Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Автор:

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна е сред субектите сключили най- много договори за обществени поръчки

Община Варна е сред субектите сключили най- много договори за обществени поръчки, става ясно от доклад на Агенцията по обществени поръчки. Държавата харчи по 26,7 милиона лева на ден за обществени поръчки. Те са със 16% повече от началото на годината досега, показват данните на ресорната агенция. Държавата и общините са сключили над 16 хиляди..

публикувано на 20.10.19 в 13:43

Бизнесът дарява електромобил за нуждите на професионално училище в Добрич

Стопанската камара в Добрич ще дари електромобил на Професионалната гимназия по механотехника и електротехника. Идеята на бизнеса е да се даде възможност на училището да открие паралелка за електрическа мобилност през следващата учебна 2020-2021 година. Дарението на автомобила има за цел да осигури необходимото практическо обучение на учениците..

публикувано на 20.10.19 в 13:43

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване

ТЕЛК комисиите ще работят и без специалисти по конкретното заболяване след като правителството постанови да отпадне изискването в комисиите да работят лекари по всички видове специалности. Проблемът идва от недостига на специалисти в цялата страна, коментира пред Нова телевизия д-р Никола Петров от Монтана. Затова от догодина ТЕЛК..

публикувано на 20.10.19 в 09:22

Световен ден на остеопорозота

Световния ден за борба с остеопорозата се отбелязва днес на 20 октомври. По този повод Регионалната здравна инспекция във Варна публикува съвети как да се предпазим от най-разпространеното костно заболяване. С времето костите на страдащите от остеопороза стават крехки, тънки и лесно чупливи. Болестта протича бавно, в продължение на години и..

публикувано на 20.10.19 в 09:15

От утре се забранява преминаването на МПС с тегло над 12 т по пътя Обзор – Слънчев бряг

От утре - 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 т по път I-9 Обзор – Слънчев бряг, поради извършване на ремонтни дейности на водосток при 185-ти км. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“. Предвижда се ремонтът да..

публикувано на 20.10.19 в 08:57

Слънчево и в неделя

Сутринта ще има ниска слоеста облачност, по-значителна по крайбрежието, на места ще е мъгливо. Постепенно облачността ще намалее и през деня ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието със слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 22 и 27 градуса, по Черноморието 19-22 градуса, за Варна около 22. Вълнение на..

публикувано на 20.10.19 в 05:50

Британският парламент одобри отлагане на сделката за Брекзит

322 гласа "за" срещу 306 "против", британските депутати гласуваха за отлагане на сделката за Брекзит за напускането на ЕС от Великобритания. Дебатите продължиха повече от пет часа. Междувременно, десетки хиляди британци, недоволни от начина, по който се решава оттеглянето на страната от Европейския съюз, протестират в центъра на..

публикувано на 19.10.19 в 16:59