Варненски учени проучват ефективността от лечението на диабет

Пациенти с диабет тип 1 с лечение повече от 15 години може да си направят подробни безплатни изследвания. Медицинският университет набира 120 души, при които да проследи ефекта от лечението. Ще се проучва сърдечно-съдовият и метаболитен риск.

Целта е да се изследва ролята на висцералната мастна маса, храненето и  физическата активност върху риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, както и съпътстващи метаболитни нарушения при лица с тип 1 захарен диабет с голяма давност. Това е метаболитно заболяване с нарастваща честота, каза за Радио Варна ръководителят на проекта проф. Д-р Виолета Йотова. Предвидени са множество изследвания, които иначе са недостъпни за пациените. Но голямата цел е да се проследи риска, за да може да се анализира сегашната ситуация. За изследване може да се запишат и болни от диабет от региона. Поучването ще започне от средата на ноември.
Основната причина за заболяване и смъртност  са сърдечно-съдовите заболявания, най-вече коронарната болест на сърцето, мозъчният инсулт и периферната артериална болест, обясняват лекарите.

Записванията за участие в проекта са на телефоните на двама докторанти, които ще работят по проекта: д-р Татяна Чалъкова: 088 633 0949, д-р Калоян Цочев:  0898 272 656, Първа ДК: 052 978 802.

Проектът е на Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, Университетска болница и фонд „Научни изследвания към МОН.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По 400 човека на ден преминават през безплатно изследване на кръвната захар в Добрич

При голям интерес преминава кампанията на ГЕРБ в Добричка област за измерване на кръвната захар, съобщиха от офиса на партията в Добрич. Десетдневната инициатива продължава до 22 ноември. Само за един ден през пункта пред офиса на ГЕРБ в областния град са преминали близо 400 души, за да проверят нивата на кръвна захар. Манипулациите се..

публикувано на 19.11.18 в 16:34

Община Варна изгражда център за хора с тежки увреждания

Община Варна открива нова социална услуга в подкрепа на хора с увреждания, включително с тежки множествени увреждания. Това стана възможно, след като бе подписан договор с Министерство на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за лицата с увреждания“, Приоритетна ос 2 „Намаляване на..

публикувано на 19.11.18 в 16:29

Газпром обяви завършването на морския участък на "Турски поток"

Изграждането на морския участък на газопровода "Турски  поток", по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи. Това съобщи днес членът на управителния съвет на руския газов гигант Газпром Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс. Аксютин обяви новината по телевизията, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега..

публикувано на 19.11.18 в 15:42

Най-младата пациентка с рак на гърдата у нас е едва на 14 години

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Той е на второ място по причиняване на смърт. В световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта с около 1%, като се наблюдава тенденция да се открива у жени на все по-малка възраст. Причина за това са редица фактори, но най-голямо отражение дава начинът на живот на..

публикувано на 19.11.18 в 15:34

Започна асфалтирането на селски пътища в община Балчик

Започна асфалтирането на пътя Храброво – Бобовец – Стражица в изпълнение на одобрен проект на Община Балчик по Програмата за развитие на селските райони. В три общински отсечки, общо 14 километра, ще бъдат инвестирани над 5 милиона лева, осигурени по мярката „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички..

публикувано на 19.11.18 в 15:11

Без вода е голяма част от Варна

Поради повреда на магистрален водопровод във Варна с нарушено водоподаване от 6 ч. до около 18 ч. ще бъдат абонатите: булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "8-ми Приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски", ул. "Девня", кв. "Конфуто", карето ул."Струга", бул."Владислав Варненчик", ул."Отец Паисйи", бул."Цар Освободител", около..

публикувано на 19.11.18 в 15:09

В АГ болницата във Варна се грижат за бебе с тегло 570 грама

За момиченце с тегло 570 грама се грижат в момента лекарите от неонатологичното отделение на Специализираната болница за акушерство и гинекология „Проф.д-р Димитър Стаматов” във Варна. То е едно от общо 256 недоносените деца, които са се родили в тук от началото на годината досега, съобщи проф.д-р Емил Ковачев, директор на здравното заведение...

публикувано на 19.11.18 в 15:05