Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Автор:

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малък брой безработни през януари от 2004 г. насам

Малко над 209 000 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари, като това е най-малкият им брой за този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г.   Равнището на безработицата е 6,4 на сто, покачва се 0,3 процента, но спрямо година назад е 0,8 на сто по ниско...

публикувано на 15.02.19 в 15:51
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Държавата няма да отчуждава дюни

Държавата няма да отчуждава земи - частна собственост, на чиято територия има дюни, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя се аргументира, че подобна стъпка би струвала над 1 милиард лева. „ Нека попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и искат..

публикувано на 15.02.19 в 15:47

Румъния вдигна детските надбавки

Румънският парламент одобри днес проектобюджета за 2019 г. с 275 гласа „за“, 122 „против“ и двама „въздържали се“, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. В проекта, предложен от правителството, бяха внесени редица поправки, включително допълване на бюджета на министерството на труда с цел увеличаване на детските надбавки от 1 март от..

публикувано на 15.02.19 в 15:46

ЕС отпуска 17 млн. евро за подобряване на качеството на въздуха в България

Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Проектът за чист въздух обхваща общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, в които живее една трета от населението на България. Той ще пилотира подмяната на замърсяващи системи за отопление на домакинствата и ще..

публикувано на 15.02.19 в 15:44

Как гражданското общество да стане по-активно?

Повече активност от страна на гражданското общество на местно и регионално ниво. Тази цел си поставя сдружение „Форум гражданско общество” чрез проекта „Добро управление”. Резултатите трябва да бъдат постигнати чрез максимална съгласуваност и консенсус между гражданите и държавата по различни теми, които засягат обществения дневен ред...

публикувано на 15.02.19 в 15:37

Още два месеца чакаме оферти за новите патрулни кораби на ВМС

На 12  февруари четири фирми, които проявяват интерес към строителството на  два нови многофункционални модулни патрулни кораба за българските Военноморски сили, са участвали в конференция, на която са имали възможност да задават въпроси по конкретните параметри на бъдещата оферта. Това съобщи контраадмирал Митко Петев-командир на ВМС...

публикувано на 15.02.19 в 15:30

Флотът получава апарати за търсене на мини в плитчини

Българските военноморските сили ще придобият по програмата за сътрудничество със САЩ  автономни апарати за обследване на минната обстановка в плитки и изключително плитки райони. Това съобщи във Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който участва в тържественото отбелязване на 10-ата годишнина от вдигането на флага на българските..

публикувано на 15.02.19 в 15:20