Няма достатъчно жестови преводачи в България

С този жест хората със слухови проблеми ни казват, че ни обичат. Всъщност, това е най-популярният жестомимичен жест по света. Въпреки това в България почти не го познават. За да се промени тази ситуация работят две неправителствени организации, създадени от хора със слухови проблеми - Дочка Велева и Ашод Дерантонян.

Фондация "Заслушай се" и Младежката организация на глухите активисти с абревиатура "МОГА"  работят за осигуряване на достъпност и качествено образование за глухите хора. Снимка

Смята се, че около 20 000 души в страната ползват услугите на жестов превод, от които 3 500 са деца и младежи до 29 години. Още близо 4 000 са така наречените "скрити" нечуващи, които имат нужда от друг тип услуги, а не толкова от жестов език. В Организацията на глухите във Варна членуват около 350- 400 души, но поради липсата на достатъчно специалисти семейства с деца, които имат подобен здравословен проблем, се преместват в столицата, обясни за Радио Варна Ашод Дерантонян. Той загубва слуха си на около 2 години и прави слухово-речева рехабилитация.  Живее 3 години в Канада , вижда реално какво се прави там и затова желае да се промени живота на хората с тези проблеми в България. Затова превръща промяната в отношението към глухите в  лична кауза, защото "вярва, че глухите хора могат, само не чуват, но за да може това да се случва трябва да има адекватни социални услуги". Той чете събеседника по устните, а по телефона общува със слуховия апарат.

СнимкаДочка Велева е от основателите на "МОГА". Тя е родена в семейство на глухи и през целия си живот се стреми да промени не толкова обществото, колкото да убеди хората като нея, че те самите трябва да се борят.

За да общува с другите, ползва услугите на жестов преводач. Славина Лозанова е от малкото преводачи на жестомимичния език и се занимава с него вече почти 8 години. Споделя, че "като всеки език е труден и изисква време да го научиш и да влезеш в контакт с разнообразието от хора, да можеш да ги разбираш и те да те разбират ".


Да се заслушаме в глухите хора какво имат да ни кажат - това е целта на срещите на неправителствените организации в цялата страна. Интервю на Габриела Гаврилова :
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 май в Добрич и Балчик

С богата културна програма Добрич отбелязва днес Празника на българската просвета и култура. По традиция шествието на учениците по централния булевард беше поведено от 109-годишната икона на Светите братя Кирил и Методий, носена от възпитаниците на Хуманитарната гимназия. То продължи до паметника на Йордан Йовков, където бяха положени..

публикувано на 24.05.19 в 15:17
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на

Реакциите в Европа след оставката на Мей са разнопосочни

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че оставката на британския премиер Тереза Мей няма да промени позицията му относно споразумението за Брекзит, което бе одобрено от всички страни-членки. В същото време Юнкер не се радва на оставката на британския премиер. Оставката беше коментира и от германския канцлер Ангела..

публикувано на 24.05.19 в 14:44

Над 25 000 души се включиха в празничното шествие за 24 май във Варна

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна, въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен и благослови всички хора на духа, като припомни великата мисия на Светите братя Кирил и Методий: Кметът на града Иван Портних..

обновено на 24.05.19 в 14:09

24 май посрещат празнично в Албена

Аниматори ще запознаят и чужденците с празника Ваканционно селище Албена ще отбележи празнично Деня на славянската писменост и култура 24 май. От 16:00 часа днес на откритата сцена  ще има празничен концерт с поздравления на три езика. „За нас е важно да отбележим този празник и гостите да знаят защо той ни е толкова скъп“ каза..

публикувано на 24.05.19 в 13:05
Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.

Британският премиер Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни. „Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг..

обновено на 24.05.19 в 12:49
Калина Ганкова

1000 жерава сбъдват желания

1000 жерава направи с японската техника "оригами" Калина Ганкова от Варна. Тя е абитуриентка. Печели награди с пеенето си, възпитаник е на школата по изкуства "Дедал". "Идеята с жеравите дойде от една японска легенда, според която - ако сгънеш хиляда жерава желанието ти ще се сбъдне.", каза за Радио Варна Калина. Нейното е желание е да се..

обновено на 24.05.19 в 11:00

Над 50 събития във Варна в дните около 24 май

Над 50 събития ще се проведат във Варна в дните около 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В тях ще се включат хиляди варненци, които ще покажат, че могат да празнуват и спортуват в Европейския град на спорта за 2019 г. Празнично шествие, ветроходната регата на буквите - „Варна ченъл къп“ , изложби, концерти,..

обновено на 24.05.19 в 08:12