературно четене под наслов „Българските народни приказки – извор на мъдрост и доброта“ в Регионалната библиотека „Дора Габе“. Инициативата е посветена на предстоящата Национална седмица на четенето 22-26 октомври, съобщиха от библиотеката. С помощта на..

публикувано на 19.10.18 в 15:24

Започна прибирането на големите кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Тази седмица започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от около 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, характерни за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта...

публикувано на 19.10.18 в 15:20

Еврокомисар и кмет влязоха в час по география

Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, влязоха в час по география в 6-ти клас, провеждан в дигитална стая, създадена по проект на възпитаници на  Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Визитата в училището бе част от програмата на еврокомисаря във Варна, която пристигна в морската столица, за..

публикувано на 19.10.18 в 15:08

ЕК инвестира 1,5 милиарда евро в изкуствен интелект

До 2020-та година от Европейската комисия ще инвестират 1,5 милиарда евро за въвеждането на изкуствения интелект. Това съобщи във Варна еврокомисарят Мария Габриел. Тя допълни, че в стратегията по този повод обаче един от основните акценти е влиянието върху пазара на труда и етичните аспекти на въвеждането. Мария Габриел участва в..

публикувано на 19.10.18 в 14:32