Писателят Александър Секулов: Изкуството е ежедневно приближаване към провала, другото е занаят

Снимка: www.capital.bg

Александър Секулов е български писател, поет, публицист и журналист. Роден е в Пловдив на 6 януари 1964 г. Автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“,„Господ слиза в Атина”, „Гравьор на сънища“,„Островът“ и „Скитникът и синовете“. Има издадени три книги с есета.

Сред поетичните му книги са „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“.

Автор е на пиесите: “Светли хотелски стаи”, „Няма ток за електрическия стол”, драматизациите „Възвишение” по романа на Милен Русков в сътрудничество с Иван Добчев и „Вълци“ по „Трънски разкази” от Петър Делчев.

Драматург е на Пловдивския театър, носител на награда „Аскеер“ в категорията „Съвременна българска драматургия” за пиесата „Няма ток за електрическия стол“.

Александър Секулов е носител е на национални литературни отличия – “Академика” /1988/, “Цветан Зангов” /1985, 1986, 1987/ , “Иван Николов” /1998, 2004/. Носител на наградата “Пловдив” за литература и награда „Перото“.

Първата му среща с читатели във Варна беше на 25.10.2018 г.

Не идвате много често във Варна или поне по литературни поводи...

Това е първата ми среща с читатели тук и аз съм много учуден, че е първата. Не знам защо Варна стои винаги по-далеч от тези обичайни литературни обиколки, които се правят.

Може би, заради липсата на магистрала?

Не, не съм сигурен, че това е причината. Аз не знам дали съществува по-широка литературна публика, тя съществува, но не знам дали е групирана около едно място, събитие или традиции, а тези неща играят огромна роля. Веднага ще дам за пример не Пловдив, а Стара Загора, където имат много сериозна групирана публика и това прави впечатление. Но за сметка на това Варна има други фестивали, които са доказани.

Как протичат срещите Ви с читатели? Има ли сценарий или импровизирате?

Срещите са предимно с читателки и протичат взаимно вълнуващо.

Т.е. повече жени Ви четат, така ли?

По принцип жените четат повече от мъжете, това е световно известен факт. Може би заради естеството на литературата, която пиша – тя е по-филигранна, иска да се замислиш, не разчита чак толкова на сюжета, колкото на едни вътрешни вертикали. Но това, разбира се е под формата на шега – аз не съм правил изследване колко са читателите, колко читателките. Но да те четат жени е определено по-добро.

Как стигнахте до този филигранен, изящен стил? Изискваше ли много работа?

По принцип аз пиша от чувството за щастие, от препълненост с възхита, когато слънцето изпълва човека, както топлият въздух изпълва дирижабъла, когато той полита. Общо взето аз не пиша, когато съм нещастен и не смятам, че изкуството трябва да причинява на човека фрустрация от живота, страх от и без туй страшния краен живот, който всеки от нас има. Този уплах по принцип е вечен и човек още като се осъзнае, че е смъртен, го придобива. Не виждам защо изкуството трябва да допринася за усилването на тази мъка. Затова искам да пиша и пиша, когато нещата в мен са в някаква екстатична форма, когато животът придобие празничен вид и аз го усещам много пълен и хармоничен. Опитвам се такъв пълен и хармоничен да е светът и в книгите ми.

Как запазвате това чувство?

Просто пиша само в тези мигове, когато ме владее това чувство. Иначе като всеки един нормален човек изпадам в състояния на съмнение, вътрешна тревога, депресия понякога. Пиша само, когато съм щастлив или когато възхитата от живеенето ме люлее в някаква люлка. Мисля, че човек е роден, за да увеличава радостта.

.......................... (какво Александър Секулов разказа за Пловдивския театър, за съвременната драматургия, за Пловдив – Европейска столица на културата 2019 чуйте в аудио файла).

В едно интервю казвате, че сте стръмен човек. Какво имате предвид?

Е, какво имам предвид – че съм крив. Не винаги, но по принцип... Аз не съм уютен за себе си и оттам по презумпция си мисля, че не съм уютен и за другите. Аз със себе си трудно се разбирам.

То това не е ли при всеки творец?

Обичайна шизофрения, негодници...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Люси Дяковска: Изключително съм щастлива да бъда сред солистите на концерта "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър"

Интернационалната мюзикъл сензация “The best of ANDREW LLOYD WEBBER“ ще се проведе за първи път в България на 15 май. Концертът представя емблематична част от творчеството на най-значимия мюзикъл композитор на всички времена - Андрю Лойд Уебър. Негови са мюзилълите „Котките“, „Фантомът на операта“, „Евита“ и "Исус Христос Суперзвезда“. Звездата на..

публикувано на 25.04.19 в 14:47

Криптовалутите - има ли ги или ги няма?

Криптовалутите все още не са включени в академичната програма, понеже нормативно въпросът все още не е уреден, това каза за Радио Варна доц. Слави Генов , ръководител на катедра „Счетоводна отчетност“ в Икономически университет Варна. Криптовалутите в определени области даже са и забранени за използване. Голям проблем е и тяхното оценяване, а..

публикувано на 25.04.19 в 06:48

Вграждат една от най-старите сгради във Варна в нов жилищен блок

Някогашните пристанищни складове, от турско време, се превръщат в основа за девет етажна жилищна сграда. Това установи проверка на Радио Варна по сигнал на слушатели. Строителните дейности на ул.”Хан Омуртаг” 22 във Варна (зад Щаба на флота) трябва да завършат към края на тази година. Сградата ще бъде със „смесено предназначение“, а строежът е..

публикувано на 24.04.19 в 11:05

География на спасението: историята на три поколения арменци

Чорлу – Алепо – Деир Езор - Кайро - Асеновград – Варна – Франкфурт: география на спасението в историята на три поколения арменци от 1915-а до днес. Колко трудно е да наречеш непознат човек „братко”? Чия е ръката, която ти подава хляб? Къде е домът? Има ли нации с предимство? Това са част от въпросите, които задава фичърът на Светлана Вълкова „Като гост..

обновено на 24.04.19 в 10:15

Големите автори имат творби, които стърчат

„Книга за Никола Радев” беше представена премиерно в Арт салона на Радио Варна на 19 април 2019 година. Тя е почит към един от най-стойностните български писатели-маринисти. Съставител и редактор е литературният критик Никола Иванов, книгата излиза от издателство „Славена”. „Книга за Никола Радев” е от 400..

публикувано на 23.04.19 в 16:46

Роби Лакатош - на българска сцена за първи път!

Една от най-колоритните звезди на световната музика ще се срещне за пръв път с българската публика. Това ще се случи във Варна в дните на Европейския музикален фестивал. Виртуозът ще бъде заедно със своя ансамбъл. Унгарецът е наследник на прочутата циганска фамилия Бихари. Роби е внук отпреди 7 поколения на Янош Бихари. Янош пръв бива наречен Крал..

обновено на 22.04.19 в 11:49

Янко Станев: "Ако търсим виновни за състоянието на Очна болница, ще се окаже, че всички носим вина"

"Не търся вина в никого, търся решениe на проблемите иновационно"- това каза в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" заместник- председателя на Общински съвет Варна. Според нягоако се търси вина за състоянието на АГ или Очна болница, може да се окажат виновни всички по веригата без изключение: „Примерно ще кажа, общината трябваше да..

публикувано на 20.04.19 в 13:32