Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път аржентинско кино във Варна

Какво си представяте, когато се спомене Аржентина? Небостъргачите на Буенос Айрес, екзотиката на Ушуая или красотите на националните паркове? Каквото и да е, тази южноамериканска страна остава недостатъчно позната у нас.
От 1 до 4 ноември Варна ще бъде домакин на Дни на аржентинското кино. Осем заглавия от последните години ще представят едни от най-награждаваните филми, най-известните режисьори и най-популярните актьори в третата най-развита кинематография на Латинска Америка.
Събитието поставя началото на Есенния салон на изкуствата в града и се организира с финансовата подкрепа на Община Варна и Посолството на Република Аржентина у нас. Всички прожекции ще се състоят в зала 5 на Фестивалния и конгресен център и ще са със свободен вход.

Светлана Вълкова разговаря с Калина Вагенщайн - директор на Фондация "Арт офис" :

Програма:

1 ноември, четвъртък
19 ч. Хартийки във въздуха
– комедия/драма/спортен, реж. Хуан Таратуто
След смъртта на Алехандро, брат му и двамата му най-близки приятели от младежките години се опитват да възстановят инвестицията, която е направил, като продадат перспективен, но непопулярен футболен играч и така да осигурят бъдещето на дъщеря му. Задачата им не е лесна, защото никой от тях не разбира от този бизнес...

2 ноември, петък
18 ч. Китайска приказка
- комедия/драма, реж. Себастиан Боренстейн
Роберто е изключително подреден и вярва в силата на контрола, докато случайността го среща с един китаец, лутащ се из Буенос Айрес в търсене на чичо си, единственият му жив роднина. Роберто не говори китайски, а Хун не знае нито дума на испански.
20 ч. Последният Елвис – музикална драма,реж. Армандо Бо
Дундестият Карлос Гутиерес е имитатор на Елвис от Буенос Айрес. Той не е доволен от живота си: работа на поточна линия в завод, развличане на феновете, развод със съпругата... Един трагичен инцидент ще го накара най-сетне да поеме отговорности в истинския живот и да преподреди приоритетите си. Актьорът Джон МакИнърни е великолепен не само като имитатор на Краля, но и като обикновен човек, чиято мания е на път да го обсеби напълно.

3 ноември, събота
11 ч. Джаги
– пълнометражен анимационен филм за деца, реж. Хуан Хосе Кампанела
Всичко изглежда добре за Амадео, срамежлив, но талантлив играч на футбол на маса, който е влюбен в приятелката си от детинство, свободолюбивата Лара. Истинските неприятности започват, когато Флаш, най-добрият футболист на света, се връща за да отмъсти и да превърне малкото градче в супермодерен стадион. Когато Лара е отвлечена, Амадео получава неочаквана помощ от фигурките на домашната си маса за футбол, които оживяват, за да му помогнат да спаси любимата си и да си върне родното място.
18 ч. Коблик – трилър, реж. Себастиан Боренстейн
През 1977 г, по време на военната диктатура в Аржентина, Томас Коблик, пилот и капитан от военноморските сили, отказва да се подчинява на заповедите и се превръща в беглец, за да оцелее. Докато се крие в малко градче в южните части на страната, той неочаквано среща любовта, но и привлича вниманието на местния корумпиран и жесток шеф на полицията.
20 ч. Белият слон – драма
реж. Пабло Траперо
Хулиан и Никола се трудят неуморно, за да помагат на хората, живеещи в бедно предградие на Буенос Айрес. Тяхната мечта е да довършат строежа на болница, изоставена преди години. Единствената им опора е Лусиана, млада и непокорна служителка в социалните служби.

4 ноември, неделя
16 ч. Футболът и аз
– комедия, реж. Маркос Карневале
Футболен запалянко е на път да загуби всичко, заради страстта си към играта. Малко преди да достигне дъното, той решава да се справи със зависимостта си и да спечели обратно семейството си. Битката му е пълна с недоразумения и неочаквани обрати...
18 ч. Вино за крадене - криминална комедия, реж. Ариел Виноград
Двама опитни обирджии се запознават, докато се опитват да откраднат старинен предмет от музей. Въпреки съперничеството си, те са принудени по-късно да се съюзят, за да задигнат бутилка уникално вино от трезор в Мендоса. Оказва се обаче, че нищо не е каквото изглежда...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Киро Янев във варненската Градска галерия

Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка. Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова..

публикувано на 14.10.20 в 13:56

Погледни нагоре към забележителната архитектура на Варна

„Погледни нагоре“ предлага нова гледна точка към забележителната архитектура на гр. Варна от края на XIX и началото на XX век. Дебютната фотографска изложба на варненеца Боян Любенов включва 20 сгради - паметници на културата, представени както от птичи поглед с дрон, така и с акценти в близък план върху отделни любопитни..

публикувано на 08.10.20 в 13:00

Фестивал на историята днес във Варна

Първа езикова гимназия организира за трета поредна година Фестивал на историята. Фестивалът е празнично събитие, представящо различни програми от художествени изпълнения с литературно – музикална и историческа насоченост, които целят да обединят и наситят културните пространства на град Варна, местата, където се съхраняват знакови за цялата..

публикувано на 07.10.20 в 13:13

"Поразените" с премиера на варненска сцена

В началото на своята 100-годишнина варненският ДТ „Стоян Бъчваров” театрализира най-новата книга на Теодора Димова. През юни „Поразените” спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Премиерата е тази вечер, 2 октомври, в Градската художествена галерия във Варна, за нея пристига и самата..

публикувано на 02.10.20 в 16:10

"Зелен маратон" стартира на 11 октомври

Шестото издание на "Зелен маратон" стартира на Аладжа манастир на 11 октомври. Това е благотворително състезание за почитателите на планинското колоездене и горското бягане. Очакват се над 200 участници в събитието, което и тази година е подкрепено финансово  от Община Варна. Стартовете ще бъдат в неделя (11.10) от 9:30 часа от поляната с..

публикувано на 02.10.20 в 08:35

Почистваме обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”, част от проекта „Заедно за чиста околна среда“ по програма „Младежки проекти“. До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската..

публикувано на 29.09.20 в 14:59

"Варна играе" отново на 26-ти септември

"Варна играе" за четвърта поредна година ще събере деца и родители на едно място, за да играят и да се забавляват на открито. Датата е 26 септември, събота, в района между сцена „Раковина“ и Морското казино във Варна. Мероприятието ще продължи от 11 до 15 часа, добре дошли са семейства с деца, възрастни с деца, а водещ ще е..

обновено на 26.09.20 в 11:53