Варненски учени проучват ефективността от лечението на диабет

Пациенти с диабет тип 1 с лечение повече от 15 години може да си направят подробни безплатни изследвания. Медицинският университет набира 120 души, при които да проследи ефекта от лечението. Ще се проучва сърдечно-съдовият и метаболитен риск.

Целта е да се изследва ролята на висцералната мастна маса, храненето и  физическата активност върху риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, както и съпътстващи метаболитни нарушения при лица с тип 1 захарен диабет с голяма давност. Това е метаболитно заболяване с нарастваща честота, каза за Радио Варна ръководителят на проекта проф. Д-р Виолета Йотова. Предвидени са множество изследвания, които иначе са недостъпни за пациените. Но голямата цел е да се проследи риска, за да може да се анализира сегашната ситуация. За изследване може да се запишат и болни от диабет от региона. Поучването ще започне от средата на ноември.
Основната причина за заболяване и смъртност  са сърдечно-съдовите заболявания, най-вече коронарната болест на сърцето, мозъчният инсулт и периферната артериална болест, обясняват лекарите.

Записванията за участие в проекта са на телефоните на двама докторанти, които ще работят по проекта: д-р Татяна Чалъкова: 088 633 0949, д-р Калоян Цочев:  0898 272 656, Първа ДК: 052 978 802.

Проектът е на Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, Университетска болница и фонд „Научни изследвания към МОН.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Работодатели от туристическия бизнес търсят служители от Долни чифлик, Бяла и Аврен

Специализирана трудова борса в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството имаше днес в Народно читалище „Изгрев 1919 г.“ в гр. Долни чифлик” . Тя е организирана от Агенцията по заетостта, Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна, и Дирекция „Бюро по труда” – Долни чифлик, по проект № BG05M9OP001-1.009-0001 „Национална..

публикувано на 21.03.19 в 17:30

Пенсионер беше осъден за участие в схема за “телефонна измама”

73-годишен пенсионер от Варна беше осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години, защото помагал на телефонни измамници. Варненският районен съд постанови и за период от 1 година осъденият да бъде включен в програма за обществено въздействие. Делото бе разгледано в процедура на..

публикувано на 21.03.19 в 17:23

Над 20 сестри от болницата в Добрич напускат работа

С искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд излязоха на пореден протест здравните работници и от Добрич. Събралите се лекари, лаборанти и медицински сестри пред сградата на община Добрич изразиха недоволството си от лошото разпределение на парите в сектор здравеопазване и от недостойното отношение към тях. Между 20 и 30 медицински..

публикувано на 21.03.19 в 17:11

Рекорден брой бебета изплакаха през последните дни в Добрич

Осемнайсет бебета са проплакали в многопрофилната болница само за три дни, съобщават от здравното заведение. От тях 11 са момичета и 7 са момчета. Специалистите от родилното отделение са имали средно на ден по 6 раждания. Капацитетът на неонатологичното и АГ отделения е запълнен, въпреки това от болницата уверяват, че се работи с нормален..

публикувано на 21.03.19 в 17:06

Условна присъда за 128 хил. лева укрити данъци

Варненският окръжен съд призна за виновен 51-годишен варненец, подал неверни данъчни декларации за фирмата си. Наказанието за представляващия едноличното дружество с ограничена отговорност „Лина зен“ Владислав А. е лишаване от свобода за срок от 1 година, чието изтърпяване отложи с 3-годишен изпитателен срок. 51-годишният подсъдим успял да избегне..

публикувано на 21.03.19 в 16:59

Регистрацията на коли ще бъде затруднена утре

На 22.03.т.г. (петък) от 07.30 до 09.00 ч., поради обновяване версията на софтуерния компонент, ще бъде затруднена работата с гражданите, ползващи услугите на „Регистрация на МПС” при сектор „Пътна полиция”, съобщиха от ОД на МВР - Варна .  Не се очакват затруднения при подаване на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и..

публикувано на 21.03.19 в 16:49

НС прие на първо четене промени в Закона за кадастъра

Над 2200 служители ще получат достъп до системата на кадастъра у нас и ще могат да предоставят на хартиен носител информация на гражданите за техните нужди. Органите на съдебната власт също ще имат такъв отдалечен достъп. Това приеха единодушно депутатите с промените на първо четене в Закона за кадастъра. Промяната се прави заради пренатовареността..

публикувано на 21.03.19 в 16:48