Няма достатъчно жестови преводачи в България

С този жест хората със слухови проблеми ни казват, че ни обичат. Всъщност, това е най-популярният жестомимичен жест по света. Въпреки това в България почти не го познават. За да се промени тази ситуация работят две неправителствени организации, създадени от хора със слухови проблеми - Дочка Велева и Ашод Дерантонян.

Фондация "Заслушай се" и Младежката организация на глухите активисти с абревиатура "МОГА"  работят за осигуряване на достъпност и качествено образование за глухите хора. Снимка

Смята се, че около 20 000 души в страната ползват услугите на жестов превод, от които 3 500 са деца и младежи до 29 години. Още близо 4 000 са така наречените "скрити" нечуващи, които имат нужда от друг тип услуги, а не толкова от жестов език. В Организацията на глухите във Варна членуват около 350- 400 души, но поради липсата на достатъчно специалисти семейства с деца, които имат подобен здравословен проблем, се преместват в столицата, обясни за Радио Варна Ашод Дерантонян. Той загубва слуха си на около 2 години и прави слухово-речева рехабилитация.  Живее 3 години в Канада , вижда реално какво се прави там и затова желае да се промени живота на хората с тези проблеми в България. Затова превръща промяната в отношението към глухите в  лична кауза, защото "вярва, че глухите хора могат, само не чуват, но за да може това да се случва трябва да има адекватни социални услуги". Той чете събеседника по устните, а по телефона общува със слуховия апарат.

СнимкаДочка Велева е от основателите на "МОГА". Тя е родена в семейство на глухи и през целия си живот се стреми да промени не толкова обществото, колкото да убеди хората като нея, че те самите трябва да се борят.

За да общува с другите, ползва услугите на жестов преводач. Славина Лозанова е от малкото преводачи на жестомимичния език и се занимава с него вече почти 8 години. Споделя, че "като всеки език е труден и изисква време да го научиш и да влезеш в контакт с разнообразието от хора, да можеш да ги разбираш и те да те разбират ".


Да се заслушаме в глухите хора какво имат да ни кажат - това е целта на срещите на неправителствените организации в цялата страна. Интервю на Габриела Гаврилова :
ВИЖТЕ ОЩЕ

Курсант от ВВМУ е "Студент на годината"

Курсант-мичман Петър Генов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна получи приза „Студент на годината - 2018“. Националната награда се връчва всяка година от Националното представителство на студентските съвети в България. Петър Генов е пети курс, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“. Наградата му бе..

публикувано на 19.12.18 в 16:29

98 станаха натровените деца във Варна

40 от неделя и 58 – от събота са децата с хранително натравяне по време на коледното празненство във Варна, съобщи началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. Бройката е динамична, но учениците са добре, повечето дори вече са на училище, допълни Михайлова. Към вчерашна дата, официалната информация от РЗИ и Областната..

публикувано на 19.12.18 в 16:08

Павел Христов: С още 4 млн. лв. правителството подкрепи изграждането на инфраструктура във Варненска област

С подкрепата на правителството продължава изграждането на нова транспортна и образователна инфраструктура във Варненска област. Над 4 млн. лв. са осигурени чрез допълнителни трансфери по бюджетите на общини от областта, коментира варненският народен представител от ГЕРБ Павел Христов по повод предоставените с постановление на Министерския..

публикувано на 19.12.18 в 15:56
Община Варна

Промени в правилника на фонд „Култура” одобриха съветниците във Варна

Промени в правилника за работа на фонд „Култура” на Oбщина Варна приеха общинските съветници по време на последната за годината сесия днес. Промените са свързани с новите тенденции за облекчаване на административните процедури. Те ще оптимизират работата на фонда и ще улеснят кандидатстващите организации при подаване на проектни предложения при..

публикувано на 19.12.18 в 15:47

Абонати без вода в четвъртък

Поради реконструкция на бул. "Васил Левски" и изграждане на нови връзки от фирма "Хидрострой", без вода на 20 декември (четвъртък), за времето от 9 до около 14 часа остава районът, заключен между бул. "Вл. Варненчик", ул. "Отец Паисий", бул. "Цар Освободител" и ул., "Струга, както и абонатите около ул. "Георги Сотиров от 9 до около 18 ч. 

публикувано на 19.12.18 в 15:41

Приеха актуализацията на бюджета за 2019-а във Варна

Проекти за над 80 млн. лева планира да стартира Община Варна през 2019 г. Инвестициите ще бъдат реализирани с помощта на средства от общинския бюджет, еврофондовете и заеми. След обширна дискусия съветниците дадоха съгласието си общината да поеме дългосрочен дълг на обща стойност 46,7 млн. лева, който ще помогне за изпълнението на..

публикувано на 19.12.18 в 15:13

6,5 милиона лева чакат своите бенефициенти

Средствата може да бъдат усвоени чрез Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево. Групата ще действа като местна изпълнителна агенция и ще дава тези пари под формата на проекти – на представители на бизнеса, НПО и общини. Първите две мерки са за земеделски дейности и преработка на продукция, а третата е насочена към туризма, съобщи..

публикувано на 19.12.18 в 15:08