Няма достатъчно жестови преводачи в България

С този жест хората със слухови проблеми ни казват, че ни обичат. Всъщност, това е най-популярният жестомимичен жест по света. Въпреки това в България почти не го познават. За да се промени тази ситуация работят две неправителствени организации, създадени от хора със слухови проблеми - Дочка Велева и Ашод Дерантонян.

Фондация "Заслушай се" и Младежката организация на глухите активисти с абревиатура "МОГА"  работят за осигуряване на достъпност и качествено образование за глухите хора. Снимка

Смята се, че около 20 000 души в страната ползват услугите на жестов превод, от които 3 500 са деца и младежи до 29 години. Още близо 4 000 са така наречените "скрити" нечуващи, които имат нужда от друг тип услуги, а не толкова от жестов език. В Организацията на глухите във Варна членуват около 350- 400 души, но поради липсата на достатъчно специалисти семейства с деца, които имат подобен здравословен проблем, се преместват в столицата, обясни за Радио Варна Ашод Дерантонян. Той загубва слуха си на около 2 години и прави слухово-речева рехабилитация.  Живее 3 години в Канада , вижда реално какво се прави там и затова желае да се промени живота на хората с тези проблеми в България. Затова превръща промяната в отношението към глухите в  лична кауза, защото "вярва, че глухите хора могат, само не чуват, но за да може това да се случва трябва да има адекватни социални услуги". Той чете събеседника по устните, а по телефона общува със слуховия апарат.

СнимкаДочка Велева е от основателите на "МОГА". Тя е родена в семейство на глухи и през целия си живот се стреми да промени не толкова обществото, колкото да убеди хората като нея, че те самите трябва да се борят.

За да общува с другите, ползва услугите на жестов преводач. Славина Лозанова е от малкото преводачи на жестомимичния език и се занимава с него вече почти 8 години. Споделя, че "като всеки език е труден и изисква време да го научиш и да влезеш в контакт с разнообразието от хора, да можеш да ги разбираш и те да те разбират ".


Да се заслушаме в глухите хора какво имат да ни кажат - това е целта на срещите на неправителствените организации в цялата страна. Интервю на Габриела Гаврилова :
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малък брой безработни през януари от 2004 г. насам

Малко над 209 000 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари, като това е най-малкият им брой за този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г.   Равнището на безработицата е 6,4 на сто, покачва се 0,3 процента, но спрямо година назад е 0,8 на сто по ниско...

публикувано на 15.02.19 в 15:51
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Държавата няма да отчуждава дюни

Държавата няма да отчуждава земи - частна собственост, на чиято територия има дюни, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя се аргументира, че подобна стъпка би струвала над 1 милиард лева. „ Нека попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и искат..

публикувано на 15.02.19 в 15:47

Румъния вдигна детските надбавки

Румънският парламент одобри днес проектобюджета за 2019 г. с 275 гласа „за“, 122 „против“ и двама „въздържали се“, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. В проекта, предложен от правителството, бяха внесени редица поправки, включително допълване на бюджета на министерството на труда с цел увеличаване на детските надбавки от 1 март от..

публикувано на 15.02.19 в 15:46

ЕС отпуска 17 млн. евро за подобряване на качеството на въздуха в България

Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Проектът за чист въздух обхваща общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението на България. Той ще пилотира подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще..

публикувано на 15.02.19 в 15:44

Как гражданското общество да стане по-активно?

Повече активност от страна на гражданското общество на местно и регионално ниво. Тази цел си поставя сдружение „Форум гражданско общество” чрез проекта „Добро управление”. Резултатите трябва да бъдат постигнати чрез максимална съгласуваност и консенсус между гражданите и държавата по различни теми, които засягат обществения дневен ред...

публикувано на 15.02.19 в 15:37

Още два месеца чакаме оферти за новите патрулни кораби на ВМС

На 12  февруари четири фирми, които проявяват интерес към строителството на  два нови многофункционални модулни патрулни кораба за българските Военноморски сили, са участвали в конференция, на която са имали възможност да задават въпроси по конкретните параметри на бъдещата оферта. Това съобщи контраадмирал Митко Петев-командир на ВМС...

публикувано на 15.02.19 в 15:30

Флотът получава апарати за търсене на мини в плитчини

Българските военноморските сили ще придобият по програмата за сътрудничество със САЩ  автономни апарати за обследване на минната обстановка в плитки и изключително плитки райони. Това съобщи във Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който участва в тържественото отбелязване на 10-ата годишнина от вдигането на флага на българските..

публикувано на 15.02.19 в 15:20