Мотористи преградиха съда с каски в знак на протест

Автор:

Варненско мото общество прегради с каски входа на Окръжния съд в знак на протест. Целта на акцията е да привлекат  вниманието на правораздавателната система върху "поредния случай на подигравка с паметта и семействата на загиналите на пътя".

На 29.07.2017 г.  Денислав Ников от Варна умира в болница след катастрофа, при която му е отнето предимството от Хюндай Теракан, управляван от Ван Ееде Ролф Едуин - индонезиец с холандски паспорт.

Ето как организаторите описват причините за днешния протест:

"Основният проблем по делото се създава по време на досъдебното производство. Разследващия полицай, ръководен от зам.-окръжния прокурор първо целенасочено не ангажира като доказателство по делото записите от камерите, които са заснели ПТП-то. Бащата на Денислав въпреки това изрично с писмо е поискал от досъдебното производство да изземе тези записи. Това не е направено с най-нелепи обяснения: разследващият полицай писал писма до институции, които нямали камери на кръстовището, и, когато ги поискал от когото трябва, те били изтрити, защото такава е процедурата при наблюдаващите кръстовището!
Същите полицаи и прокурор са назначили автотехническа експертиза с изключително тенденциозни въпроси, насочени към това каква е била скоростта на мотоциклетиста!
Експертизата веднага е оспорена от адвокатите на семейството на Денислав, но прокурора отказва изрично с постановление да се направи нова експертиза с нови въпроси към вещото лице! Подсъдимият виждайки, всичко това, заявява, че признава фактите по делото и желае съкратено производство. 
Варненският окръжен съд в лицето на съдия Шопова, не спазва НПК (Наказателно процесуален кодекс) и вместо да насрочи делото за нова дата, веднага след разпоредителното заседание започва разглеждане на делото.
За няколко минути, след като прокурорът пледира за изключително голямо съпричиняване от страна на убития Денислав, съдът определя наказание на водача, причинил катастрофата при наличие на "многобройни" смекчаващи вината на подсъдимия доказателства.
Всичко това е при наличие на многократни нарушения на холандеца за превишена скорост и опита да представи на съда версия, че друг е управлявал автомобила, а той само поемал вината.
Съдът явно счита това за нормално и дори го кредитира, заявявайки на нас гражданите, че да се мами административно наказващия орган не само не е укоримо, но дори похвално.
При произнасяне на присъдата, съдията показва фрапиращо незнание на правилата за движение като обявява, че при забранителен знак В14 забраната на знака не важи така както предвижда закона - след поставения знак, а важи и за кръстовището, което е преди него.
Дори го е записал изрично в мотивите си и отново е приел, че това е съпричиняване на пострадалия! Това твърди и прокурорът в пледоарията си и в обвинителния акт. Очевидно във Варненски съдебен район действа различен ППЗДвП (Правилник за Приложение на Закона за Движение по Пътищата)
При спорна експертиза и скорост на мотора, съдът приема, че тази скорост също е причина за произшествието. (Тук е моментът да уточним, че спорната експертизата казва, че моторът се е движел с приблизително 30 км над допустимата, при видимост в този момент 72 м.) Каква е причинната връзка между скоростта на мотора и отнемането на предимство по смисъла на чл.37 ал.1 от ЗДвП (Закон за Движение по Пътищата) от страна на подсъдимия, никой не е обяснил и до този момент. Няма в обвинителния акт, няма и в мотивите на присъдата, въпреки, че подсъдимият е имал видимост дори отвъд предното кръстовище, на което има светофар. Всъщност мотивите на съда не се различават с нищо от обвинителния акт.
Съдия и прокурор действат в синхрон и не дават никаква възможност за защита на интересите на пострадалите лица!"

Даниела Стойнова разговаря с протестиращите мотористи за инцидента и за спазването на правилата и от тях:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на

Реакциите в Европа след оставката на Мей са разнопосочни

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че оставката на британския премиер Тереза Мей няма да промени позицията му относно споразумението за Брекзит, което бе одобрено от всички страни-членки. В същото време Юнкер не се радва на оставката на британския премиер. Оставката беше коментира и от германския канцлер Ангела..

публикувано на 24.05.19 в 14:44

Над 25 000 души се включиха в празничното шествие за 24 май във Варна

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна, въпреки лошото време и непрестанния дъжд. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен и благослови всички хора на духа, като припомни великата мисия на Светите братя Кирил и Методий: Кметът на града Иван Портних..

обновено на 24.05.19 в 14:09

24 май посрещат празнично в Албена

Аниматори ще запознаят и чужденците с празника Ваканционно селище Албена ще отбележи празнично Деня на славянската писменост и култура 24 май. От 16:00 часа днес на откритата сцена  ще има празничен концерт с поздравления на три езика. „За нас е важно да отбележим този празник и гостите да знаят защо той ни е толкова скъп“ каза..

публикувано на 24.05.19 в 13:05
Британският премиер Тереза Мей по време на специалното си обръщение на 21 март.

Британският премиер Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни. „Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит”, заяви Мей по време на емоционалното си изявление пред сградата на Даунинг..

обновено на 24.05.19 в 12:49
Калина Ганкова

1000 жерава сбъдват желания

1000 жерава направи с японската техника "оригами" Калина Ганкова от Варна. Тя е абитуриентка. Печели награди с пеенето си, възпитаник е на школата по изкуства "Дедал". "Идеята с жеравите дойде от една японска легенда, според която - ако сгънеш хиляда жерава желанието ти ще се сбъдне.", каза за Радио Варна Калина. Нейното е желание е да се..

обновено на 24.05.19 в 11:00

Над 50 събития във Варна в дните около 24 май

Над 50 събития ще се проведат във Варна в дните около 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В тях ще се включат хиляди варненци, които ще покажат, че могат да празнуват и спортуват в Европейския град на спорта за 2019 г. Празнично шествие, ветроходната регата на буквите - „Варна ченъл къп“ , изложби, концерти,..

обновено на 24.05.19 в 08:12

Празнично шествие ще потегли във Варна

Празничният ден във Варна започна в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „ Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнат българският флаг. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, тръгна и празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и..

обновено на 24.05.19 в 06:56