Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Автор:

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Курсант от ВВМУ е "Студент на годината"

Курсант-мичман Петър Генов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна получи приза „Студент на годината - 2018“. Националната награда се връчва всяка година от Националното представителство на студентските съвети в България. Петър Генов е пети курс, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“. Наградата му бе..

публикувано на 19.12.18 в 16:29

98 станаха натровените деца във Варна

40 от неделя и 58 – от събота са децата с хранително натравяне по време на коледното празненство във Варна, съобщи началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. Бройката е динамична, но учениците са добре, повечето дори вече са на училище, допълни Михайлова. Към вчерашна дата, официалната информация от РЗИ и Областната..

публикувано на 19.12.18 в 16:08

Павел Христов: С още 4 млн. лв. правителството подкрепи изграждането на инфраструктура във Варненска област

С подкрепата на правителството продължава изграждането на нова транспортна и образователна инфраструктура във Варненска област. Над 4 млн. лв. са осигурени чрез допълнителни трансфери по бюджетите на общини от областта, коментира варненският народен представител от ГЕРБ Павел Христов по повод предоставените с постановление на Министерския..

публикувано на 19.12.18 в 15:56
Община Варна

Промени в правилника на фонд „Култура” одобриха съветниците във Варна

Промени в правилника за работа на фонд „Култура” на Oбщина Варна приеха общинските съветници по време на последната за годината сесия днес. Промените са свързани с новите тенденции за облекчаване на административните процедури. Те ще оптимизират работата на фонда и ще улеснят кандидатстващите организации при подаване на проектни предложения при..

публикувано на 19.12.18 в 15:47

Абонати без вода в четвъртък

Поради реконструкция на бул. "Васил Левски" и изграждане на нови връзки от фирма "Хидрострой", без вода на 20 декември (четвъртък), за времето от 9 до около 14 часа остава районът, заключен между бул. "Вл. Варненчик", ул. "Отец Паисий", бул. "Цар Освободител" и ул., "Струга, както и абонатите около ул. "Георги Сотиров от 9 до около 18 ч. 

публикувано на 19.12.18 в 15:41

Приеха актуализацията на бюджета за 2019-а във Варна

Проекти за над 80 млн. лева планира да стартира Община Варна през 2019 г. Инвестициите ще бъдат реализирани с помощта на средства от общинския бюджет, еврофондовете и заеми. След обширна дискусия съветниците дадоха съгласието си общината да поеме дългосрочен дълг на обща стойност 46,7 млн. лева, който ще помогне за изпълнението на..

публикувано на 19.12.18 в 15:13

6,5 милиона лева чакат своите бенефициенти

Средствата може да бъдат усвоени чрез Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево. Групата ще действа като местна изпълнителна агенция и ще дава тези пари под формата на проекти – на представители на бизнеса, НПО и общини. Първите две мерки са за земеделски дейности и преработка на продукция, а третата е насочена към туризма, съобщи..

публикувано на 19.12.18 в 15:08