Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден празнува църквата във Владиславово

Църквата "Св. Димитър" в днешния квартал Владиславово е построена през 1903 година от тракийски бежанци. След Берлинския договор през 1878г. Лозенградският и Одринският окръзи остават извън пределите на Княжество България и остават в рамките на Турция. Затова  група от село Коево потеглят към Добруджа. Спират в близкото до Варна село Пашакьой.

Привлечени са от богатата земя, красивата околност, изворите, зеленината и близостта до големия град. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.

СнимкаПрез по-късните години близостта до града привлича и хора от северните райони на областта към селото. През 1934 г. то е преименувано на Владиславово, в чест на полския крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската вяра.

Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 година.

Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал  ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година  от тракийските бежанци от Лозенградско при светителството на митрополит Симеон Варненски и Преславски.

През 2003 година  при църквата е построено неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е  разширен с притвор през 2012 година .

От самото начало неделното училище се ръководи от богослова Ирена Грозева. За Радио Варна тя сподели: "Децата искат да знаят, децата усещат къде е истината и са по-отворени за вярата от възрастните. Стремежът към Бог съществува винаги и не може да бъде потъпкан."  Преди години нейното дете се разболява и тогава тя разбира, че човек е безсилен пред много болести. Тогава си казва " Дотук бях аз, сега е Бог". Чудото се случва, синът й живее вече повече от 20 години въпреки дадените от лекарите тогава само 5 години.  Внукът й научава молитвите от нея докогато се молела. Затова Ирена Грозева напомня, че личният пример е важен и родителите са отговорни за бъдещето на децата. 

Най-важното е: Вярата в Бога, Познанието в Бога. Познанието идва с желание - човек трябва да иска да Го познае. За децата началото е в неделно училище, продължава с участието в богослуженията.






СнимкаСнимка

На храмовия празник миналата година беше осветен новия дъбов дърворезбован иконостас и канонично изографисаните икони. Днес миряните от квартала събират средства за изграждането на нова ограда.

Празничната утреня и Света литургия ще започне в 8 часа в храм "Св.Димитър" в квартал "Владиславово". След това ще бъде осветен рибен оброк за празника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31