Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промени в Закона за рибарството и аквакултурите на второ четене

Снимка: Радио ВИДИН

Парламентът прие промени в Закона за рибарството и аквакултурите на второ четене. С новите текстове се отменя съществуващият ред за признаване на браншови организации в сектора на рибарството. Дава се възможност на министъра на земеделието, храните и горите да определи с наредба реда и условията за признаване на организации на производители, на асоциации на организации на производители и на междубраншови организации на национално ниво.

Министерството и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури трябва да публикуват на интернет страниците си актуални списъци на организациите и асоциациите.

Това е поредната поправка на Закона за рибарството и аквакултурите за тази година. През юли служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) получиха право да задържат нарушители до идването на органите на реда. Според промените служителите на ИАРА имат право да използват сила, ако ситуацията го налага. Могат също да използват за установяване на нарушението технически средства за заснемане или записване. Освен това ще имат право да използват моторни превозни средства със специален режим на движение по време на изпълнение на служебните си задължения.

Всички любители – риболовци, с изключение на децата до 14-годишна възраст, попълват декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАРА, с която декларират, че познават изискванията на нормативната уредба, приложима за любителския риболов. Няма да се издава билет за любителски риболов, без да има попълнена декларация.

Лицата, които разпространяват билети за любителски риболов, вече ще са задължени всяка година да изразходват не по-малко от 5% от стойността на продадените от тях билети за зарибяване на обекти, определени за любителски риболов. За извършеното зарибяване се съставя протокол. Предвижда се глоба в размер от 2000 до 5000 лв. за юридическо лице, което наруши разпоредбата.

С новите промени в закона се въвеждат и нови забрани. Забранява се риболовът с мрежени риболовни уреди във вътрешните водоеми на страната, забранява се тяхното пренасяне и превозване, без валидно разрешително за стопански риболов или без регистрация по реда на чл. 25 от Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/. Въвежда се и забрана за пренасяне и превозване на уреди за електроулов, без валидно разрешително за улов с научноизследователски цели.

С поправките в закона се промениха и санкциите – глобата за пренасяне или превозване на мрежени риболовни уреди и/или технически устройства за улов с електрически ток ще бъде от 2 до 3 хил. лв. Глоба в размер от 100 до 400 лв., съответно – имуществена санкция в размер от 400 до 1600 лв. се предвиждат за лице, което издаде билет за любителски риболов в нарушение на правилата. А изпълнителният директор на ИАРА или оправомощено от него длъжностно лице вече ще може да отнема за срок до една година правото на разпространение на билети за любителски риболов на лице, което нарушава разпоредбите за това.

В следствие на промените в ЗРА, бяха наложени и промени в Наказателния кодекс. С глоба от 10 до 15 хил. лв. и лишаване от свобода ще бъдат наказвани нарушителите, които ловят риба чрез използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества. Промените предвиждат още лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 5 до 10 лв. хил. или пробация, всички, които ловят риба с електрически ток без разрешително, или с риболовни мрежи в обекти, различни от Черно море, река Дунав и обектите, за които лицето има регистрация, но в случай че са налице две или повече влезли в сила наказателни постановления за административни нарушения по ЗРА; в забранени места, в непромишлени води през размножителния период и при ловене на видове, забранени за улов.

От една до три години лишаване от свобода и глоба от 15 до 20 хил. лв. е наказанието при престъплението извършено от две или повече лица; извършено в съучастие със служител на агенцията, възползвал се от служебното си положение; извършено е повторно или предметът на престъплението е в големи размери. Уловената риба, другите уловени водни организми, както и уредите и средствата, с които е извършено престъплението, се отнемат в полза на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29