Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш ловец на метеорити...

Метеоритите от България са много редки. Само около 6 падания са регистрирани. Но метеорити падат всеки ден и може да паднат навсякъде. Могат да паднат в задния ви двор или в гората, само трябва да излезете и да ги търсите.

Това каза в интервю за БГНЕС колекционерът на метеорити Георги Пенев. Той е превърнал страстното си хоби в бизнес и е управител на фирма, занимаваща се с рязане, полиране и продажба на метеорити и минерали. Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки.

„По-лесно се откриват предимно в пустинни райони, защото там няма растителност, а теренът е равен“, разказа Георги Пенев и допълни, че вече поколения търсачи от Мароко, откъдето идват огромна част от метеорите, се занимават с търсенето им и търгуват с тях.

„Откриват се на око. Тръгваш в пустинята и търсиш. Има и тежки терени, където има черни камъни, които са си напълно земни и заблуждават търсачите. Има обаче терени, които са много леки, защото на някои места пустинята е по-светла и всеки по-черен камък има възможност да е метеорит. При търсенето на железните метеорити се използват и металотърсачи, но основната техника е „на око“, сподели Пенев.

Основно метеоритите се делят на три групи: каменни, каменно-железни и изцяло железни.

„Каменните метеорити са изцяло първична материя на 4,5 млрд. години. От това са съставени нашите планети. Железните и каменно-железните метеорити са от безвъзвратно разрушени големи астероиди или планети“, допълни още колекционерът.

За да бъдат обаче търсачите сигурни, че са открили метеорит, а не някоя наподобяваща земна скала, се прилагат различни научни методи, сред които водещо място заема рентгенофлуоресцентният анализ. „Метеоритите се различават от земните скали по това, че съдържат много по-голямо количество никел (Ni). Железните метеорити съдържат много никел в себе си, от 6-7% до цели 30%. Нито едно самородно желязо не съдържа такова количество, именно това ги различава. Когато се направи анализ на една скала, много лесно можем да разберем дали е метеорит или не“, отбеляза Георги Пенев.

Най-големият метеорит, който има в неговата колекцията, тежи около 4,5 кг и много е стар, но той го пази само за себе си. За цената казва, че варира и зависи от формата и произхода, както и дали метеоритът е „пресен“ или са паднал преди много години. Тези, за които е доказано, че идват от Марс или Луната, цената може да достигне до 3-4 хил. евро за грам.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Парламентът отложи с една година либерализацията на пазара на ток

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро, предаде БНР.  Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47