Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Автор:

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва пореден ремонт на пътя за „Златни пясъци“

До дни се очаква да започне пореден етап от ремонта на пътя за „Златни пясъци“. Това каза началникът на Областното пътно управление Румен Илиев. Ще се работи в три отсечки. Първата от тях е от кръстовището след табелата за изход от града до отбивката за местността „Долна Трака“. По думите на Румен Илиев обектът ще се изпълнява от две фирми. Все..

публикувано на 20.10.18 в 11:09

Обсъждат разширяване на пешеходната зона във Варна

Млади архитекти от Варна и представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите във Варна обсъждат създаването на пешеходен квартал във Варна. Според тях той трябва да се разшири извън историческото ядро на града - гръцката махала и квартал "Таляна" и да обхване целия градски център. Какви са възможностите това да се случи дискутират по време..

публикувано на 20.10.18 в 10:45

Кушии в Белослав

Конни надбягвания по случай празника на Белослав – Димитровден, ще се проведат днес. Кушиите са под патронажа на кмета на общината инж. Деян Иванов. В надпреварата ще се включат елитни коне с жокеи от цялата страна, които ще се състезават в различни дължини. Записването на участниците в конното състезание ще бъде на място от 9.30. Надбягванията..

публикувано на 20.10.18 в 09:10

Световни дигитални лидери дават старт на магистърска програма по предприемачество във ВСУ

Създателят на мобилното приложение Siri Норман Винарски и финансовият консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл ще открият в 10 часа днес магистърската програма по предприемачество във Варненския свободен университет. Официалният старт на програмата ще бъде даден с подписване на допълнително споразумение между учебното заведение и..

публикувано на 20.10.18 в 08:37

До 22 градуса в събота, възможно е да превали

Днес ще има променлива, по-често значителна облачност. Предимно следобед на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максимални температури между 17 и 22 градуса, за Варна около 20. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 18-20 градуса. Във Варна най-високата температура на днешния ден досега..

публикувано на 20.10.18 в 06:18

Готов е обновеният спортен комплекс в Медицинския университет

Обновеният спортен комплекс в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" бе открит от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов. Това е първият мащабен ремонт на базата от 30 години. В комплекса ежедневно се провеждат тренировки на студенти по волейбол, баскетбол и тенис,..

публикувано на 19.10.18 в 15:39

Кметът на Добрич ще говори за инвестиции пред местни лидери от Европа и Китай

Кметът на Добрич  Йордан Йорданов ще представи възможностите за инвестиции в града на среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай. Форумът ще се проведе на 20 октомври в София и е в рамките на инициативата „16+1“, съобщиха от общината.  Организатори на срещата  са Министерството на българското..

публикувано на 19.10.18 в 15:27