Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: "Времената на изключенията и всепозволеността на Саудитска Арабия приключиха"

| обновено на 22.10.18 в 15:07

След като категорично отричаше в продължение на 17 дни Саудитска Арабия най-после призна, че журналистът и известен критик на управляващите Джамал Хашоги е умрял в консулството на страната в Истанбул. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи случилото се като "неприемливо", но и като "добра първа стъпка от страхотен съюзник". Националната саудитска телевизия съобщи, че на 2 октомври, докато Хашоги е бил в консулството, за да получи документи за предстоящия му брак, е избухнал скандал с юмрючен бой, в който той е "умрял". Няма подробности в подкрепа на тази версия, нито информация къде е тялото му. Турция, която съгласно международното право носи отговорност за сигурността на който и да е гражданин на своя територия, заяви пет дни след инцидента, че живеещият в САЩ сътрудник на в."Вашингтон пост" е бил изтезаван, убит и разчленен в саудитското консулство.






Ден преди Саудитска Арабия да признае официално, че журналистът е умрял от насилствена смърт на територията на инстанбулското консулство, експертът по международни отношения и въпросите на сигурността Димитър Гърдев прогнозира, че след този случай, на Саудитското кралство ще се гледа със съвсем друго око и че от тук нататък всяка грешка ще бъде санкционирана от международната общност:

- Времената на изключенията и всепозволеността на Саудитска Арабия приключиха. Това се осъзнава и от саудитските висши кръгове, защото отзвукът който получи това деяние е на световно ниво. От САЩ, през генералния секретар на ООН, до лидерите на страните от ЕС, всички изразиха възмущението си и несъгласието с подобен род действия, допълнени с безпокойство и обвинения към саудитските власти, че са извършили недопустим акт.

- Фактологията е такава, но защо трябваше да се стига до подобен драстичен случай, за да "прогледне" международната общност в иначе дългия лист от прегрешения на саудитските власти? Практиката с изчезване на противници на режима в Рияд на териториите на чужди държави не са новост?

- Катар също така заяви, че на тяхна територия, в дипломатическото представителство на Кралството са изчезвали хора, противници на режима. В Европа има отдавна такива реакции, във връзка с изпълнението на смъртните присъди в Саудитска Арабия, за провинения които по европейските закони и морал не заслужават такова наказание и най вече за изпълнението на тези присъди. Саудитска Арабия е начало по изпълнеието на такива присъди. Абсолютно резонен е въпросът ви и смятам, че този случай преминава всякакви граници и няма опция Саудитска Арабия да се размине само заради това, че е основен съюзник на САЩ. Както вече отбелязахме, в региона вече навлязоха силно други държави, споменахме Русия. Но освен това политиката на ЕС и САЩ започва да се разминава, по конкретно санкциите срещу Иран. Европейските държави ще наблюдават много внимателно Саудитска Арабия. Мисля, че ръководството на тази държава трябва да прекрати използването на подобни практики. Резултатът от цялата тази случка, според мен ще бъде смяна на ръководния пост, на коронования принц Мохамед бин Салман. 

- Възможна ли е една такава хипотеза в която, след като създавайки си твърде много вътрешни и външни врагове, след смяна на престолонаследника, всичко да си продължи в старото русло? 

- Такъв е замисълът на саудитското ръководство и Съединетите щати също. Както се видя, от реакцията на Доналд Тръмп, той даде да се разбере, че няма да прекрати оръжейните сделки, защото според него Саудитска Арабия ще закупи оръжието от други държави. За което беше критикуван от вътрешните си опоненти, там сега се води предизборна надпревара за Конгреса.

- Позицията му с оглед изборите е разбираем, той се бори за гласове, твърдейки, че работническата класа ще пострада, ако тази сделка бъде развалена.

- Така е, и всъщност от тук идват атаките на неговите опоненти, тъй като това беше неговата първа сделка. Ако помните, едно от първите му посещения беше в Рияд и той много се гордееше с тази сделка, за 110 млрд долара кеш директно и 300 и няколко милиарда за бъдещите 10 години. Това е едно от неговите основни постижения, които неговите опоненти ще се опитат да дискредитират, чрез действията на Саудитска Арабия. От друга страна обаче не бива да забравяме, че Саудитска Арабия е единствения подръжник на интересите на САЩ в региона. Като погледнем държавите които са от Арабския полуостров, а и от Близкия Изток и Северна Африка, освен Израел, това е единствената държава която е близък съюзник на щатите. Всички останали, през Северна Африка, през Сирия, Ирак, да не говорим за Иран, но и Афганистан, нямат положително отношение към американската политика през последните години в региона. По същия начин стои и Египет, защото там президентът Мубарак беше буквално сдаден от американските си партньори, те не го защитиха, на власт дойдоха Мюсюлмански братя след което военните се намесиха и взеха властта. Въобще в този регион цялостната политика на САЩ е сложна и единствената държава която поддържа тази политика е Саудитска Арабия. Те не искат да губят този съюзник защото имат проблеми с Иран. От своя страна американците могат да залагат единствено на тях в противодействие на влиянието на Техеран в региона. Има ли смисъл да обяснявам какво представлява петродолара, как саудитите са закрепили американската валута когато е имало криза през 1972-ра година? Доларът като стойност не е заверен със златно покритие, а с петрола на Саудитска Арабия които тогава са се задължили да продават петрол само в американски долари, нещо което създава  тежест и стойност на американската валута. С други думи, тези специални отношения не могат да бъдат жертвани заради политиката на млад и амбициозен политик като младия принц бин Салман. Може да поговорим за неговите действия, но нито едно от тях през последните 2-3 години не получи положително развитие. Напротив. И точно заради това си мисля, че този случай ще рефлектира конкретно срещу него, за да бъдат запазени специалните отношения и връзки между САЩ и Кралството. 

Снимка

- Като че ли западните лидери въздъхнаха с облекчение при идването на власт на обявения принц реформатор, когото рекламираха за лидер от нов тип, който дава права на жените. Той обаче започна конфликти и с Катар и нахлуването в Йемен. Да не говорим за ролята на Саудитска Арабия в конфликта в Сирия. А и не са прекратени практиките, саудитите да финансират изпращането на радикални салафитски проповедници и строежа на джамии в проблематичните гета в европейските градове в които те проповядват шариат. 

- Абсолютно. Да не забравяме Ал Кайда, сунитска терористична организация, с корени от Саудитска Арабия. Нека не забравяме Балканите. В Босна, влиянието на Саудитска Арабия е огромно. Джамиите, техните проповедници, тяхната форма на исляма- салафитско, но не само. И в уахабитската му форма. Изцяло доминирани и финансирани от Саудитска Арабия. Една малка, показателна подробност, малко известен факт. Сегашният саудитски крал беше куратора, ръководеше фондацията която навлезе на Балканите и конкретно в Босна и Херциговина. Този човек има медал от босненското мюфтийство за неговия личен принос, за доктрината която в момента навлезе чрез неговата фондация в района на Западните Балкани.Такива са фактите и за това не бива да се отнасяме пренебрежително към действията на тази държава която е взела като основа на своята външна политика разпространяването на една доста крайна и спорна форма на исляма, салафитско- уахабитската секта. 

- Идеология залегнала в програмата и на "Ал Кайда" и на Ислямския халифат.

- На всички сунитско- салафитски терористични организации, да. Какво беше очакването към престолонаследника Мохамед бин Салман когато дойде на власт? Той направи някакви заявки за реформи, но същевременно се разправи жестоко със собствените си саудитски опоненти. Събра всички родове в хотел "Риц", накара ги да лежат с одеала по пода, хора които са родени милиардери, които никога не са предполагали, че могат да попаднат в такова положение. Изнуди ги за пари и ги пускаше един по един, когато те се откупуваха с необходимата сума. Този принц си позволи да отвлече министър- председателя на Ливан, Харири. Държа го затворен под домашен арест. Не е ясно как се откупи и го пусна след кратко премеждие. Нека не се залъгваме, Мохамед бин Салман не е демократ. Той е салафит, обучаван само в Саудитска Арабия. Няма западно въздействие, няма такива контакти. Той прибягва до такива действия, за да не настъпи демокрация в Саудитска Арабия. 

- Може ли да се говори за демокрация в Близкия Изток? Дори светски държави като Сирия и Ирак преди, нямат традиция в демокрацията от западен тип.

- Много правилен въпрос. Също поддържам тази теза. Първо- ако кажете демокрация в Саудитска Арабия вие отивате директно на съд. Там е забранена друга форма на управление освен династична монархия. Но в целия този регион, САЩ и западните държави направиха огромна грешка, като си помислиха, че могат да инсталират демокрацията там. Демократични порядки, партии от рода на социалдемократи, консерватори, леви, десни, център, зелени- няма! Няма такава идеология, никога не е съществувала! Там има само два варианта- арабски национализъм, чиито ярки представители са рода Асад в Сирия, Насър в Египет, който изведе държавата от колониалната структура. Кадафи в Либия, по същия начин. И Садам Хюсеин в Ирак. Или, втората опция- ислямизъм. Ислямизъм във формата, която дойде след диктаторите по време на Арабската пролет. На нейната вълна дойдоха ислямистки формации- Мюсюлмански братя, салафитските организации на Ал кайда, Ислямска държава. Ислямизмът е другата крайност. Така че, когато премахнете арабския национализъм с неговите диктатори, като личностите които изброихме, идват радикалните ислямисти. 

Снимка

- И идват заплахите от бежанци, терористи до границите на ЕС. Може да се каже, че тези националисти, диктатори, задържаха и бяха буфер за крайния ислямизъм. Всъщност, диктатури, но светски държави. 

- Точно така. Това което се случи с Либия е показателно. Кадафи го предрече. В никакъв случай не искам да кажа, че го оправдавам, но в този случай нещата се развиха така както предрече, като лош пророк. "Ако махнете моята власт, вие ще получите огромно количество бежанци и ислям в Европа". 

- Няма ли в Европа политици визионери, които да предвиждат събитията, не да вървят след тях? Сега всички се "изненадваме" от казуса Хашоги, а до момента говорим за събития които са били предпоставка и за санкции и съвсем друго отношение към Саудитска Арабия? Онзи ден излезе информация, че само за тази година Германия е продала оръжие на Рияд за половин милиард евро. 

- Великобритания също продава огромно количество оръжие. Търговските връзки, commercial отношенията и морала търпят изключителни критики основно сред европейските политици, тъй като си затваряха очите за нещата които се случваха само и само да върви оборота. Катар има огромни вложения- от футболни отбори до автомобилостроене. По същия начин Саудитска Арабия със 700 милиарда долара в американски ценни книжа. Силата на парите наистина оказват въздействие. Те купуват политици, ако мога така да се изразя. Това даде основание, в първите дни на кризата с убития журналист, някои саудитски ръководители да направят изявления които са направо нагли- "само си помислете какво може да се случи ако посмеете да ни наложите санкции". Това са абсурди, тези хора трябва да бъдат поставени на място защото опасността е огромна.

Това е забелязано отдавна. ще си позволя да обърна внимание на една невероятна италианска журналистка, Ориана Фалачи, която е взимала интервюта от най- големите политици, короновани особи и известни личности. При интервюто си с италианския премиер Джулио Андреоти, който разказва за сделката със Саудитска Арабия за петрол, която е много изгодна. "Когато ги попитахме, а вие какво искате- облекчения, преференции свързани с бизнеса?". Учудването на Андреоти, когато саудитите искат единствено, да получат право да построят джамия в Рим. там откъдето е тръгнало християнството в Европа, ние искаме мюсюлмански храм. "Така се започна"- казва Андреоти. После последваха джамиите в Манчестър, Мюнхен... Те започнаха да развиват не бизнес, а започнаха да правят пропаганда с тяхната версия на исляма. Финансовите кризи, желанието за печалба са оказали влияние върху политиката и виждаме години по късно нейните резултати. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31