Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама опитаха да вземат книжка с фалшива диплома за 8-и клас, осъдиха ги

Снимка: Жоро Александров

В продължение на 6 месеца 42-годишен мъж от Долни Чифлик ще трябва да изпълнява две пробационни мерки - да се регистрира задължително по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и да провежда срещи с пробационни служители. Той се призна за виновен в това, че на 12 март тази година пред служител от сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР-Варна съзнателно се използвал фалшив официален документ - свидетелство за завършена първа степен на специализирано професионално училище. Свидетелството било на името на подсъдимия, с посочен издател – средно професионално училище в област Търговище. За самото съставяне на неистинския документ от подсъдимия не може да се търси наказателна отговорност.

На 13 април 2017 г. на гише в сградата на ОД на МВР - Варна, 28-годишен мъж попълнил бланка на заявление за издаване на шофьорска книжка. Към заявлението той представил оригинал на свидетелство за завършено средно образование и копие от него, което собственоръчно заверил за вярност с полагане на подпис и изписване на имената си. Дипломата била с посочен издател „Професионална Гимназия по облекло и хранене“ – Шумен. При извършената след регистрацията на документите проверка по утвърден технологичен ред, било установено, че подсъдимият никога не е бил ученик на конкретната гимназия и представеният пред „Пътна полиция“  документ е фалшив.

 

Подсъдимият е с чисто съдебно минало.С присъда той бе осъден на 4 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00

Варненец оглави Института на дипломираните експерт-счетоводители

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) избра нов състав на управленски органи. Илия Илиев е новият председател на професионалната организация на одиторите, избран с гласуване след провелото се Общо събрание през изминалата седмица. Новият Управителен съвет, както и членовете на отделните съвети, поемат управлението на..

публикувано на 23.04.24 в 09:45

В Добрич откриват Мотосезон 2024 на 27 април

Мотористи от Североизточна България ще се съберат в Добрич на 27 април, за да отбележат официалното откриване на Мотосезон 2024. Събитието, организирано от мотоклубовете "Орлите" МСС "Скития Минор" и "Добруджански Братя МСС", обещава да бъде един незабравим старт на новия мото сезон. Откриването ще започне в 14:30 часа в клубната база на МСС "Орлите"...

публикувано на 23.04.24 в 09:22
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. В последните дни Плугчиева и..

публикувано на 23.04.24 в 08:56

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46