149 години Българска академия на науките

Снимка: БГНЕС

Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов ще се проведе днес, 12 октомври, в големия салон на БАН.

Основният доклад на тема „Проф. Марин Дринов – ученият и неговият личен свят” ще изнесе гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания на БАН.

Марин Дринов (1838–1906) е основател и председател на Българското книжовно дружество (БКД ). Действителен член (1869 г.) и председател на БКД в Браила (1869–1878 г.) и в София (1878–1882 / 1884–1898 г.). Става вицегубернатор на София и участва във Временното руско управление в страната.

По повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов на 12 октомври в 12.30 часа в централното фоайе на Българската академия на науките ще бъде открита изложба, организирана от Научния архив на БАН. Експозицията разкрива основните моменти от живота и дейността на проф. Марин Дринов, както и неговата значимост като основоположник в различни сфери от българската история и наука.

Също така по време на тържеството ще бъде представена дигиталната колекция „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, която включва публикации на проф. Марин Дринов, списания като „Периодическо списание на БКД“, „Училищен преглед“ и други документи, носещи неговия подпис, които са притежание на Централна библиотека на БАН. Някои от тях ще бъдат показани и като част от постерната изложба във фоайето.

Проф. Марин Дринов е първият български историк, достигнал най-високите нива в професионалния си път. Неговите проучвания са посветени на важни въпроси от българската история: участието на славяните и прабългарите в генезиса на българската народност; историята на Българската църква във връзка с разрешаването на българо-гръцкия църковен спор; теми от Българското възраждане; делото на Светите братя Кирил и Методий и делото на патриарх Евтимий Търновски. Трудовете му имат принос в развитието на византинистиката, историята на балканските народи, етнографията, езикознанието, литературознанието и фолклористиката.

Българската академия на науките е съорганизатор на тържественото честване по повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов, което ще се проведе в родния му град Панагюрище от 18 до 21 октомври.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият подземен транспортен тунел под Лос Анджелис е готов

Подземният тунел под Лос Анджелис, щата Калифорния, замислен от американския бизнесмен Илон Мъск като алтернатива на наземния транспорт и метро, е почти готов и ще влезе в експлоатация на 10 декември. За това, съобщи самият Илон Мъск на своята страница в „Туитър“. „Първият тунел е практически готов...

публикувано на 22.10.18 в 11:04

Новият бюджет на НЗОК: Още 180 млн. лева за болниците

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на институцията. Предвиждат се повече пари по почти всички направления, съобщи БНТ. Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд...

публикувано на 22.10.18 в 10:56

"Ню Йорк таймс": Администрацията на Тръмп връща старата дефиниция за пол

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да стесни дефиницията за пол, определяйки го като непроменливо биологично качество, определяно от гениталиите при раждането, пише в. "Ню Йорк таймс", определяйки тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата..

публикувано на 22.10.18 в 10:29

Лодка с мигранти потъна край Бодрум, има загинали и ранени

Лодка с мигранти потъна днес в морето недалеч от турския курорт Бодрум. При инцидента има загинали и много ранени, предадоха Ройтерс и турската телевизия НТВ. По данни на НТВ в лодката е имало близо 30 мигранти, сред които деца и жени. Те са искали да стигнат до гръцкия о-в Кос. Седемнадесет души бяха спасени от бреговата охрана и местни..

публикувано на 22.10.18 в 10:16

Насекомите в Карибския регион са намалели застрашително

Учени от САЩ и Мексико установиха, че е налице значително намаляване на численността на насекомите в тропическите гори в националния резерват Ел Юнке в Пуерто Рико, съобщи Сайънс алърт. Освен това там са изчезнали много насекомоядни животни. По думите на експертите, това е своеобразно потвърждение на тенденция, свързана със заплаха за..

публикувано на 22.10.18 в 10:13
Стивън Хокинг

Инвалидната количка и докторската дисертация на Стивън Хокинг на търг в "Кристис"

Аукционната къща "Кристис" ще предложи на търг лични вещи на британския теоретичен физик Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторската дисертация и инвалидна количка на учения. 22 предмета ще бъдат обявени на търга, включително книги, научни статии и награди на Хокинг. Сред тях е и екземпляр от петте съществуващи копия на написаната през 1965 г...

публикувано на 22.10.18 в 06:36

Йордания иска да сложи край на преотстъпването на територии на Израел

Кралят на Йордания Абдула Втори обяви днес, че неговата страна е информирала Израел за желанието си да си върне зоните, преотстъпени му за период от 25 години. Преотстъпването на териториите е по силата на мирното споразумение от 1994 г., предадоха световните агенции. Според договора Израел получава частна поземлена собственост и специални права..

публикувано на 21.10.18 в 17:20