Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

3
Награждаването на победителите.

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип, който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток", сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана Урумовска, Мария Треневска, Християн Ивановски и Калина Манолова. Проектът се откроява с елегантни решения, сред които открит амфитеатър, осветяване на съществуващите кранове  и използването им за покривни тенти на различни събития. Ето какво разказа единият от българските представители - арх. Калина Манолова:

- В нашия проект предвиждаме изграждане на паркова зона, на открити площи, които са за изнесени изложби, за свободни занимания. Предвиждаме и преустройство на един от складовете за Експо център.

- Това е много добра идея...
- Да, една от основните идеи на екипа ни е опазване на складовете и крановете, разположени на територията на пристанището. Бихме искали да съхраним индустриалната визия на зоната тъй като тя е много характерна за тази част от Варна и е част от морския живот на града.

Снимка
- И това много впечатлява чужденците. Как биха могли да се използват и да се впишат тези кранове в бъдещите функции и визия на пристанището?
- Те биха могли не само да бъдат част от пейзажа, но могат да имат и разнообразни функции. Могат да бъдат част от конструкция за засенчване при определени събития. Също така може да бъде поставено осветление по крановете в различни цветове, така че гледката през нощта да бъде много красива.

Кранове, осветени като Айфеловата кула, на старото пристанище на Риека.
- Имаше ли някакви специални изисквания към проектите, участващи в пленера?
- Изискванията бяха да се съобразим с това, че зоната на пристанището се намира близо до историческата част на град Варна, където са разположени много архитектурни паметници и археологически находки, и ние искахме да свържем пристанището с тази част от града.

- Как точно ще стане според вашия проект?
- В нашето проектно предложение създадохме пряка връзка между един от главните подходи на пристанище Варна и историческата зона и по този начин, минавайки през тази част на града, искахме да насочим вниманието и обществения интерес към сградите, които не бихме искали да бъдат разрушени, а реставрирани.

- Разбрах, че предлагате да има и амфитеатър.
- Да, тъй като във Варна липсва голяма сграда за концерти. Така че пристанището е добро място за такава сграда.

- Това е мястото, където в момента се правят концерти...
- Да, в момента също се използва част от паркинга на пристанището за концерти.

- С какво впечатлихте журито?
- Като цяло в проекта крайната ни цел беше да превърнем зоната в атрактивно място за активна творческа почивка, за свободни занимания, за културни събития, дори за тиймбилдинги и обучения.

- Каква е съдбата на тези проекти оттук нататък? Какъв ще бъде техният живот? Конкурсът приключи, наградите са раздадени...
- Много бихме искали нашият проект да се реализира, но това зависи от Община Варна.










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30