Поставихте ли силанти на зъбките на своето дете?

Снимка: bglekari.bg

Национална кампания за безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби се провежда в цялата страна за децата на възраст от 5 до 8 години, припомнят от Министерство на здравеопазването.

За Варна и областта тя продължава до 20 ноември.

„Най-подходящият период за поставянето на силанти е след пробиването на постоянните зъби”, каза д-р Виктория Жекова, ръководител на програмата за Варна. Те се поставят върху дълбоките ямки и фисури на здрави зъби и образуват тънък, гладък и твърд защитен слой, който представлява бариера между зъба и микроорганизмите в зъбната плака. Поставянето е безболезнено, бързо и лесно, допълни Жекова.

16 детски стоматолози работят по програмата за Варна и областта. Телефоните и адресите на техните кабинети са публикувани тук Информация можете да получите и на безплатен телефон  -  0800 145 46.

През последните 5 години, от  програмата за безплатна силанизация във Варна и областта, са се възползвали  над 5 500 деца, поставените силанти са 22 хиляди.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Минималната работна заплата става 560 лева

Минималната работна заплата ще стане 560 лв. от 1 януари 2019 г. Правителството реши, че размерът й ще се повиши с 9,8 процента в сравнение с настоящата година, съобщи пресслужбата на кабинета. Увеличаването на размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот...

публикувано на 19.12.18 в 16:26

КЕВР ще обсъди процедурата за договори за пренос на газ от турската до сръбската граница

В Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде обсъдена процедурата, която ще даде възможност на "Булгартрансгаз" да сключи договори за пренос на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни. Това каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на газовата компания Владимир Малинов: "В случай, че процедурата, която ще..

публикувано на 19.12.18 в 09:56

Ед Шийрън с най-успешно турне за 2018 година

Британският изпълнител Ед Шийрън е музикантът с най-успешното турне през отиващата си година. Това сочи класация на списание „Полстар“.Световните гастроли на Шийрън включиха 94 концерта в 53 града. Те му донесоха 432 милиона долара.На второ място е Тейлър Суифт. Нейното турне Reputation събра 345 милиона долара.„Бронзовият“ медал е за Джей Зи и..

публикувано на 19.12.18 в 07:47

Министерският съвет ще приеме постановлението за определяне на минималната работна заплата

На редовното си заседание днес, правителството ще промени плана за действие по намеренията на страната ни за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз. Ще бъде прието също постановлението за определяне на минималната работна заплата за 2019 та година.  В Бюджет 2019 беше прието тази заплата да е 560 лева. Повишението..

публикувано на 19.12.18 в 06:14

По пътя София - Варна започнаха пробите на светофара, монтиран във великотърновското село Шереметя

Уредбата беше поставена по искане на хората от село Шереметя заради натоварения трафик, който преминава през селото. Съоръжението е поставено над пешеходната пътека, и работи в режим на мигаща жълта светлина. Целта е да бъде проверено електрозахранването в различните части от денонощието, както и да бъде тествана системата към контролера...

публикувано на 18.12.18 в 18:18

Производството на златен концентрат от "Ада тепе" започва догодина

През първото тримесечие на 2019 година ще бъде произведен първият златен концентрат от "Ада тепе" край Крумовград, каза пред журналисти Любомир Хайнов, оперативен директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД. Тогава е планирана да заработи и обогатителната фабрика. В нея вече са монтирани машините и през настоящата седмица предстои т.нар...

публикувано на 18.12.18 в 16:55

Матю Бойс: Черно море трябва да бъде зона на мир

Броени дни след посещението у нас на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан в България гостува заместник-помощникът на държавния секретар за Европа и Евразия Матю Бойс. Той е препотвърдил българското виждане, че Черно море трябва да бъде зона на мир в разговор със заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, уточняват от..

публикувано на 18.12.18 в 13:29