Община Добрич отбелязва Деня на българската община

С полагане на цветя на барелефа на първия кмет на града след Освобождението Стефан Баев ще бъде отбелязан Деня на българската община - 12 октомври в Добрич.

Церемонията ще започне в 12.00 часа с изпълнения на Духовия оркестър.

На тържеството са поканени бивши кметове, общински съветници, граждани. 

Деца от Частно основно училище „Мария Монтесори“ ще поздравят местната власт с паметната дата.

Традиционно всяка година община Добрич отбелязва тържествено Деня на българската община, който официално се чества от 1998 година.

33-ма кметове са управлявали Добрич в годините от 1879 г. след Освобождението досега, става ясно от регистър, публикуван на сайта на общината.

В книгата си  „Кметовете на град Добрич” краеведът Атанас Пеев посочва, че  първият от тях – Стефан Баев, поема кормилото на местната власт едва 29-годишен.

Той е и сред делегатите на Учредителното събрание, което приема Търновската конституция през 1879 г.

Сегашният кмет Йордан Йорданов е 34-ят градоначалник на добруджанския град.

Той е най-младият от всички кметове на Добрич, спечелил местния вот през 2015 г. на 28 години.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сплотеният колектив стои в основата на устойчивия бизнес

Добре сформираният и сплотен екип, новите технологии, обучението и менторстването стоят в основата и интегрирането на успешните устойчиви практики в сферата на туризма. Това стана ясно по време на среща на представители на хотелиерството, ресторантьорството, кулинарните изкуства и услугите в туризма, от малките и средни фирми от района на Балканите и..

публикувано на 16.10.18 в 14:44

Съдът в Бургас отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълния обем от писмени доказателства, за да се..

публикувано на 16.10.18 в 13:44

На 13-сти ноември продължават заседанията по делото за добив на газ в Добруджа

Варненският административен съд проведе трето заседание днес по дело с обществен интерес по жалба на Русгеоком-БГ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията да добива газ в Добруджа. Тогава председателят на експертния съвет Тодор Колев мотивира решението на инспекцията с риска от замърсяване на..

публикувано на 16.10.18 в 13:43

Катастрофа като домино на крайезерния път

В понеделник около  17:30 часа, на около километър от село Езерово, в посока Варна, е станала верижна катастрофа, повече напомняща на игра на домино. Товарен автомобил "МАН" блъска лек автомобил "Фолксваген", който се движи отпред. Той пък  блъска "Митсубиши"-то пред него. След удара товарният автомобил навлиза в платното за насрещно движение, блъска..

публикувано на 16.10.18 в 13:38

Двама пешеходци пострадаха едновременно на различни места в града

Две пътни произшествия, в които са пострадали пешеходци, са станали във Варна в понеделник по едно и също време. Около 17.40 на кръстовището на бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Братя Миладинови" водачът на неизвестен засега автомобил не пропуска и блъска момиченце, което пресича пътното платно. Шофьорът е избягал от местопроизшествието. По –..

публикувано на 16.10.18 в 13:19
плаж Кабакум, Варна

Близо 100 млн. лева са приходите на хотелите край Варна през август

Приходите от нощувки през август 2018 г. в област Варна достигат 98,5 млн. лв., съобщават от Териториалното статистическо бюро. Увеличението в сравнение със същия месец на миналата година е 6,2%. В последния летен месец най-много нощувки са реализирали гостите от Германия - 309 хил., от Румъния - 259 хил., от Полша - 181 хил. и от Русия - 87 хил...

публикувано на 16.10.18 в 11:49

Финландски радиолюбител чу "Радио Варна" на 2791 км от България

Необичайно писмо пристигна днес на редакционната поща в Радио Варна. То е от 65-годишния Пенти Линтуарви, който живее във финландския град Рюовеси. Вече 37 години г-н Линтуарви е радиолюбител. Хоби може би изключително полезно в място като Рюовеси - градче с 4 514 жители, в което на 1 кв. километър средно има по по-малко от 6 човека. Разположено е на..

публикувано на 16.10.18 в 11:19